[ pctel @ 19.03.2004. 21:44 ] @
Namena ove teme:
Ogroman broj pitanja tipa "racunar mi lepo radi samo stalno blokira", "racunar mi se restartuje u zahtevnijim programima", ili "instalacija windowsa ide lepo samo na kraju izbaci plavi ekran" naterao me da postavim posebnu temu o testiranju ispravnosti racunara, ali samo onih za koje se na prvi pogled ne moze odrediti da li su ispravni ili neispravni...

Zasto je sve tako kako jeste?
Kompjuterska tehnika, kao sto znamo, razvija se i napreduje brze nego bilo sta drugo, pa dok se usavrsi tehnologija proizvodnje neke komponente, istu je vec vreme pregazilo i vreme je za proizvodnju neceg drugog. Vremena mnogo nema, ako se ceka drugi proizvodjaci preuzimu trziste i onda je vec kasno, bez obzira na kvalitet. Iz tog razloga, odredjen procenat komponenata izlazi iz procesa proizvodnje neispravan, sa greskom. Neki proizvodjaci imaju liniju za testiranje, ali to sve ima svoju cenu, testiranje je ponekad skuplje od proizvodnje, pa je toga sve manje. kroz distributivnu mrezu, komponente dolaze do firmi koje sklapaju racunare, gde se one komponente koje uopste ne rade odmah primete i vrate, ali one sa manjom greskom cesto neplanirano nadju put do krajnjeg kupca, delom zato sto vreme servisera koji bi to trebalo da testiraju kosta, a kupci traze najnizu cenu, a delom zbog toga sto kupci cesto forsiraju rok isporuke (za detaljno testiranje je potrebno najmanje 10 sati)... Bilo kako bilo, racunar je dosao do vas i sada niste sigurni da li je potpuno ispravan.

kako testirati?
Pre samog testiranja, proverite vizuelno ispravnost kulera, na napajanju, procesoru i grafickoj kartici. Za ispravan rad potrebno je da svi kuleri budu ispravni. Takodje, lim od napajanja bi trebao da bude relativno hladan, znaci malo ispod telesne temperature coveka, a kuler na procesoru moze malo iznad 40 C. Potom zatvorite kuciste, jer su tako testovi pouzdaniji. Proverite i napone u BIOS-u, odstupanja moraju biti <10% od deklarisanih vrednosti. Ako je to sve u redu, mozete preci na testiranje.
Prvo treba krenuti od komponenata koje se lako i sa sigurnoscu testiraju, a takva je memorija. Neispravna memorija moze da ima najrazlicitije simptome: moze da izazove plavi ekran, moze da restartuje racunar, moze da pravi greske pri kopiranju podataka... Memorija se testira nezavisno od operativnog sistema, znaci da na ovaj test nece uticati to da li je operativni sistem pravilno instaliran i da li su dobri drajveri za sve komponente. Prvo uradite download GoldMemory programa npr. sa lokacije GoldMemory
Raspakujte program u neki direktorijum, instalirajte ga na disketu, restartujte operativni sistem i podesite u biosu FirstBootDevice da bude Floppy. Ucitace se program koji ce testirati memoriju nekih pola sata, sat, a mozda i malo duze, zavisi koliko memorije imate. Program ce ispisivati procente testirane memorije, i da li je memorija ispravna (passed) ili neispravna (failed).
Ako je memorija ispravna, sledece sto treba testirati je procesor. Simptomi neispravnosti procesora su cesto blokiranje, restartovanje, nemogucnost pokretanja pojedinih programa (narocito igara) ili rad sporije nego sto bi trebalo. Prvo nadjite program HotCPU i naravno instalirajte. Instalacija je jednostavna, testiranje procesora traje 6 sati. Za vreme testa najverovatnije necete moci nista da radite, cak ni pomeranje misa moze biti bez efekta. Tako mozete pomisliti da je racunar blokirao, ali ne mora da znaci, posle 6 sati dobicete izvestaj. Procesor se smatra ispravnim ako od milijardu (ili tako nesto) najkomplikovanijih matematickih proracuna ne napravi ni jednu gresku. Upozoravam vas da ne testirate procesore koji nemaju garanciju, jer ako je procesor (polu)neispravan, posle ovog testiranja postaje neupotrebljiv. Za procesore koji su pod garancijom nema problema, svaki procesor koji crkne je ionako bio na samrti, to znaju i proizvodjaci i dobavljaci i ne prave pitanje oko toga. Vazno je samo da je kuler dobar a kuciste zatvoreno.
Ako je test procesora prosao, moze se preci na testiranje graficke karte. Za one koji ne citaju pazljivo, jos jednom, PRVO SE TESTIRA PROCESOR, pa tek onda graficka karta, jer program 3DMark ce praviti iste greske bez obzira koja od ove dve komponente je neispravna, pa je test graficke karte bez testa procesora besmislen tj. ostajete u dilemi sta je neispravno. Simptomi koji se javljaju kod neispravne graficke su restartovanje racunara, blokiranje, redje neki drugi. Program 3DMark je prilicno veliki (oko 100 Mb), sto ce verovatno vecini biti mnogo za download, pa preporucujem da nabavite negde trial verziju, koju preporucujem da koristite legalno nikakvi crack-ovi nisu neophodni za testiranje. U opcijama treba podesiti "Benchmark" na "loop", i pustiti benchmark da radi nekoliko sati. Ako se racunar ne blokira i ne restartuje za to vreme, mozete biti potpuno sigurni da je graficka ispravna, a ako se pomenuto desi, onda i dalje znate samo da NESTO ne valja, i da je najveca mogucnost da je to graficka karta - ovaj test vam ne moze reci da li je graficka ispravna ili neispravna, vec samo da li je ispravna ili VEROVATNO neispravna.
Ako je racunar prosao sve navedene testove, a i dalje ne radi dovoljno stabilno, testiranje mozete nastaviti programom Aida32. To je program koji testira vecinu komponenti sistema i o svemi sto radi ispisuje detaljan izvestaj, i upozorava na mesta gde se pojavljuju slabije performanse ili greske.

Ukoliko ste uradili sve navedeno i niste naisli ni na kakve probleme a racunar i dalje ne radi onako kako se od njega ocekuje, postavite pitanje na forumu, verovatno neko moze da vam pomogne.

Ukoliko se profesionalno bavite sklapanjem/testiranjem/servisiranjem racunara, pozivam vas da u ovoj temi ostavite svoje predloge programa za dijagnostiku, uz obrazlozenje zasto su oni bolji od ovih koje sam ja odabrao, linkove odakle se mogu skinuti i gde se moze procitati nesto detaljnije o njima, kao i krace uputstvo za pocetnike u nekoliko recenica.

NAPOMENA:
U ovoj se temi pise iskljucivo o programima za dijagnostiku racunara, znaci koji je dobar, koji nije, moze neko da napise da mu je program detektovao kvar ili da nije. Sve ostalo, licni problemi, kvarovi racunara, ponavljanje vec jednom jasno i detaljno objasnjenih procesa testiranja, sve to ne spada u ovu temu.

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 12:33 GMT+1]
[ Goran Mijailovic @ 20.03.2004. 03:06 ] @
Bravo pctel, koristim sve navedene programe, ali me interesuje sta mislis o Burn-in testovima npr. kao sto ima u Sandri?
[ Goran Mijailovic @ 20.03.2004. 03:07 ] @
Kako provaliti neispravnu plocu?
[ BeastMaster @ 20.03.2004. 09:57 ] @
Citat:
Goran Mijailovic:
... ali me interesuje sta mislis o Burn-in testovima npr. kao sto ima u Sandri?

Lično nemam baš previše poverenja u Sandru jer mi ama baš nikad nije prijavila ni jedan jedini problem, dok je recimo SotCpu tester znao i sa mi resetuje računar usled preteranoh OC-a.
Ja bih dodao samo još jedan programčić za testiranje stabilnosti rada - Prime95. Jedina mana mu je što radi satima.

[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 27.01.2007. u 15:34 GMT+1]
[ Goran Mijailovic @ 20.03.2004. 13:54 ] @
@BeastMaster
...ne koristim ni ja Sandru ali me interesuje koristi li ko i kakva su iskustva, konkretno posle npr. sest sati rada Burn-in testa jel' nekome nekada otkrila neku falinku na compu itd i sl.
[ pctel @ 21.03.2004. 23:45 ] @
Ubacio sam neispravan procesor, i evo koliko je vremena svakom programu trebalo da primeti da nesto nije u redu:

1. 3DMark2001 - 1 sekunda
2. HotCPU - 1 minut
3. Sandra BurnIn - 2 minuta
4. Prime95 - 10 minuta
5. passmark BurnIn - uopste nije pronasao gresku!

Vremena su merena za samo jedan primerak procesora XP2000+, tako da su rezultati samo relativno upotrebljivi za poredjenje. Ipak, pravo pitanje je sta bi ovi drugi (i da li bi) nasli za procesor koji u 3DMarku radi 10 minuta...

To sto je neispravnost ovog procesora brzo otkrivena nikako ne znaci da je dovoljno da ovako kratko vreme testirate - radilo se o veoma neispravnom procesoru.
[ IHThUS @ 14.05.2004. 21:30 ] @
Aida32 je history!

Umesto Aide32 sada je na sceni Everest.
[ mikland @ 18.05.2004. 23:10 ] @
da li postoji neki programcic koji nalazi greske na portovima na slotovima inace na samoj ploci.
[ pctel @ 21.05.2004. 00:48 ] @
Aida32 ima testiranje portova.
[ Binary Mind @ 12.06.2004. 04:12 ] @
Mislim da ovaj link koji postujem svuda po raznim thread-ovima treba postovati i ovde. Ovo je najbolji skup hardware diag alata i ostalih potrebnih stvarcica u trenutku kada je vas racunar u kvaru takvom da ne mozete uci u Windows ili kad to jedva uspevate. Ja ga obozavam i nema racunara kojeg pomocu ovog CD-a nisam popravio.

P.S. Mnogi od ovih Patrition managera su 5X bolji nego Partition Magic i to mogu da potpisem.

http://www.ultimatebootcd.com/
[ vuxsa @ 01.07.2004. 17:13 ] @
Pctel,napisao si da Goldmemory ispisuje da li je memorija "passed" ili "failed".Ja sam ga upotrebio za testiranje mojih 512 Mb,jer imam nekih problema u radu pa sumjam na memoriju(ako te ne mrzi i mozes da mi pomognes pogledaj temu "problem sa windows explorerom" na windows aplikacije forumu).Posto mi je skenirao memoriju celih 5 sati,i izgleda ponovo poceo ispocetka (kad je presao 100%,ponovo je krenuo da tera procente od nule),prekinuo sam ga,i ne vidim da je ostavio neki report fajl.Sve vreme(valjda) je stajala oznaka "passed",da li to znaci da je sve u redu ili sam nesto lose odradio,i treba da ponovim test?
[ XTeam @ 02.07.2004. 01:41 ] @
Ima li nešto dobro za testiranje hardware-a pod Linuxom...?
A da ima GUI?
[ Marcony @ 05.07.2004. 21:14 ] @
Citat:
Binary Mind: Mislim da ovaj link koji postujem svuda po raznim thread-ovima treba postovati i ovde. Ovo je najbolji skup hardware diag alata i ostalih potrebnih stvarcica u trenutku kada je vas racunar u kvaru takvom da ne mozete uci u Windows ili kad to jedva uspevate. Ja ga obozavam i nema racunara kojeg pomocu ovog CD-a nisam popravio.

P.S. Mnogi od ovih Patrition managera su 5X bolji nego Partition Magic i to mogu da potpisem.

Znaci sa ovim cudom mozes da detektujes sve kvarove i slicne stvari?
[ pctel @ 05.07.2004. 22:58 ] @
Citat:
Sve vreme(valjda) je stajala oznaka "passed",da li to znaci da je sve u redu ili sam nesto lose odradio,i treba da ponovim test?
Ne moras da gledas stalno sta se desava, ako naidje na gresku ispise failed, i tako ostaje. Sve dok pise passed znaci da je memorija ispravna. Test je beskonacan pa ga treba prekinuti posle jednog ili vise ciklusa testiranja. Vise ciklusa se koristi ako racunar pravi probleme tek kad se dobro zagreje.
[ Binary Mind @ 06.07.2004. 01:41 ] @
Citat:
Marcony: Znaci sa ovim cudom mozes da detektujes sve kvarove i slicne stvari?

Da. To je skup jako dobrih DOS alata za dijagnostiku kvarova kod racunara i popravljane nekih od njih.
[ cveleks @ 11.07.2004. 21:48 ] @
Citat:
Mislim da ovaj link koji postujem svuda po raznim thread-ovima treba postovati i ovde. Ovo je najbolji skup hardware diag alata i ostalih potrebnih stvarcica u trenutku kada je vas racunar u kvaru takvom da ne mozete uci u Windows ili kad to jedva uspevate. Ja ga obozavam i nema racunara kojeg pomocu ovog CD-a nisam popravio.

I pored svega toga od njega je Hiren's boot CD bolji pa bar za klasu i po a ako nekog interesuje zasto neka pogleda ovde
http://www.thanki.tk/
[ Binary Mind @ 13.07.2004. 06:32 ] @
Poenta Ultimate boot CDa je u tome da su sve alatke u njemu freeware a Hiren's Boot CD sadrzi neke komercijalne programe, tj tacnije skoro polovina programa na tom CDu su programi koji nebi trebalo da budu javno postovani za download. Sam mogu da napravim Boot CD koji ce imati sve te programe koji su na Hiren's Boot CDu jer ih sve imam ali postujem Ultimate Boot CD jer postuju neka pravila (no commercial software may be included in The Ultimate Boot CD). Druga je stvar sta ce neko kuci da napravi a to sami kazu i ljudi na sajtu. Meni je Ultimate Boot CD jako dobar a takav kao Hirens nemam potrebe da skidam jer kao sto rekoh sve te programe posedujem i mogu sam da ih dodam na svoj custom made boot CD.
[ ramzes @ 10.08.2004. 05:34 ] @
Prime95 je trenutno jedan od najboljih,ako ne i najbolji (po mom skromnom mišljenju)
program za proveru stabilnosti rada računara!Ako i traje satima,neka ga,to uopšte ne smatram manom već prednošću pošto računar radi pod max. opterećenjem i samim time se dobija bolji i potpuniji uvid u samu stabilnost računara!

Aida je OK program,kao i Sandra i 3Dmark,ali generalno sve su to komercijalni programi koji se ponekad i bolje optimizuju za određene tipove cpu-a i grafike,itd. a i
samo testiranje traje relativno kratko (u stvari mnogo kratko),pa procesor ni ne stigne pošteno da se optereti,zagreje pa samim tim se ni ne pruža prava slika o stabilnosti sistema!

Po meni,ako comp prođe 5-6h (minimalno) testiranja u Prime-u sistem je OK!
Za memoriju upotrebiti memtest i ako prodje testiranje bez prijavljenih grešaka,memorija je OK!

Za vga Aquamark (iako je i to komercijala) i priča se završava!

[ virtualx @ 10.08.2004. 12:14 ] @
ima li kakav program za testiranje maticne ploce,ako je to uopste potrebno?

EDIT by JOJO847:Zbog sređivanja teme, nebitan ostatak poruke (OT) je obrisan

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 11:37 GMT+1]
[ virtualx @ 19.08.2004. 11:05 ] @
probao sam testirati memoriju sa programom goldmem,ali trajalo je preko 3 sata i na kraju sam iskljucio.
nakon 3 sata doslo je do koraka 6 nakon cega sam iskljucio program.
postoji li neki drugi program za testiranje memorije i gdje da ga nadjem?
kako je napisano u prvoj poruci testiranje memorije sa programom goldmem treba da traje najvise sat vremena,a kod mene je trajalo preko 3

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 11:40 GMT+1]
[ pctel @ 19.08.2004. 13:01 ] @
Citat:
testiranje memorije sa programom goldmem treba da traje najvise sat vremena,a kod mene je trajalo preko 3 sata nakon cega sam iskljucio.

Program nikad ne zavrsava rad, vec ti testiras koliko mislis da treba. u princiou je dovoljan jedan ciklus (30-60 minuta)
[ virtualx @ 19.08.2004. 14:51 ] @
ok,ali nigdje nisam vidio rezultate testova memorije?
iskljucio sam test za esc. poslije 3 sata testiranja.

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 11:42 GMT+1]
[ zlizo @ 06.09.2004. 09:23 ] @
Interesuje me da li postoji programcic (a da nije u sklopu windows-a) koji testira hard diskove i izbacuje eventualno probleme koje imaju (bad sector i sl.). I naravno gde se tako nesto moze skinuti.
[ miki001 @ 06.09.2004. 09:31 ] @
potra=C5=BEi na google-u -ultimate boot cd-
[ filo @ 06.09.2004. 09:54 ] @
ili hirens boot disk
ili spinrite
ili hdd regenerator
ili odes fino na sajt proizvodjaca diska pa nadjes potreban utility
[ enterpriserx @ 10.09.2004. 23:38 ] @
Odlican program za testiranje stabilnosti racunara je Prime95

www.mersenne.org

Ostavite na torture test recimo 3-4 sata, i ako je onda okej, vasa masina je ispravna. Testira RAM, CPU (FPU) i balansni test po izboru. Odlican test za overclock-ove.
[ JOKS @ 14.10.2004. 21:09 ] @
Pozdrav Binary Mind !

Imam jedno pitanje u vezi cd-a kojeg ti objasnjavas , skinu sam kompletan program tj programe koje treba na cd rezati, fajl koji sam skinuo se zove "ubcd24" i on je u kompresovanom formatu znaci ja progame izvadim u normalnu fasciklu i te iste programe sam brenovao na cd mislim da je velicina bila 133 mb. Sad kad sam zavrsio brenovanje stavio sam disk u drugi racunar i botovao ga tako da prvo starta CD, ali nista samo ga preskoci i starta windows , to nije islo pa sam narezao drugi cd stim da sada nisam odabrao data disk nego "botable data disk" ali svejedno nisam uspio startati sa cd , ja bih te zamolio za objasnjenje kako da narezem ovaj cd da bi mogao da ga koristim prije startanja windowsa.
Unapred hvala za odgovr!
[ Binary Mind @ 14.10.2004. 23:24 ] @
Posto nikad nisam skinuo zip verziju UBCD-a ne znam da li je unutra ISO image ili se ekstrahuju fajlovi zasebno. Ako je ISO image u pitanju onda pogledaj FAQ (Frequently Asked Questions) na UBCD sajtu. Tamo imaju tutoriale kako se ISO image przi u Neru, Easy CD Creatoru i WinOnCD, samo je u Neru 6 malo izmenjen raspored opcija (Burn Image nije u Fajl meniju nego u Recorder meniju i tako neke sitnice u odnosu na Nero 5). Mislim da ces se snaci.

Ako po sredi gomila fajlova koja se ekstrahuje iz ZIP fajla onda pogledaj objasnjenje na UBCD sajtu (tacnije Customizing UBCD). Tamo je sve objasnjeno a ni ja ne znam sve korake na pamet.

Ja sam konkretno koristio Alcohol 120% za rezanje UBCD-a. On je zakon za rezanje ISO imagea. Doduse ja sam i skinuo UBCD kao ISO image pa ne znam kako je upakovan u ZIP.
[ Boxon @ 03.12.2004. 03:37 ] @
Nema vise AIDA32 sajta ali zato je tu novi program, od iste firme valjda, zove se Everest. Ako neko ima iskustva sa njim neka kaze nesto o njemu. Evo i link: http://www.lavalys.com/product...pid=1&lang=en&pageid=3
[ E-ducation @ 04.01.2005. 02:07 ] @
Zna li ko za neki utility/program za notebook racunare,tj resetovanje,kalibracija ili refresh baterije?Imam velikih problema sa baterijama na svakom notebooku koji sam imao,ukljucujuci i trenutno aktuelni!Any idea?
[ sstanimi @ 25.02.2005. 20:38 ] @
A koja je razlika izmedju Ultimate Boot CD -a i Ultimate Boot CD INSERT -a?
[ ironman @ 16.05.2005. 14:19 ] @
Koji jos programi(pored EVEREST-a I AIDA32) ocitavaju vrednosti napona?
[ kul-rom @ 26.05.2005. 15:41 ] @
Neko je vec pitao (kako provaliti neispravnu plocu?) ali posto nema odgovora evo ja jos jednom vas molim da me udostojite odgovorom :) Koji alat direktno ispituje maticnu plocu (sta ja znam; portove, tranzistore, magistralu, napone itd.)

Hvala unapred ;)
[ pctel @ 26.05.2005. 21:47 ] @
Koliko ja znam ne postoji program za profesionalnu dijagnostiku maticnih ploca, dosta programa nesto kao testiraju portove i tako to ali nisu od velike pomoci pa ih profesionalni serviseri ne koriste u radu, to je razlog zasto nije bilo odgovora na pitanje.
[ StORM48 @ 27.05.2005. 00:22 ] @
Tačno. Za tu svrhu se koriste specijalni alati u obliku PCI kartica, koji rade, čak i kada je cela ploča (sa sve procesorom) mrtva. Mnogo košta i, uostalom, nije tema ovog threada.

Pozdrav
[ milosevac @ 28.05.2005. 16:23 ] @
Moje pitanje je dali trebam da budem siguran da posle pronadjene greske memorija sigurno nije u redu ?
Inace prilikom zadnjeg restarta racunar mi je izbacio STOP: 0x0000008E (0x00000005,0x00000000,0xBAD435C8,0x00000000)

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 11:50 GMT+1]
[ pctel @ 28.05.2005. 17:23 ] @
Citat:
milosevac: Moje pitanje je dali trebam da budem siguran da posle pronadjene greske memorija sigurno nije u redu ?

Ne, memorija moze raditi bez greske na nekom drugacijem racunaru. Ako memorija i na drugom racunaru pokazuje istu gresku onda mozes da budes sasvim siguran.
Ipak da ne pokrecemo filozofsku raspravu o tome da li je moguce biti siguran po pitanju bilo cega, otkrivanje greske na memoriji znaci da istu treba zameniti.
[ zvucnjak @ 30.06.2005. 11:48 ] @
Sa Maxtorovog sajta sam skinuo "Power Max", program za dijagnostiku Maxtor HD-ova (isti program se nalazi u UBCD paketu), startovao ga, izvrsio "full read test", posle koga mi je javljeno da IMAM greske na HD-u, i onda mi je Power Max ponudio da ispravi greske na tim "sektorima" (da li to znaci da su u pitanju bad sectors?), kliknuo sam na yes, posle cega mu je trebalo samo trenutak da greske "ispravi"... Posle toga sam radio i Burn-in test, i bio je OK (passed)... Nekoliko dana kasnije sam ponovo radio iste testove, ali ovog puta su oba testa bila "passed"...
Zanima me da li je ovo dovoljan razlog da HD odnesem u firmu gde sam kupio i da trazim zamenu, s obzirom da je jos pod garancijom, i da li je to uopste potrebno?
Onda sam takodje radio i test memorije sa programom GoldMem5, koji me je jos vise zbunio... Prvo, trebala mu je vecnost da se uopste podigne sa floppyja, zaspao sam cekajuci... Kada sam se probudio video sam da se pokrenuo, ukljucio sam ga, i vratio se na spavanje... Kada sam se ujutru probudio test je bio gotov i pisalo je passed. Zbog spavanja ne znam koliko mu je vremena trebalo, ali cini mi se da mu je trebalo skoro sat i po-dva da se uopste startuje program, sto mi je takodje cudno...
Elem, osim toga sto je pisalo passed pisalo je i da je napravljen report file gm.rpt, koji kad sam otvorio izgledao je ovako:
Unregistered Shareware Version, Released: 23 NOV 2000, (c) 2000 GoldWare CZ

01:32 11/23/2000 Memory: 65536 KB, 80 MB/s

Quick Test

0:00:19/1 03F2D6F4 --------------x----------------- 4F1FDB81 4F1DDB81 03
0:06:12/1 03F2D6F4 --------------x----------------- D37D92E6 D37F92E6 B1
0:06:26/1 03F2D6F4 --------------x----------------- FB2FE8E7 FB2DE8E7 51
0:06:28/1 03F3D6F4 --------------x----------------- 9EBFA5EA 9EBDA5EA 51

Elapsed Time/Test Count: 0:09:10/1

Bad bits: 8 (N/A) 16 (N/A) 32 --------------x-----------------

TEST FAILED

GoldMemory v5.07 - PC Memory Diagnostic Tests - (c) 1993,2000 MICHAL TULACEK

Anyone may use the GoldMemory Unregistered Shareware version during a
test period of 30 days. Following this test period of 30 days or less,
if you wish to continue to use the GoldMemory, you MUST register.
The GoldMemory Unregistered Shareware version may be freely distributed,
provided the distribution package is not modified.

Please visit the GoldMemory homepage at http://www.goldmemory.cz
for more information or newer version (if available) and register after
evalution period 30 days!

Unregistered Shareware Version, Released: 23 NOV 2000, (c) 2000 GoldWare CZ

01:43 11/23/2000 Memory: 65536 KB, 80 MB/s

Normal Test

0:00:29/1 03F2D6F6 --------------x- 38F8 38FA A4
0:02:44/1 03F2D6F6 --------------x- ECD4 ECD6 A5
0:05:14/1 03F2D6F4 --------------x----------------- D634E77C D636E77C A6
0:41:16/1 03F3D6F4 --------------x----------------- 111CC17A 111EC17A B1
0:41:18/1 03F2D6F4 --------------x----------------- 4AA8569E 4AAA569E B1
0:41:32/1 03F2D6F4 --------------x----------------- ECF78F0C ECF58F0C 51
0:41:34/1 03F3D6F4 --------------x----------------- 2F523244 2F503244 51
0:42:00/1 03F3D6F6 --------------x- 72E8 72EA B1
0:42:05/1 03F2D6F6 --------------x- E65B E659 B1
0:42:34/1 03F2D6F6 --------------x- AABF AABD 51
0:42:38/1 03F3D6F6 --------------x- 4DF1 4DF3 51
0:43:13/1 03F2D6F6 ------x- E0 E2 B1
0:43:46/1 03F3D6F6 ------x- CE CC B1
0:44:35/1 03F2D6F6 ------x- D4 D6 51
0:44:42/1 03F3D6F6 ------x- A7 A5 51
0:44:46/1 03F2D6F4 --------------x----------------- 1F47F422 1F45F422 03
0:45:00/1 03F2D6F4 --------------x----------------- 4E5ED9B2 4E5CD9B2 B2
0:45:42/1 03F3D6F6 --------------x- D52E D52C B2
0:46:11/1 03F3D6F6 --------------x- 881F 881D 52
0:47:03/1 03F2D6F6 ------x- A5 A7 B2
0:47:27/1 03F3D6F6 ------x- F9 FB B2
0:48:00/1 03F2D6F6 ------x- 92 90 52
0:48:08/1 03F3D6F6 ------x- 35 37 52
0:49:28/1 03F3D6F6 --------------x- 9F70 9F72 B3
0:49:57/1 03F3D6F6 --------------x- 697C 697E 53
0:50:59/1 03F2D6F6 ------x- B5 B7 B3
0:51:00/1 03F3D6F6 ------x- 02 00 B3
0:51:56/1 03F2D6F6 ------x- E1 E3 53
0:51:58/1 03F3D6F6 ------x- 3C 3E 53

Elapsed Time/Test Count: 1:03:00/1

Bad bits: 8 ------x- 16 --------------x- 32 --------------x-----------------

TEST FAILED

E sad me je zbunilo kako to da je na kraju testa u GoldMem-u pisalo "PASSED", a u ovom reportu pise "FAILED"... Sta mislite o tome? (a i datumi su kao sto vidite 11/23/2000, ne znam da li to ima neke veze...) Inace u pitanju je 512 MB DDR400 Samsung memorija.

[Ovu poruku je menjao zvucnjak dana 30.06.2005. u 12:54 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 11:54 GMT+1]
[ pctel @ 30.06.2005. 14:17 ] @
Izbrisi report fajlove pa pusti da se testira ponovo. GoldMemory se ucitava za 2-3 minuta i testira neograniceno dugo memoriju (kad zavrsi krene od pocetka) i jedan test mu treje oko pola sata. Znaci, ne pokreces ga rucno, sam se pokrece i ne zavrsava sam, ti treba da ga prekines. Za svaku gresku koju nadje ispise po jedan red tipa:
Citat:

Kakvo ti je napajanje na tom racunaru?
[ End-2-enD @ 30.06.2005. 14:38 ] @
Koliko ja vidim ti imas ne registrovanu verziju GoldMemory-a, i koliko ja znam ona ti ne pravi report fajlove. Ako ti je prilikom prvog testa izbacio

na bilo kom delu to ti je znak da ti memorija ne valja. (Ali ne mora da znaci, meni je tako izbacivao prilikom testiranja sa par razlicitih memorija, sve kod na kraju nisam promenio procesor i onda je sve prolazio testove sa svim memorijama. Procesor mi je bio neispravan.) Moja preporuka ti je da probas sa nekom drugom memorijom, ako ti se i dalje isto desava da probas sa drugim procesorom.
[ shollim @ 14.09.2005. 14:01 ] @
Da li bi neko mogao da mi kaze kako funkcionise UBCD programi?!Posto, ja kad bootujem komp preko tog cd-a ne znam kako funkionisu ti programi jer sam pokusao par njih i nista mi nije bilo jasno kako i sta rade!NPR : program za kontrolu rada CPU koji je radio vise od 7 sati i uradio vise od 70 miliona instrukcija i nije jos zavrsio sa radom. Da li sam trebao da ga pustim da jos radi ili sta...
[ cowie @ 27.09.2005. 16:38 ] @

testiram memoriju sa memtest86+ i za više od 10 sati testiranja nađe mi više od 7 hiljada grešaka
nedavno reinstaliram win. i kompjuter sada radi ko podmazan, a prije instalacije sam ponovo testirao memoriju sa memtestom i za 3 sata nije našao nikakvu grešku.
jutros čitam ove postove i skinem gold memory v5.07 i odradi test do kraja i napiše mi Quick/FAILED
evo i slika:

e sad, dali sa sigurnošću mogu promijeniti memoriju ili mogu prvo testirati procesor sa ovim hot CPU, strah me da ne crkne....
imam dva mem modula 1x128(twin mos) i 1x256(neka divlja marka ne piše ništa na njoj) obe DDR333.
komp je više od god. dana(od kad je kupljen) bez ikakvih problema radio samo sa ovim modulom od 128, onda kupim ovaj od 256 i možda par mj. poslije počeli su problemi. kad ga uhvati manija restartiranja restartira se i sa 128 i sa 256, može li od jednog pokvarenog modula da se pokvari i drugi???

[Ovu poruku je menjao cowie dana 27.09.2005. u 17:41 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 12:42 GMT+1]
[ pctel @ 27.09.2005. 17:45 ] @
Asus ploce su veoma izbirljive po pitanju proizvodjaca i modela memorije. Nemoj da radis sa neispravnom memorijom, to moze imati posledica i po druge komponente, testiraj modul po modul, neispravan zameni. Neispravan modul mozes probati na nekoj drugoj ploci, moze da se desi da ce da radi bez greske.
[ cowie @ 27.09.2005. 21:11 ] @
maloprije sam probao testirati modul po modul i oba su završila bez greške PASSED, ubacim ponovo obadva, i za sat ipo PASSED!!!!
nekontam...........
da li je moguće da ovi testovi "poprave" memoriju, jer i prije kad bi testirao sa memtest86+ pronađe hrpu grešaka, ali poslije testa kompjuter radi bez problema, barem neko vrijeme
[ pctel @ 28.09.2005. 11:38 ] @
Memorija ti negde gubi kontakt, ili na samoj plocici, ili su se zaprljali kontakti u slotu pa nekad rade, nekad ne.
[ narator @ 06.11.2005. 22:11 ] @
Process explorer mi javlja da imam hardver interrupt. Kako da otkrijem sto izaziva ovaj problem?
[ ironman @ 10.02.2006. 17:23 ] @
Koji bi program preporucili za proveru hard diska
Imam HDD Health i HDDLife Pro i PowerMAX ( u pitanju je maxtor)
Ova prva dva bi trebalo da se , nakon instalacije , podizu sa sistemom i stalno prate rad harda ( jedan proces vise-trosi memoriju i CPU), da li se to isplati?
[ cowie @ 01.03.2006. 16:49 ] @
imaš na stranici proizvođača HD-a neki alat za provjeru diska pa probaj s tim!
[ Kosta ******um Rex Persia @ 13.09.2006. 20:03 ] @
Evo dva nova test programa, jedan je odličan za identifikaciju AMD-ovih procesora, a drugi je test izdržljivosti memorije.

U attacmentu su oba dva.
[ Boboje @ 07.07.2007. 18:55 ] @
samo ako nemate flopi, memscope je neupotrebljiv
[ Baxy @ 08.07.2007. 15:41 ] @
Slucajno sam pogledao ovu otvorenu temu i prisetio se moje zadnje posete Hanoveru Cebit 2007 gde je firma UX preuentirala svoj najnoviji hardware i software diagnostig tools i ono sto je mene stvarno iznenadilo su Hardwerske Tols PCI karte koje mogu stvarno da odrade puno toga.
Softwerski programi su tu da pokazu sta neradi kako treba i gde sta koci i njih ima mnogo na trzistu ali sta se desava kada racunar ne moze da se pokrene kad a nema reakcije zivota kada nam nijedan softwer ne moze pomoci jer ga nemozemo pokrenuti.
Tada ovakav hardwer odigrava ogromnu ulogu.Nije vam potrebna ni graficka karta (sadrzi u sebi vga prikljucak) metreba vam ako hocete ni memorija ,sklonite hladnjak sa cpu.a netrba vam ni hard disk ..puno toga u sekundi prikljucen na monitor izbacuje detalje 100 Posto tacne sta fali sta nije ok lokalizira u momentu gresksu.....
www.uxd.nl
Holandska firma nudila je ove kartice u nekoliko modela a najkuplji provi model koji se korist i u velikim firmama i kontrolnim centrima imala je Cebit cenu oko 1200 €.
Koliko je ovo za jednog Privatnog koristnika potrebno druga je stvar ali mislim da je trenutno jedan od jacih Hardware toolsa ,barem je mene prezentacija njegova fascinirala.
Nadam se da ce ovo koristiti svima da posete site i da dobiju detaljne informacije kako o Hardware tools rako i software diagnostio tools koje ova firma nudi
Pozdrav BAXY
[ JOJO847 @ 09.07.2007. 00:08 ] @
Ovakve stvari jesu od iznimnog značaja, ali za servise i to one koji si to mogu priuštiti. Običnom korisniku se to ne isplati radi previsoke cijene...a koristiti će ga jednom, dvaput (ako će znati s time raditi). Više im dođe takav uređaj nego novi PC :)
Inače je štos kod njih da se spajaju na i čitaju sa PCI sabirnice pa tako dijagnosticiraju. Bilo je varijanti bez izlaza za monitor, samo sa LED displayem koji izbaci hex kod pa u knjigu gledaš šta koji kod znači. Varijacije na temu...
[ JOJO847 @ 06.08.2007. 19:18 ] @
Citat:
Koji bi program preporucili za proveru hard diska?

mhdd: program i upute za test hdd-a:
http://hddguru.com/content/en/software/2005.10.02-MHDD/

budite pažljivi kad su diskovi u pitanju!

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 12:45 GMT+1]
[ JOJO847 @ 15.08.2007. 10:30 ] @
Dragi korisnici :)

Tema je otključana i pomalo preuređena da bi joj se vratio prvobitan smisao. Molim vas da poštujete namjenu ove teme i neidete u OT.

NAPOMENA:
U ovoj se temi pise iskljucivo o programima za dijagnostiku racunara, znaci koji je dobar, koji nije, moze neko da napise da mu je program detektovao kvar ili da nije. Sve ostalo, licni problemi, kvarovi racunara, ponavljanje vec jednom jasno i detaljno objasnjenih procesa testiranja, sve to ne spada u ovu temu.

Dakle ovdje pišite o dijagnostičkom softveru a za konkretne probleme pogledajte forum i postojeće teme te ako smatrate da treba otvorite i novu temu.
Hvala!

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 15.08.2007. u 12:42 GMT+1]
[ zokce @ 31.10.2007. 19:56 ] @
@pctel
Onaj tvoj post na pocetku teme je odlican.
Posto je to bilo pocetkom 2004.godine, da li su sada aktuelni drugi programi?
[ _ra_ @ 01.11.2007. 08:15 ] @
Programi koji su pomenuti na pocetku su i dalje u opticaju samo sto su do sad izasle novije verzije, inace i dalje su odlicni i rade istu stvar.
[ MrKodzak @ 29.01.2010. 14:06 ] @
Posto je ova tema stara par godina,postoje li neki noviji i efikasniji programi za dijagnostiku?
a,racunar mi ispusta nekakve cudne zvuke :(
[ Binary Mind @ 31.01.2010. 18:08 ] @
Kakve cudne zvuke? Trebalo bi da zapocnes temu o svom problemu na forumu "PC Konfiguracije", nabrojis sve komponente i opises problem/probleme malo detaljnije, da bi na osnovu toga probali da ustanovimo sta bi mogao biti problem, i da ti predlozimo sta da radis sto ukljucuje i savete o tome koji bi dijagnosticki softver mogao da koristis prilikom testiranja svog racunara.
[ Munja666 @ 20.06.2011. 01:26 ] @
Da li postoji neka aplikacija koja prikazuje koliko ima radnih sati -lifetime određeni monitor? Nešto kao HDDlife za hard diskove, samo za monitore.