[ MLI @ 04.02.2014. 13:18 ] @
Nisam neki expert, niti studiram bilo sta vezano za graficki dizajn, ali odlucna sam u tome da izdvojim koliko god dana/noci je potrebno da pokusam da uz fakultet uspem i da se stvarno usavrsim na polju grafickog dizajna. Sve me zanima i inace, dusa me boli sto nisam upisala primenjene ili nesto slicno, jer mi ta "umetnicka" crta ne da mira...
Oni koji imaju vise iskustva u ovome, znace - da li se moze postici da se prilicno uspesno bavim grafickim dizajnom i da ne bataljujem ovaj fakultet, jer mi je to negde.. preveliki rizik.. (mora se od neceg ziveti)..
I druga stvar - Da li je dovoljno biti sjajan kad je u pitanju graficki dizajn, ili uz to negde, po sablonu mora da se dobro barata i web dizajnom? Ta dva, cini mi se, nekako uvek ljudi stavljaju zajedno..
I samo jos jedno pitanje. Kada se udje u sve to.. koliko % je kreativnost i sloboda, a koliko je baratanje programima, ucenje progrmskih jezika itd. ?
Samo se bojim da ne napravim gresku u odluci, jer ako odaberem da se posvetim ovome to znaci bye bye nekoj drugoj vrsti karijere i ako se dobro ne informisem, moze biti razocaranja na oba polja. Zato cenim svaki iskren odgovor.
[ plus_minus @ 04.02.2014. 13:53 ] @
Ti kao grafički dizajner, treba da znaš da barataš sa: Adobe PS, Adobe AI, Adobe InDesign, Corel, Gimp (znači, niti jedan program za pravljenje/obradu slika i fotografija da ti ne bude stran ). Treba da ih upoznaš toliko da znaš šta koji program može da učita i za šta je namenjen, dakle, koje ekstenzije su primarne za svaki od navedenih programa. Pored toga, trebaš da naučiš i da ovladaš prečicama koje se pozivaju uz pomoć tastature u tim programima, kako bi mogla da skačeš sa tog alata na taj alat, bez da klikćeš mišem dok nešto crtkaš ili spajaš tačkice, whatver.. Od svih tih gore programa koje sam nabrojao, reci ga da je InDesign najlakši. Kako ćeš koristiti te alate koji postoje, to je već stvar tebe same i faksa koji si upisala. Dakle, treba vremena.

Što se tiče web dizajna, tu trebaš da budeš upoznata sa nekim malim delom, koji se svodi uglavnom samo na - css. Znači, treba da znaš osnove html-a, a i css uz to. Međutim, retko kad se dešava da ćeš nakon igranja sa vektorima i pikselima morati da pališ i tekstualne editore pa da praviš komplet izgled stranice, ili statični html... uglavnom to radi neko drugi. Web dizajner. Opet, danas imaš velik' broj zaista dobrih grafičkih dizajnera koji prelepo rade, to jest prvo naslikaju sve što treba, sami naprave dugmiće pa onda sve to pretoče za pretraživače uz pomoć html/css/js-a. I to su uglavnom freelanceri.

Što se tiče html/css-a, ako imaš zlatno oko i imaš sluha i dara za pravljenje slika i grafika, trebaće ti taman toliko da znaš šta sve css može da zameni i gde sve može da zameni pravu sliku na samom sajtu, onda kada radiš neki web template. Recimo, borders. Ivice nekog elementa. Background nekog elementa, gradient.. pa čak i proste geometrijske oblike, možeš iscrtati css-om bez i jednog pravog "piksela"... I ima još detalja i sitnica oko svega. Obrni okreni, ako želiš da "razvaljuješ" konkurenciju ili da jednostavno budeš dobra u svom poslu, neće odmah, ima danas mnogo sposobnih koji rade i back-end i front-end i grafiku - sami. Vreme će ti uvek biti problem, a povoda za lično usavršavanje nikada neće biti manjka, to da znaš.
[ skemamen @ 04.02.2014. 14:03 ] @
U Srbiji je rizicno odlucivati se samo za jednu stranu, jer svako od nas (mora da) poznaje i druge oblasti koje nisu vezane za dizajn. Pre nekoliko dana sam bas na ovom forumu naisdao na devojku koja radi prelom, dizajn, lekturu, novinarstvo i jos pet drugih stvari. Slazem se da je to usko vezano za izdavastvo ali ne verujem da moze biti dobra u svim pomenutim oblastima, sto bi bio i odgovor na ono "trazi se graficki i web dizajner". To su dve profesije ali u Srbiji se to trazi u jednom coveku zbog finansijskog aspekta pa poslodavac dobije jednog loseg umesto dva dobra radnika. Ono sto web i graficki dizajner imaju zajednicko je monitor - nista drugo.

Biti sjajan u svom poslu opet ne mora da oznacava slobodu, jer imati neko "ime" u Srbiji nista ne znaci, buduci da se konj vezuje tamo gde poslodavac kaze. Retko koji dizajner je slobodan u svom poslu, a i kada je slobodan radi kao "freelancer" za klijente u regionalnom okruzenju (bolja i sigurnija zarada). Primeti bilborde po gradu, reklame po casopisima: koristimo Myriad jer samo za njega znamo da ima kukice za nasa slova, Times, Arial, Helveticu i retko koji drugi font a da nije sistemski. Obrada i manipulacija za slikama je na jako nezavidnom nivou. Ovde je (barem sto se tice poslodavaca) bitno da on ima reklamu, cesto onakvu (losu) kakvu on hoce, a manje je bitno da reklama bude kvalitetna.

Ja licno, nemam ni jedan dan skole bilo kakvog dizajna, ali pre 15 godina me je toliko zainteresovao Photoshop, toliko da nisam prestajao da ga ucim / isprobavam / analiziram. Jednostavno, zeleo sam da radim ovo sto sada radim i ni jedan dan na poslu ne dozivljavam kao posao vec kao zadovoljstvo i ispunjenost sto sam tu.

Cast izuzecima koje sam mozda uvredio u ovom odgovoru (a ima mnogo kvalitetnih dizajnera u Srbiji koji ne mogu doci do izrazaja). Situacija nije sjajna, ne postoje nikakve garancije, ali ako ne probas - neces znati da li si pogresila :)