Omni antene koje imaju veću dobit imaju smanjen ugao zračenja. U prevodu dalje bacaju ali im je smanjena pokrivenost prostora...
Što se tiče tih antena brzo ćeš uvideti da nije neka razlika u signalu. To je iz razloga što čip u ruteru ima "silikonsku" zaštitu... Zakonom je određeno koliki je EIRP za svaku zemlju.
EIRP obuhvata tx power čipa i izražava se u dBm + antenna gain (dobit) i izražava se u dBi...
EIRP za EU pa i za Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru je 17dBm+3dBi dakle 20dBm... i preko toga nećeš izvući sa fabričkim firmwerom... Ako si kupio taj tplink kod nas on je softwerom podešen za naše tržište...
Više bi dobio ako bi ubacio custom firmware (ddwrt, gargoyle) pa tu povećao izlaznu snagu a ostavio iste antene... tu bi stvarno osetio razliku u kvalitetu signala a i samom wirelessu (brže bi otvaralo stranice itd.)... Ali taj uređaj je prvenstveno AP pa za njega ne postoji third party firmware podrška...
Kod rutera (AP-ova) koji podržavaju MIMO standard (multiple input multiple output) ne preporučuje se zamena antena osim ako nisi dobro upućen u to... npr. Taj tvoj AP podržava multistreaming i ima 2T3R...dva transmitera i 3 risivera radi boljeg prijema signala... menjanjem antena narušićeš balans tx i rx lanaca... nećeš moći nikako da sinhronizuješ uređaje na 300Mbps... Meni se recimo to desilo kada sam zamenio antene i ubio se da bih provalio u čemu je problem.
Moja preporuka kupi više uređaja ako hoćeš bolje da pokriješ prostor... ili da si uzeo 841nd pa na njega ubacio npr. ddwrt i sa njim bi opušteno izvlačio 22-27dBm... sa podešenom Bolivijom:)