[ losmi200 @ 24.02.2014. 20:49 ] @
Pozdrav ljudi! Renovirao sam kompletan stan, pa samim tim i celu struju u stanu i uz sve to uradio spustene plafone i tako dalje. Naime, u predsoblju imam spusten plafon sa 14 LED sijalica koje su na struju prikacene preko GU10 odnosno sijalice su s tim grlom sto toliko nije ni vazno i sijalice rade na 220V odnsono imaju u sebi trafo i drugo pa same prave struju odnosno 12V. Sijalice koje sam stavljao u predsoblju su neke ocigledno bzv LED sijalice jer samo s njima imam problem (u druge dve sobe ni jedna, da kucnem u drvo, nije ni zatreperila niti bilo sta slicno rade sjajno). Te sijalice sam placao oko 450 din po komadu i bolje da sam dodao jos po 100 din po sijalici za te ko sto imam u druge dve sobe, al aj da predjem na problem ![]() Evo kako izgleda predsoblje odnosno plafon sa sijalicama ![]() Kao sto mozete videti na slikama neke rade u full-u odnosno sijaju kao prvog dana a neke zmirkaju odnosno vrlo slabo sijaju. Posto sam vec poludeo od menjanja (misleci ok jedna je crka pa kupim novu), sada vec nekoliko odnosno 6 od 14 ne rade. Nemam nameru da kupujem iste sijalice, a generalno nemam ni para da dam ni za tih 6 a jos manje za 14 novih. Pa sam resio malo da pogledam sta se nalazi unutra ![]() Evo slika: ![]() ![]() ![]() Prvo sam posumnjao na tafo i kondezator i mada su obe komponente skroz ok izgledale na oko. Nasao sam na netu tj dx.com istu tu komponentu kompletnu i zamenuo u jednoj od pokvarenih sijalica i sijalica je i dalje treperila tj slabo svetlela sto mi je pokazalo da nije to problem. Onda sam mislio da je mozda neka od LED dioda crka ali sve tri u sijalici rade. I onda vise nisam znao sta cu pa sam tako bzv cackao sijalicu ukljucenu u struju (12V mi ne moze nista) i evo snimka sta se desava. U nekom momentu dok ja guram palac medju diode kao sto mozete videti skroz ok zasvetle sve 3 diode ali sta ja to uradim pa se to desi? Sve sam pojedinacno pritiskao s malim srafcigerom reko ako se nesto odlemilo ali niti su se sijalice upalile odnosno sijale kako treba niti se bilo sta desavalo. Ja verovatno palcem spojim nesto pa one zasvetle, al kad ga sklonim prestanu da sijaju kako treba...tako je na snimku, ali pre nego sto sam snimao se desavalo da skinem palac i da lupam 15-20 sekundi sijaju lepo mirno i jako. Ne znam sta je problem i kako da ga resim? Da li ima neko neku ideju ili bilo koji savet sta da uradim/probam? Hvala puno! [Ovu poruku je menjao losmi200 dana 24.02.2014. u 22:34 GMT+1] |