[ Langrenus @ 16.02.2014. 00:08 ] @
Dakle, imam HDMI signal koji hoću da "hvatam" na kompjuteru i snimim.
Kako to može najjednostavnije da se uradi?

Nekako razmišljam da digitalnom signalu zapravo ne treba nikakva posebna obrada kao kada se uvlači analogni video snimak, pa možda to može nekako jednostavno.

Primer, recimo DV kamerice... postoji program od 93 bajta (WinDV) koji savršeno snima digitalni signal. Samo firewire kabl i to je to. Program nema niti jedno jedino podešavanje, samo ga uključiš kad hoćeš da počne snimanje i isključiš kad završi, a zapravo i ako nestane struja, sve snimljeno do tog trenutka će biti na svom mestu.

Čini mi se da bi trebalo da postoji i nešto tako za HDMI, samo treba valjda nekakav port koji će hvatati signal, način da se HMDI uvuče u kompjuter i da ga kompjuter shvati.

U stvari, treba mi jednostavnije rešenje od digitalne TV kartice, ako takvo uopšte postoji.
[ Miroslav Cvejić @ 16.02.2014. 08:40 ] @
HDCP si namerno izostavio iz jednačine?
[ calexx @ 16.02.2014. 12:18 ] @
Sve i da zanemari HDCP, ostaje problem da nađe HDMI ulaz jer sam jednom tražio i jedva našao neke kartice sa njima, em su bile paprene em je bilo teško da se kupe. Pretpostavljam da će ipak HDCP da bude dovoljan razlog da se odustane od ideje koja je lepa na prvi pogled.
[ Langrenus @ 16.02.2014. 15:11 ] @
hm... ja imam legalan risiver koji prima signal i daje izlaz za više televizora. Dakle, smatram da je taj izlaz, od kojih je jedan HDMI legalno moj i da sa tim signalom mogu da radim šta god mi padne na pamet dok to ostaje u okviru mog prostora.
Postoji i analogni izlaz na risiveru ali ja pokušavam da izbegnem dvostruku konverziju.
Od skoro sam u okruženju digitalne televizije i pokušavam da sve to rešim na što jednostavniji način.

[ calexx @ 16.02.2014. 15:29 ] @
Naravno, imaš pravo da ga gledaš koliko hoćeš ali za snimanje malo teže, ta prava nisi dobio. Uglavnom je tako, mada možda negde i ne postoji zaštita. I dalje ostaje pitanje čime bi "hvatao" taj HDMI jer su kartice sa HDMI ulazom baš retke.
[ Langrenus @ 16.02.2014. 16:07 ] @
Pusti me sada šta imam pravo da radim a šta nemam.
Materijal koji se snima je pod kopirajtom, a možda i nije ako su npr. informativni kanali, vesti i hoću da skadištim neke informacije tog tipa za ličnu arhivu.
U svakom slučaju ima i besplatnih stvari... mene zanima naprosto tehnološko rešenje za moj problem.

Je li to ovo: http://en.akihabaranews.com/99...-card-with-hdmi-for-mac-and-pc ?

[ calexx @ 16.02.2014. 20:01 ] @
Ti si prvi pomenuo prava koja imaš ili nemaš, mi smo samo dodali da postoji zaštita koja je česta a ako je nema, onda super, samo nađeš neku karticu sa HDMI ulazom i snimaš. Nemoj samo da bude ... pukao ja onolike novce a svuda zaštita. ;) Zašto misliš da teve stanica neće da zaštiti emisije vesti?
Nisam gledao, pošto je ovo?
[ Langrenus @ 16.02.2014. 23:49 ] @
Ima raznih modela, uglavnom 70-120$

Evo jedne specifikacije:

Capture Video to PC, with HDMI input RTK-101H PCI-E Video Capture Card is the best solution of capturing and recording High Definition video sources on your desktop PC. It provides with HDMI interface that can connect with all kinds of high definition video equipments, compatible with all the video input systems.

This Video Capture Card supports digital sources as DV camera, PS3, XBOX 360 ,HD STB and other digital input devices. It meets high-quality picture transfer requirements, can compress real-time digital video to MPEG-1/2/WMV files. RT101H HD Video Capture Card is your built-in video capture device.-Supports Windows XP/VISTA/7

-Authorized Software

-Free zoom-in/out image window or full-screen display

-High quality MPEG-2 compression

-Supports snapshots -Record Resolution up to 720P/1080i/1080P24hz

-support HDMI -playback,capture still images and videos on computer

-stanard and high-definition video support (480i/p,576i/p,720p,1080i,1080p24hz)

-dual-channel audiosupport features:

Slot type pci-e x1

input: HDMI ×1

video format: 480i/p,576i/p,720p,1080i,1080p24hz (YUV, NTSC/PAL)

audio: 16bit 48khz dual-channel

capture: 320*240-1920*1080 25-60fps resolution

OS support: Windows XP/Windows Vista/Windows 7

recommended CPU: dual-core 2.5G or above, memory 2G or above hardware
[ Langrenus @ 18.02.2014. 13:46 ] @
OK, razrešili smo to, u pitanju su HMDI capture kartice.
Ima ovde zanimljivih stvari o tome: http://bestcapturecard.com/201...t-capture-cards-with-hdmi.html

Ali ja opet nešto razmišljam, da nije sve ovo ipak marketinško otimanje para.
U jednom našem servisu za izradu kablova su mi nudili neki kao superdobar kabl za digitalni prenos, a ja bih rekao da je to budalaština, jer digitalni signal, za razliku od analognog ili postoji ili ne postoji, ne može biti dronjav i nikakav, tj, može, pikselizacija i ostalo, ali to sigurno nije do kabla. Ako je kabl ispravan i korektno povezan onda je signal besprekoran i nikakvi zlatni kablovi ga neće učiniti boljim. Da li u stvari prodavci izmišljavaju opcije koje ne služe ničemu da bi dodatno uzeli velike pare na svom proizvodu? Da li svi prećutno guraju tu priču o digitalnim mogućnostima kao nečem što zavisi od kabla i ko zna čega da bi prodavali skuplje?

Ako mene zanima elementarni, ogoljeni snimak, onda meni završava posao bilo koja kartica koja daje 1080 piksela širinu, a to bi trebalo da daje svaka HDMI. Postojanje dodatnih opcija vezano je više za softver nego za hardver, a ja bih rekao da nam ovde često softverska rešenja uvaljuju kao prdnost svog hardvera.

Ja ću na kraju neku od ovih kartica uzeti, samo sam se nadao da na ovom forumu i ovom okruženju postoje likovi koji su to već ostvarili i koji će bili spremni da podele svoja iskustva, a ne da se bavimo legalnošću svega toga. Tako posmatrano, pa i samo posedovanje kompjutera je potencijalna kriminalna radnja jer omogućuje dodir sa neovlašćenim materijalima, pa ne vidim da kada neko pita koji kompjuter da uzme, da počne priča o tome da li imaš pravo da poseduješ napravu kojom se može skinuti i gledati piratska kopija filma.
[ calexx @ 18.02.2014. 14:55 ] @
Ništa nisi shvatio. Pomenuta je zaštita koja onemogućava da se materijal snima i koja je vrlo očekivana. To je čisto tehnički pomenuto a onda si se ti uhvatio za neka svoja prava i legalnost. Nikoga ovde to ne zanima, snimaj ti sve što hoćeš i možeš a ako nešto nije u redu, o tome će neko drugi da razmišlja. Samo nemoj da se desi da pukneš 120$ za karticu a onda ukapiraš da ništa ne možeš da snimiš jer postoji zaštita.
[ Langrenus @ 18.02.2014. 21:44 ] @
Razumeo sam taj deo.
Ali ako mogu da dovedem signal u komp i da dobijem sliku na monitoru, ne vidim zašto ne bih odgovarajućim programom to mogao da snimim.
[ Miroslav Cvejić @ 19.02.2014. 04:16 ] @
Kad se samo setim kako je Macrovision kvario planove da se DVD diskovi kopiraju na VHS i grebuju na TV kartama.

Isto tako je i sa ovim. To što TV ima ključ da prikaže sliku, ne znači da će i ta kartica moći da snima signal.

Većina ljudi koristi komponentni ulaz za snimanje HD signala sa konzola (primer).

HDMI je ipak malo zaštićen.

No, ne reče nam sa čega uopšte planiraš da snimaš i šta.

[Ovu poruku je menjao Miroslav Cvejić dana 19.02.2014. u 13:52 GMT+1]
[ Langrenus @ 19.02.2014. 14:44 ] @
Ok, možda ste u pravu.
Ali meni zapravo uopšte nije bitan HDMI, nego digitalni signal, nešto što će da ga prepozna i sprovede u kompjuter.
Nemam iskustva u digitalnoj televiziji i činilo mi se da je HDMI najjednostavnije rešenje, ali na kraju će to biti obična digitalna kartica.
Vidim da se oko toga pravi velika nauka, ali stvari su potpuno jednostavne; sve što mogu da vidim na svom monitoru, mogu i da snimim uz odgovarajući softver.
Legalnost tog postupka me ne zanima, jer pravim arhivu isključivo za ličnu upotrebu.
[ Burgos @ 19.02.2014. 15:11 ] @
Možeš da snimiš, ali se postavlja pitanje u kom kvalitetu, sa koliko ispuštenih frejmova, sa kolikim učešćem procesora (što će da povuče probleme u prikazivanju slike), itd. Snimanje sadržaja monitora je poslednja opcija koju bi trebalo da razmotriš.
[ Langrenus @ 21.02.2014. 18:41 ] @
Ma ne pričam uopšte o snimanju monitora, nego o "presretanju" signala koji ide ka monitoru.
Da bi se snimak prikazao na monitoru, on mora biti u obliku koji kompjuter razume i prepoznaje. Samim tim, samo je softversko pitanje kako izdvojiti taj signal i uraditi s njim nešto drugo od onoga što mu je bila prvobitna namena.
[ Miroslav Cvejić @ 22.02.2014. 06:51 ] @
Da li si siguran da je tako i gde se u tu priču uklapa HDCP?
[ calexx @ 22.02.2014. 09:22 ] @
Nema tu mnogo mudrosti, kada poveže karticu ostaće da razbija zaštitu pa možda i uspe. Malo skuplji način ali je zabava garantovana. ;)
[ Cronnin @ 12.09.2014. 03:11 ] @
Meni treba ova stvar ali za laptop. Hocu da hvatam signal sa kamere, pa HDCP nije problem.
Kakve eksterne capture kartice preporucujete? Kamera koju trenutno koristimo nije moja i ima HDMI izlaz i sve one sarene cinceve, ali planiram da u dogledno vreme nabavim neki kamkorder.

Vidim da na netu ima svega USB 2.0 ili 3.0 od najjftinijih pa do prilicno skupih varijanti:

Kako ove skuplje varijante kostaju koliko i nova kamera, onda da pitam i da li danas postoje kamkorderi koji imaju USB video izlaz, i koji rade kao klasicne Web kamere? To bi mi takodje resilo dva problema jednim udarcem i eliminisalo ovaj medjuuredjaj.

[ dulle2009 @ 19.09.2014. 09:13 ] @


Snimljeno Trident 7160 HD Capture karticom i Corel VideoStudio-m.

[ hašek @ 19.09.2014. 15:54 ] @
Ovo deluje zanimljivo.
Malo sam googla-o ali samo nailazim na stranice sa drajverima, nigde neki detaljniji opis proizvoda.
Dule, ako može neki info - gde se može nabaviti ova kartica i po kojoj ceni.
[ dulle2009 @ 19.09.2014. 16:25 ] @
Ja sam je naručio iz Kine, preko eBay-a. Ne sećam se koliko je koštala... mislim negde oko 70$ + nešto malo carine i PDV-a.
Ne mogu sad da nađem baš ovu svoju, ali joj je ova vrlo slična. Ili traži ovde, pa šta ti se svidi.

Samo, ne očekuj previše od kineske robe... ima kartica i nedostataka, nemam sad vremena da pišem o njoj...možda kasnije.

EDIT:

Mislim da je to ova, ali nisam siguran.
Ali je info kao i za moju.
[Ovu poruku je menjao dulle2009 dana 19.09.2014. u 17:57 GMT+1]
[ hašek @ 19.09.2014. 17:18 ] @
Hvala za brzi info.