[ Ivan 89 @ 02.02.2014. 22:34 ] @
Sta je to kondenzatorska baterija jel to isto kao klasican kondenzator za monofazne motore.
Citao sam na nekoliko mesta pise da se koristi za smanjenje reaktivne energije odnosno jeftiniji i laksi start indukcijskih potrosaca koliko sam ja razumeo.
Jel bi to moglo da se primeni za laksi start trofaznih motora na agregate sa asinhronim motorima kao generator.
[ bogdan.kecman @ 03.02.2014. 01:24 ] @
Citat:
Ivan 89: Sta je to kondenzatorska baterija

izraz koji se koristi da opise nekoliko (vise od 1) kondenzatora vezanih zajedno (u zavisnosti od potrebnog napona i kapaciteta vezuju se ili svi paralelno ako je samo potreban veci kapacitet ili i seriski da bi se dobio veci napon na kom mogu da rade). za istu stvar se koristi i izraz kondenzatorska banka.

za sta ce ta kondenzatorska baterija/banka da se koristi zavisi od toga za sta si je pravio :), da li ce da ti pegla napon posla trafoa za neko audio pojacalo ili ce da sluzi kao storage za neki punkt aparat ili ... to je vec izbor na korisniku :)
[ ZAS011 @ 03.02.2014. 08:25 ] @
Kondenzatorske banke na slikama služe za korekciju faktora snage. Progiglati 'faktor snage'.
[ radarac66 @ 03.02.2014. 09:33 ] @
A moze i 'power factor' (cos Fi)

Imaju funkciju samo na mernim grupama gde smanjuju racun za struju
[ ludidzora28 @ 03.02.2014. 09:48 ] @
Jes, koriguju cos Fi, smanjuju potrosnju. Koriste se uglavnom kod motora vece snage. Kod mene u fabrici se koriste na motorima preko 55 kw...
[ ZAS011 @ 03.02.2014. 10:34 ] @
Citat:
ludidzora28: Jes, koriguju cos Fi, smanjuju potrosnju. Koriste se uglavnom kod motora vece snage. Kod mene u fabrici se koriste na motorima preko 55 kw...

Crveno ne stoji.
Korigije se faktor snage, odnosno vrši se kompenzovanje reaktivne energije, koja je u industrijskom okruženju većinom induktivna.
Reaktivna košta mnogo više od aktivne.
[ ludidzora28 @ 03.02.2014. 11:27 ] @
Ok... Mislio sam na to da smanjuju trosak, novcani, da ispravim...
[ Ivan 89 @ 03.02.2014. 21:45 ] @
Citao sam sinoc oglase i vidim jedna osoba prodaje trofazne kondenzatorske baterije identicne kao sto sam postavio slike i meni bilo to zanimljivo, jos nisam za takve kondenzatore cuo i malo google i vidim da ima interesantnih stvari.
Sve izgleda tako prosto a u stvari tako komplikovano i zamrseno.
Pa sam dosao do ideje dal bi valjalo to cudo postaviti na agregat za struju sa asinhronim generatorom.

Kako bi se ponasao trofazni motor u startu i radu kada bi kondenzatorska baterija bila vezana direktno bez kontaktora i tog regulatora faktora snage.
Mislim na ovo http://www.iskraemeco.hr/downl...korekciju_faktora_snage_NN.pdf stranica 8 i dalje slike od 3 do 7.
Dal bi kondenzatorske baterije imale los uticaj na asinhroni generator, dal bi menjale vrednosti glavnih monofaznih kondenzatora u generatoru cini mi se vezani u zvezdu.