[ EmmaR @ 28.01.2014. 10:24 ] @
Kao što naslov kaže: postoji li negde kratko opšte uputstvo za korišćenje tableta (Android 4.1) u smislu šta treba uraditi kao adekvatna zamena za odgovarajuće radnje mišem i tastaturom. Na primer: ctr+b, desni klik mišem,...
[ valjan @ 28.01.2014. 11:30 ] @
Ako prikačiš neku BT, WiFi, USB ili sličnu tastaturu na tablet, onda je zamena za ctrl+b uglavnom ctrl+b a desni klik mišem je odgovarajući taster na tastaturi, uglavnom desno od razmaknice... Ukoliko nemaš prikačenu fizičku tastaturu, onda alternativa zavisi od aplikacije do aplikacije, mada desni klik ne postoji kao desni klik, sve je klik, pa se odigra neka radnja ili dobiješ kontekstualni meni zavisno od toga gde si tapnuo. Prečice ti uglavnom ni ne trebaju, jer je princip rada totalno drugačiji nego pomoću tastature i miša, ali na uređajima sa touch screenom uvek imaš varijante da određeni gest pridružiš određenoj radnji: npr. tapneš sa dva prsta istovremeno, tapneš dvaput brzo, zavrtiš prstima po ekranu u smeru (suprotno od) kazaljke na satu, razvlačiš/skupljaš prste po ekranu, itd. pa možeš to smatrati alternativom prečicama... Većina ovog što sam pobrojao od gestova već postoji ugrađeno i u sam OS i u neke aplikacije, i u njihovom helpu uglavnom imaš objašnjeno čemu šta služi...
[ Miroslav Jeftić @ 28.01.2014. 11:36 ] @
Nešto najpribližnije desnom kliku je da tapneš i zadržiš
[ EmmaR @ 28.01.2014. 17:10 ] @
Znači: "umetničko klizanje prstima po ekranu, sa elementima irskog plesa."

Nije problem net, problem je office a pogotovo "excel" i mnogo sićušne ćelije i toolbar. Ako se uveća, onda se ne vidi dovoljno ćelija (npr. kada treba ukucati neku formulu). Tu je problem i selekcije, pogotovo nekontinualne.


Da ne otvaram novu temu: koji je najpribližniji format koji odgovara PDF-u: CHM, FB2, EPUB, MOBI, PDB, TCR? Treba mi i neki konvertor, po mogućstvu direktno iz PDF u neki od pobrojanih formata. Jedino što sam otkrila da OpenOffice može da snima i čita PDB format.
[ Miroslav Jeftić @ 02.02.2014. 19:22 ] @
Citat:
EmmaR: Znači: "umetničko klizanje prstima po ekranu, sa elementima irskog plesa."

Nije problem net, problem je office a pogotovo "excel" i mnogo sićušne ćelije i toolbar. Ako se uveća, onda se ne vidi dovoljno ćelija (npr. kada treba ukucati neku formulu). Tu je problem i selekcije, pogotovo nekontinualne.


Tableti nisu ni predviđeni za kreiranje takvog sadržaja, pre su za "konzumiranje", tj. samo za prikaz i pregled. Ako se mora raditi u Office-u, onda su tastatura i miš jedino rešenje, sve ostalo je manje više gubljenje vremena.
[ EmmaR @ 06.02.2014. 10:20 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Tableti nisu ni predviđeni za kreiranje takvog sadržaja, pre su za "konzumiranje", tj. samo za prikaz i pregled. Ako se mora raditi u Office-u, onda su tastatura i miš jedino rešenje, sve ostalo je manje više gubljenje vremena. :)


Nisam ni mislila na ozbiljniji rad već prepravke u hodu.

Nego, treba mi link ili bar naziv programa za konvertovanje PDF formata u neki od sledećih: CHM, FB2, EPUB, MOBI, PDB, TCR? I koji od njih je najpribližniji PDF-u?


P.S. Znam da će neki reći da je Google prijatelj, ali meni baš i nije kada treba dugo vremena samo da se učita, pa dok pronađe, pa dok odem na pravi odgovor, .... to vam je kod mene procedura od bar nekoliko sati.
Tamo na MZ kukaju kako im ponešto nedostaje iz prošlosti a meni nedostaje stabilan i brz internet.
[ Miroslav Jeftić @ 06.02.2014. 10:23 ] @
Svejedno, ako ti trebaju česte prepravke, onda je neki mali laptop - ultrabook verovatno bolje rešenje nego tablet. Uzgred, zbog čega moraš da konvertuješ pdf, većina tableta može da otvara pdf direktno
[ EmmaR @ 07.02.2014. 10:22 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Svejedno, ako ti trebaju česte prepravke, onda je neki mali laptop - ultrabook verovatno bolje rešenje nego tablet. Uzgred, zbog čega moraš da konvertuješ pdf, većina tableta može da otvara pdf direktno :)


Zato što manjina ne podržava, bar ne u startu. Na papirnom uputstvu piše da podržava, na Net-u takođe, a u praksi: No supported PDF (Cool Reader).
[ mulaz @ 07.02.2014. 11:57 ] @
A sto ne instaliras Adobe reader (za android), pa otvara i PDF-e normalno?
[ Miroslav Jeftić @ 07.02.2014. 12:19 ] @
Citat:
EmmaR: Zato što manjina ne podržava, bar ne u startu. Na papirnom uputstvu piše da podržava, na Net-u takođe, a u praksi: No supported PDF (Cool Reader).


Ako imaš Google Play, instaliraj normalan Adobe Reader kao što je pomenuto u prethodnom postu
[ EmmaR @ 09.02.2014. 17:05 ] @
Citat:
mulaz: A sto ne instaliras Adobe reader (za android), pa otvara i PDF-e normalno?
Citat:
Miroslav Jeftić: Ako imaš Google Play, instaliraj normalan Adobe Reader kao što je pomenuto u prethodnom postu :)


Prosirenja ce morati da sacekaju brzi net.
[ Miroslav Jeftić @ 09.02.2014. 18:03 ] @
Citat:
EmmaR: Prosirenja ce morati da sacekaju brzi net.


Ne možeš da skineš 7 MB?
[ EmmaR @ 10.02.2014. 11:43 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Ne možeš da skineš 7 MB? :)


verovatno mogu. trebalo bi mi minimum 2h za taj poduhvat a u poslednje vreme ako veza ne pukne posle samo 1h onda je super.
[ Miroslav Jeftić @ 10.02.2014. 11:49 ] @
Na starom dial-up modemu ne bi trebalo više od pola sata... kako bi tek onda skinula neki dobar program za konverziju PDF-ova? Bio bi sigurno nekoliko puta veći
[ EmmaR @ 10.02.2014. 11:55 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Na starom dial-up modemu ne bi trebalo više od pola sata... kako bi tek onda skinula neki dobar program za konverziju PDF-ova? Bio bi sigurno nekoliko puta veći :)


Ma imam neke diskove, i moze lako da se desi da imam neki program za konverziju (ne pise za svaki cemu sluzi i sta moze).
U prethodnom postu sam prikacila sliku da se malo smejes na kojim brzinama radim. Jos je danas i super. Tablet je nesto brzi, ali opet secka veza.

U svakom slucaju, hvala.
[ Miroslav Jeftić @ 10.02.2014. 12:06 ] @
Ja bih probao kako god, povremeno ti brzina ode i na 50kb/s, dovoljno da izdrži tako par minuta i skinuće ga
[ valjan @ 10.02.2014. 12:33 ] @
Ima tu još nekoliko alternativa - skinuti apk za reader na Flash USB ili na eksternu karticu negde gde je brži net pa prikačiti dotične na tablet i tako odraditi instalaciju...
[ EmmaR @ 13.02.2014. 10:03 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Ja bih probao kako god, povremeno ti brzina ode i na 50kb/s, dovoljno da izdrži tako par minuta i skinuće ga :)


Probala, i verovao ili ne: nece ni da pocne: Time out. Poenta je da ne moze ni da zapocne download: otvori se samo pocetna stranica Google Play-a i dalje nista nece da otvara. Pokusala sam i neke "gluposti" da skidam, ista situacija. Izgleda da je komp po tom pitanju samo prividno sporiji i nestabilniji (isti modem je u pitanju).
[ 3way @ 13.02.2014. 10:30 ] @
A da odes negde gde postoji WiFi popijes kafu i za to vreme skines sta ti treba?
[ EmmaR @ 14.02.2014. 10:04 ] @
Citat:
3way: A da odes negde gde postoji WiFi popijes kafu i za to vreme skines sta ti treba?


Ocu ocu, cim onaj sakal sto malo pa malo zavija otvori kafe. Ni lepse "kuce" a ni groznijeg glasa, mislim da je on kriv za drekavce.

Salu na stranu, najblizi WiFi mi je na nekih 30-tak km.
[ Miroslav Jeftić @ 14.02.2014. 10:15 ] @
Jbg, onda jedino da sačekaš da se vratiš u civilizaciju, nisam siguran da se nešto može uraditi bez interneta