[ Goran Aničić @ 19.03.2004. 22:56 ] @
Ovaj mini-esej sa mog bloga sam već postavio na Dizajn Zonu, ali pošto je ovde veća Web populacija mislim da može biti interesantan širem krugu članova ES-a:

Na tek održanom SxSW festivalu u Austinu (Texas), jedan od brojnih konferencionih panela bavio se korisničkim interfejsom, odnosno nečim što se zove krizni korisnički interfejs, tj. Contingency design (dizajn za nepredviđene slučajeve). U svakodnevnom životu pri upotrebi raznih predmeta, ili bilo čega drugog što je stvorila ljudska ruka a namenjeno je upotrebi od strane drugih ljudi, vrlo često dolazi do nepredviđenih situacija. Upravo tada, kada se desi nešto nepredviđeno i neočekivano, na scenu stupa nešto što se zove Contingency Design ili dizajn namenjan kriznim situacijama. Evo i banalnog primera, kupili ste novi usisivač prašine, raspakovali ga, utakli naponski kabl u struju, pritisnuli dugme za start motora i, ništa se ne dešava. Vaše prethodno iskustvo vam govori da bi radnje koje ste preduzeli trebale da budu dovoljne za zapuštanje usisivača u rad.

Ali to se nije desilo, jer niste u usisivač ubacili kesu u kojoj se skuplja prašina, a unutra je ugrađen mikro-prekidač koji ne dozvoljava rad motora bez umetnute kese. Upravo u ovoj situaciji nastupa krizni UI koji bi trebao da predvidi ovakvu situaciju i na odgovarajući način usmeri korisnika u pravom smeru.

Gotovo ista situacija je i sa Web (uopšte kompjuterskim) korisničkim interfejsom. Vrlo često može da dođe do nepredviđenih situacija kada korisnik (posetilac) ne zna šta dalje i treba ga usmeriti kako bi zadovoljio sopstvene potrebe.

Znači, trebalo bi predvideti i uočiti sve krizne tačke u jednoj Web sesiji korisnika, a one recimo mogu biti: nepostojeća stranica, greške pri popuni formulara, konfuzne rečenice uputstava, nedostajući plug-inovi (Flash...), neuspela pretraživanja i još mnogo toga. Sve ove krizne tačke treba predvideti i na odgovarajući način ih rešiti, vraćajući korisnika na pravi put, što se najčešće čini emitovanjem informacije i uputstva putem odgovarajućih ekrana.

Primer
Evo i jednog pravog Web primera šta znači dobar krizni UI i kako ga sprovesti, a šta loš. Za primer ćemo uzeti jednu od tehnički najbolje izvedenih Web lokacija, lokaciju kompanije IBM. Unesite u adresnu liniju www.ibm.com/bilo_sta i dobićete help stranicu koja će korisnika bez obzira na iskustvo, vrlo brzo "vratiti u sedlo". Nasuprot ovom primeru, pokušajte isti ovaj eksperiment sa jednom od naših najposećenijih lokacija - sajtom B92.net. Unesite u adresno polje www.b92.net/bilo_sta i dobićete nesuvislu "Page not found!" stranicu generisanu od strane servera. Nedovoljno iskusan posetilac će se ovde sigurno zbuniti. Iako je ovo generalno dobro izveden sajt UI (IA) dizajneri nisu predvideli krizne situacije i odgovarajući krizni UI.
[ Marko Bijelic @ 20.03.2004. 07:32 ] @
Duže vrijeme proučavam ovo pitanje:

www.DesignNotFound.com - centralni sajt za informisanje o ovoj tematici
http://www.37signals.com/book/ - prva knjiga na ovu temu objavljena februara 2004. (mjesto Contigency korišten je termin Defansive design)

Glavni autoritet iz ove oblaste jeste firma 37signals (Matthew Linderman i Jason Fried).
[ Goran Aničić @ 20.03.2004. 09:34 ] @
Upravo tako Marko, jedan od tematskih panela na SXSW festivalu me je potakao da napišem nešto na ovu temu, jer se kod nas jednostavno o ovoj problematici malo zna, a o primeni određenih saznanja da i ne govorimo.
[ igorsa @ 20.03.2004. 13:01 ] @
Verovatno su webmasteri preokupirani "sadržajnim" delom sajta pa ne primećuju da tu ima i nečega što se možda neće pojaviti njima (obzirom da znaju sve linkove), ali nekom drugom hoće. Verovatno je samo nemarnost u pitanju, pošto je tehnički relativno lako izvodljivo.

Ja ne smatram da je ovo nešto JAKO bitno u web developmentu, ali detalji znaju itekako da zapadnu za oko i ostave dobar ili loš utisak.
[ Goran Aničić @ 20.03.2004. 19:54 ] @
Citat:
Igor Šalindrija:
Verovatno su webmasteri preokupirani "sadržajnim" delom sajta pa ne primećuju da tu ima i nečega što se možda neće pojaviti njima (obzirom da znaju sve linkove), ali nekom drugom hoće. Verovatno je samo nemarnost u pitanju, pošto je tehnički relativno lako izvodljivo.
Ja ne smatram da je ovo nešto JAKO bitno u web developmentu, ali detalji znaju itekako da zapadnu za oko i ostave dobar ili loš utisak.


Problem je što krizni UI i uopšte projektovanje UI-a i nije posao web mastera, već odgovarajućeg profesionalca (UI/IA dizajnera) koji će sve potrebno uzeti u obzir tokom rada na nekom projektu. Nasuprot ovom konceptu projektovanja, kod nas jedan čovek je i web master i web dizajner i UI dizajner i ... štošta još.
Ova stvar je itekako bitna, jer delom direktno utiče na rezultat projekta.
[ igorsa @ 20.03.2004. 20:47 ] @
Jasno, ali upravo to i hoću da kažem. Nemarnost poslodavca (u osnovi malog budžeta) je ta što angažuje jednog čoveka koji će za određenu sumu novca uraditi sajt. I svi će biti zadovoljni. Ali da li je to profesionalan projekat. Da li profesionalan projekat može raditi jedan čovek? Da li on može imati vremena/znanja/volje za sve detalje?
Znači kada god je reč o tome "Zašto je u svetu tako a kod nas nije", dobija se identičan odgovor.
[ -zombie- @ 20.03.2004. 23:08 ] @
mislim da sajt b92.net ne spada u "one-men-šou" sajtove.. to je (imho) jedan od najkvalitetnije odrađenih sajtova kod nas..

e sad, u toj činjenici (da je sajt prilično kvalitetan) možda i leži razlog zašto nemaju taj "krizni ui" (kako glup naziv btw ;).

zašto tako kažem. pa, sajt b92 je jedan od retkih kod nas koji ima tzv permalinkove, tj linkove koji neće "izvetreti" za par dana. trajni link je po meni mnogo važniji nego ovaj krizni ui. ako danas ja okačim link ka nekoj vesti na sajtu b92, siguran sam da će stranica na tom linku stojati i za 10 godina. zato se nikad u "normalnim" okolnostima neće desiti da neko dođe na sajt, a tražena stranica ne postoji.

to je pristup koji bi odgovarao rešenju "bolje sprečiti nego lečiti". krizni ui je pandam lečenju, kada se u takvu situaciju već dođe, a trajni linkovi sprečavaju da do toga i dođe.

naravno, nisu ni oni savršeni, i ništa im ne bi falilo da imaju taj vaš krizni ui (pošto se i dalje može desiti da neko pogrešno ukuca url, iako veoma retko), ali imaju i veće "potencijalne nedostatke" po meni. recimo komplikovani, dugački, ružni url-ovi, sa isticanjem tehnologije koju koriste (php). sve to im može praviti problema u budućnosti baš ako budu hteli da osiguraju da stari linkovi rade i kada pređu na novu tehnologiju za web (recimo sa PHPa na JSP ili nebitno šta)..