[ sirupdzija @ 28.02.2014. 12:28 ] @
vidio sam na nekim stranicama na internetu da postoji neka tekućina za ispitivanje sastava materijala, prema boji koju dobiješ kad je izliješ po ostruganim mrvicama tog materijala na brusnom kamenu.

imam oko 1.2kg srebrnih žica za tvrdo lemljenje čiji sastav ne znam a htio bih ga utvrdit radi prodajne cijene.

kod zlatara sam bio ali on mi samo veli da može ispitati ima li ili nema srebra, ali ne i količinu, isto tako sam tražio po nekim trgovinama i svugdje nađem samo tekućinu koja to isto radi.

jedino sam u državnom zavodu za mjeriteljstvo naišao na mogućnost analize sastava ali je preskupa, ako imam manji postotak srebra od kojeg se nadam, više će koštat analiza nego što to sve skupa vrijedi, a i morao bih putovati 50km u jednom smjeru...

ima li tko ideju kako utvrditi sastav žice?

neki su mi na drugim forumima sugerirali pomoću točke tališta tj uzme se plamenik i pali i vidi na kojoj se temperaturi topi, pa onda prema tome koliko ima srebra, ali ja ne znam kako odredit temperaturu plamena a nemam instrument za to, ni tablice ni ništa.

drugi vele prema specifičnoj težini, ali opet, nemam pojma kako, izračunam volumen i izvažem to i dobijem gustoću i šta dalje?

ili ako imate vi kakvu ideju kako to najlakše u kućnoj radinosti izvesti ili naći neku tekućinu koja određuje sastav.

hvala!
[ djoka_l @ 28.02.2014. 12:37 ] @
Srebro koje se koristi za lemljenje ima od 56% do 80% srebra u svom sastavu. Ostatak je olovo, kalaj ili ređe kadmijum. Veći procenat srebra znači i veću temperaturu lemljenja. Srebro koje se koristi za izradu nakita ima 92,5% srebra, ostatak je obično bakar.
Dakle, osim što srebro za lemljenje ima manji procenat srebra od zahtevanog za nakit, onaj "drugi" metal je pogrešan.
Takvu žicu možeš da prodaš samo nekom ko želi da lemi, a ne i zlataru.
[ sirupdzija @ 28.02.2014. 16:04 ] @
ali mene zanima kako da utvrdim koliko približno srebra ima i to nekome dokažem
[ hotchimney @ 02.03.2014. 21:23 ] @
Jedno rešenje je da prodaš po ceni po kojoj si i kupio.
Drugo rešenje je da ponudiš na pijaci (ili aukciji) i kaži da ima oko (56% + 80%)/2 = 68%±12% srebra. Kad ti ponude cenu koja ti odgovara prodaj.