[ sad_ste_face_jel @ 16.02.2014. 02:03 ] @
Nesto sam ditrao oko particije i uspeo sam da izbrisem swap particiju.Preko live moda sam uspeo opet da napravim swap particiju ali ne dozvoljava mi da menjam fstab fajl!
Inace sistem se pokrece bez live moda ali mi izbaci : Continue to wait; or Press S to skip mounting or M for manual recovery
Kada pritisnem S izbaci mi za logovanje ali ne mogu da se prijavim na korisnik (bata iako znam sifru) jer sam na njegovom nalogu na radnoj povrsini smestio vazne podatke koji mu trebaju.Jedino mi uspeva da se prijavim kao gost.
Tako da bih zamolio ljude ako mogu da mi pomognu da spasem podatke sa tog korisnickog naloga jer su ti podaci jedino na tom nalogu a veoma su mu bitni (to su inace slike njegove cerke dok je bila mala i to mu puno znaci)
Smo da vas zamolim ako moze detaljnija objasnjenja jer sam pocetnik u linux-u ainstalirao sam mu linux da nebi navlacio viruse i ostale gluposti...
[ Djetvan @ 16.02.2014. 09:18 ] @
Za vađenje podataka podigni sistem u lajv mod-u !
[ sad_ste_face_jel @ 16.02.2014. 11:13 ] @
Podignem sistem preko usb-a (live) i sta onda? Gde da pronadjem podatke?Zar nisu oni zasticeni jer mi se nalaze na radnoj povrsini korisnika (bata)?
[ Djetvan @ 16.02.2014. 12:06 ] @
E baš si faca ! Uđeš u arhivu pa otvoriš folder Desktop i pokušaš da kopiraš podatke.
Ako su folderi zaključani onda moraš da uđeš u arhivu preko komandne linije.
Otvoriš Terminal sa Control+Alt+T, držiš prve dve tipke i kresneš T.
U terminal kucaj ili kopiraj i zalepi sledeću komandu ( pretpostavljam da je na tom os-u fajl menadžer Nautilus ) :
Code:
gksu nautilus

Pa lupiš tipku Enter.
Prikazaće arhivu, pa ideš na >Desktop >Home > Korisnik >Desktop
Tako nekako, nadam se da ćeš se snaći ?
Ako bude problema viči !
[ calexx @ 16.02.2014. 12:12 ] @
Swap particija skoro da nije ni bitna, kad god instaliram novi linux, on formatira tu particiju i onda je prethodno instalirani linuxi više ne prepoznaju ... nekada sam menjao UUID u fstab ali sam ukapirao da mi linux nekako lakše radi bez swap particije.

Kada prijavi da je nema, pusti ga da sam traži pa kada ne nađe, on će da startuje linux bez te particije i ne bi trebalo da bude problema. Kada podigneš live linux, montiraj particiju gde je problematičan linux pa potraži to svoje u /home/bata/ ... mada mislim da neće da bude potrebno. Za menjanje fstab moraš da budeš root.
[ sad_ste_face_jel @ 16.02.2014. 14:38 ] @
Ma meni je bitno da spasim podatke a za sistem me nije briga instaliracu ga opet.Sto se tice sistema on oce da podigne i ovako izbaci ono pritisni s da preskocite i otvori onaj prozor zaq prijavljivanje.Ali mogu da se ulogujem samo kao gost dok na bata nalog neci iako imam sifru.Probacu ovo /home/bata/ valjda cu uspeti da nadjem.
[ calexx @ 16.02.2014. 15:10 ] @
A da ne stisneš ništa i pustiš da sam reši problem?
[ sad_ste_face_jel @ 16.02.2014. 15:23 ] @
Pa i to sam radio ali nece kao ucida do kraja i tako cuti.Ne znam koliko bi vremena trebalo da to napravi?Sta u stvari i treba da napravi?
[ calexx @ 16.02.2014. 15:26 ] @
Ništa, trebalo bi da pokuša da sačeka nepostojeću swap particiju pa da odustane i nastavi bez nje. Ako neće (minut-dva) onda nisi obrisao samo swap. Startuj live pa pogledaj šta uopšte postoji od particija na hardu.
[ sad_ste_face_jel @ 16.02.2014. 15:37 ] @
Javicu sta sam uradio kada odem kod druga.To sam isto uradio sad i na mom kompu ali sacekao sam par sekundi i sistem se odmah pokrenuo.Ako sam koji slucajem izbrisao podatke kojim programom mogu da vratim podatke?
[ Djetvan @ 16.02.2014. 15:41 ] @
Pa što si se ukopao u mestu i ne mrdaš i samo kukumavčiš ?
Hajde podigni live cd i pokušaj da odradiš po onom uputstvu što sam napisao u mom prethodnom postu !!!
[ calexx @ 16.02.2014. 15:50 ] @
Uh, pa to je za drugara. :( Ko zna šta se tamo dešavalo, moraćeš da proveriš i prikažeš u kakvom su stanju particije. Nikakva nova instalacija, formatiranje ili bilo šta dok se ne vrate slike. Ja sam sa ext4 uspešno vraćao koristeći R-Studio Emergency pa možeš odatle da počneš.

Mada ... otkud slike na particiji na kojoj je linux? Instalirao si mu linux i odmah sve iskopirao na Desktop? Mada2 ... ako neko čuva toliko važne slike na disku sa kojim se igra, onda je to sam tražio. Ako nije do sada našao razlog da sve prebaci na neko drugo mesto, nareže neki DVD, baci na oblak ... onda mu valjda ne znače mnogo.