[ Flashman88 @ 23.02.2014. 15:46 ] @
Pozdrav,
imam telefon,nesto stariji koji podrzava 800/1800 i 1900 GSM bend i obican WCDMA tj 3G.U Srbiji ima pomaka u 3G mrezi,ali po obodima drzave pojedine mreze i dalje nemaju pokrivenost.Obican GSM traje od 1992. i evo vec vise od 20 godina sirom sveta iako se u pojedinim zemljama polako gasi (Japan,Koreja,pojedine mreze u SAD-u).3G je pusten u Srbiji 2007.Sta mislite koliko ce 3G mreza potrajati? Da li ce ubrzo u nekoj blizoj buducnosti nakon gasenja 2G doci do gasenja i 3G mreze u korist 4G mreze i radi kupovine novih telefona ili nema potrebe za zurbom i paranojom od neupotrebljivosti danasnjih ''prvih reci tehnike''?
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 23.02.2014. 16:13 ] @
Do tolikog pomaka u infrastrukturi ne dolazi zbog cilja operatera da natera korisnike da menjaju telefone. To je egocentrično posmatranje stvari i kao takvo je u startu zanemarljivo iz perspektive nekoliko miliona drugih korisnika, koji takođe imaju neka svoja razmišljanja o budućnosti.

Do zamene mreže može doći kada sadržaj postane takav da je za njega potrebna veća propusna moć mreže ili kada to nametnu faktori sa strane (recimo proizvodnja telefona koji nemaju ništa ispod 4G mreže, što sumnjam da ćemo skoro videti).

Sve u svemu, mnogi telefoni već danas podržavaju LTE, tako da to nije stvar budućnosti, jedino što su oni mnogo osetljiviji od nekih prastarih Nokija ili Ericssona, tako da sumnjam da će oni sami po sebi nadživeti 3G mreže.

Dakle, žurba i paranoja su poslednje stvari koja ti trebaju u životu, dok razmišljaš da li će tvoj telefon nadživeti postojeće mreže. Verovatno neće.
[ Slobodan Milivojevic @ 23.02.2014. 19:34 ] @
Mislim da će se GSM zadržati dok god bude bilo korisnika kojima on u ovom obliku zadovoljava potrebe što se tiče mobilne komunikacije. S druge strane zbog frekvencija na kojima radi GSM ima bolju pokrivenost u odnosu na 3G mreze. Jedino kada LTE telefoni sa podrskom za LTE band 20 budu izuzetno pristupačni, i kada pokrivenost 4G LTE mreža bude baš baš dobra, onda možemo pričati o gašenju GSM mreža, dok god operateri budu imali dobar prihod od GSM korisnika, neće gasiti mrežu.

Evo ovde imam 3 LTE telefona, Galaxy S4 LTE, Nexus 5 i iPhone 5, ali jos imam i 3G telefona, a boga mi i par onih sa samo GSM-om. Ali dobar deo korisnika koristi samo GSM telefone, i GSM jeste fallback opcija kada ima previše prepreka koje blokiraju 3G signal. Kao i opcija za operatere da govornom uslugom i sporim ~100kbps internetom pokriju slabo naseljena područja.

A obzirom da recimo Vip čim mrdnete iz nekog grada nemate 3G u 2014. godini, mislim da je nerealno očekivati da će iko gasiti GSM u neko skorije vreme.