[ psychaos @ 09.03.2014. 13:57 ] @
Imam problem sa dodavanjem treceg preseka u swept blend, a svi preseci su krugovi. Geometrija se uvija, tj twistuje. Probao sam sve ali ne vredi. Neko rece da su start points, ali menjao sam i ne vredi. Moze li neko da pomogne?
[ Team player @ 09.03.2014. 21:43 ] @
...zainteresovalo me ovo sto si napisao, i probao sam da napravim istu "gresku", ali nisam uspeo. Cak i kada namerno izuvrcem preseke rezultujuca geometrija ispada ok sa obzirom da se radi o krugovima. Napisacu ukratko kako komanda radi, pa mozda pomogne

Za swept blend je potrebno nekoliko preseka, pri cemu svaki presek treba da ima isti broj segmenata. Ukoliko su ti preseci prosti krugovi imace po dva segmenta i ovo ce biti ispunjeno. Komanda radi tako sto "ide" od preseka do preseka odabranom trajektorijom i spaja odgovarajuce segmente. Ukoliko je naredni segment zarotiran za odredjeni ugao geometrija ce to ispratiti. Prakticno kreiranje swept blenda sa tri preseka izgleda ovako:

- nacrta se trajektorija po kojoj ce swept blend da prodje
- startuje se swept blend komanda
- odabere se trajektorija i podese njeni parametri (recimo Section plane control: Normal to Trajectory, Horizonral/Vertical Control: Automatic, X direction reference at start: Default)
- predjemo na deo sa presecima, recimo da ne postoje prethodno kreirani preseci nego biramo opciju Sketched sections, biramo lokaciju prvog preseka, postavljamo parametar Rotation da bude npr: 0 (ovo rotira presek, tako da treba da je isto za sva tri preseka), broj segmenata ce stajati undefined dok ne nacrtamo sketch, kliknemo na Sketch i nacrtamo krug, zatvorimo sketch. Sada broj segmenata treba da se promenio na 2 i prvi sekment je definisan. Nakon toga insert pa opet biramo lokaciju preseka, proverimo rotation parametar i crtamo presek... Pa sve to jos jednom za treci presek


Slika ispod pokazuje kako to treba u opstem slucaju da izgleda (verzija u kojoj sam ja ovo uslikao je WF4, ali princip je isti i u ostalim verzijama)


Inace pro/e ima prilcno detaljno objasnjenu ovu komandu sa svim parametrima u help-u.