[ Jing Jang @ 24.03.2014. 08:20 ] @
Opis
Emmabuntüs je desktop Linux distribucija bazirana na Xubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) i posebno je namijenjena za humanitarne organizacije, za promoviisanje Linuxa pocetnicima i moze se koristiti i na starijim racunarima. Osim toga, ukljucuje mnoge moderne zahteve, kao sto je veliki broj pre-konfigurisanih programa za svakodnevnu upotrebu, dockbar za pokretanje aplikacije, jednostavno instaliranje ne-slobodnog softvera, medija kodeke, i brzo postavljanje kroz automatizovane skripte.
Karakteristike:
Ubuntu LTS ( Lucid Lynx - 10.04, Precise Pangolin - 12.04)
Quick Setup Mode kroz automatizaciju skripte (preseed)
Mode Live na DVD-u, USB ( Multisystem , UNetbootin , USB-Creator )
Moguce instaliranje i bez Interneta
Instalacija ili ne non-free software (Flash Player, kodeke, Skype, itd)
Dodatnih 60 aplikacija
A dock koji omogućava pristup svim aplikacijama
6 jezika (engleski, francuski , spanski , italijanski, portugalski, njemacki) podrzan u Emmabuntüs 2
Hardverski zahtevi za Emmabuntüs 2 (Xubuntu 12.04):
Procesor: Intel ili AMD (od 1,4 GHz)
RAM: 512 MB minimum, 1 GB preporučeno (1 GB minimum u Live modu za Emmabuntüs 2)
Hard disk: 20 GB minimum
Video Card: nVidia, ATI, Intel, SiS, Matrox
Sound Card: Sound Blaster, AC97 ili HDA kompatibilni
Ostalo: DVD opticki uredjaj ili USB disk
Download
http://distrowatch.com/index.p...all&month=all&year=all
http://emmabuntus.sourceforge.net/
Uputstvo za instalaciju Ubuntu-a
http://www.ubuntu-rs.org/uputstvo-za-instalaciju/
Detekcija hardvera prilikom instalacije Emmabuntus-a je veoma dobra a ogleda se u lakom prepoznavanju Wifi, LAN, touchpad, zvuka itd.

Za prijavu Emmabuntus2 prikazuje XFCE, Xubuntu i opcije (Cairo-dock sa Gnome-om, Cairo-dock sa Unity). Zadani izgled ove distre je vanilije XFCE 4.8 DE sa Cairo-dock-om, koristi kernel 3.2.0 kao XUbuntu LTS i menadzer datoteka Thunar 1.2.3.

Aplikacije
U Emmabuntus2 postoje tri muzicka plejera, tri za gledanje filmova, cetiri aplikacije za gledanje i uredjivanje slika, dva klijenta e-poste, dva IM (Empathy & Pidgin), nekoliko Office paketa (Libre Office, OOo4kids, Abiword, Gnumeric), pretrazivaci Firefox i Chromium.
[img]http://s2.postimg.org/hml8wg83d/415.png [/img]
OOo4kids je uredski paket namenjen djeci uzrasta od 7-12 godina a po izgledu je slican Libre Office-u.

ma gotovo sve uobicajene aplikacije pored Wine-a, PlayounLinux, Virtualbox, Skype 4.1, Teamviewer 8, LRF viewer, Wammu telefon, Picasa itd. Ima nekoliko obrazovnih softvera od kojih su neki na francuskom jeziku.
http://s24.postimg.org/4pkxxed3p/426.png" />

Multimedijalni kodeci i Adobe flasplugin su instalrani i odmah mozete gledati svoje omiljene filmove, slusati muziku.

Repository
Ubuntu Precis Pangolin Repository je repozitorij sa koga se paketi mogu preuzimati putem Ubuntu Software Center i Synaptic package manager-a.
Misljenje
Emmabuntus2 je veoma dobra distribucija koja se moze nazvati i Ultimate Edition za Xubuntu 12.04 LTS. Xubuntu ce imati podrsku jos nekoliko godina i predlazem da je isprobate. Nisam primetio nikakvu nestabilnost u radu iste.
Ako ste linux pocetnik i neznate kako instalirati aplikacije , Emmabuntus2 je pravi izbor za vas.
[ Goran Mijailovic @ 24.03.2014. 15:22 ] @
@Jing Jang to si sve ti isprobao ili opet prepisujes iz nekog casopisa?
[ Jing Jang @ 24.03.2014. 16:34 ] @
Naravno da sam isprobao. Na laptopu imam instalirane Windows 8.1, Emmabuntus2, Manjaro 0.8.9 i Antergos dok na PC imam Windows 7 i Pardus.
Sada pripremam nesto u vezi Pardus 3.0 Community. Cekam samo da prodje fazu RC2. Da nebi mislio da prepisujem, prati desavanja u vezi ove distre kako nebi ispalo da prepisujem.
[ Jing Jang @ 24.03.2014. 17:02 ] @
Evo dokaza da sam u pravu a to je desktop Emmabuntus2
http://s24.postimg.org/6k51jtn...enshot_24_03_2014_17_56_38.png
[ plus_minus @ 24.03.2014. 18:03 ] @
Al' pazi ovu prvu, desktop wallpaper.. Ko ga nacrta tako ludački.. hahaa.. ptice koje nikad ne polete..
[ jablan @ 24.03.2014. 18:20 ] @
@Jing Jang: ne znam da li si isprobao, ali to što kačiš je prevedeno google translateom. Ja bih ti brisao te postove, da sam moderator.

Izvor:

http://mylinuxexplore.blogspot...42-104-review-xubuntu-lts.html
[ Jing Jang @ 24.03.2014. 20:16 ] @
Odatle sam koristio slike a da sam nabrajao sve programe koji su instalirani
Internet- sadrzi 12 aplikacija

Chromium web pretrazivac
Ekiga softverski telefon
FileZilla
Firefox web pretrazivac
Mozila Thunderbird e-posta/novosti
qBttorrent
Skype
Transmission
Wifi Radar
Xchat IRCogradnjama


Multimedia- 29 aplikacija

Arista Transcoder
Audacious
Audacity
Clementine
gmusicbrowser
GNOME Mplayer
Kaffeine
Kdenlive

Obrazovanja-15 aplikacija
AbulEdu....
obuhvata matematiku, hemiju, zvezde..
skup obrazovnih programa GCompris

Sistem - preko 30 aplikacija
sigurnosno kopiranje
boot popravke
unetbootin
boot up manager
upravljanje nadogradnjama
........
[ Morpheus NS @ 26.03.2014. 02:41 ] @
Nisam probao distribuciju, pa nemam baš čime da doprinesem diskusiji, ali jedna stvar me uvek šokira u vezi srpskog prevoda na dobrom delu distribucija.

<facepalm>Ti prevodi na linuxu će me jednog dana ubiti, videću neko "ubijanje procesa" (killing process)(Lubuntu) ili "časnorečac media plejer" (Parole Media Player)(časna reč, video na Xubuntu-u) i samo ću se srušiti sa zaprepaštenim izrazom lica. Ko radi te prevode po distribucijama? I još važnije, ko to proverava? Ne postoji baš nikakav standard koji bi zabranio "prevodiocu" da promeni zvanično ime programa po sopstvenom nahođenju? "Sigurnosno kopiranje" bi trebao biti prevod za "emergency backup"? Ja bih nekako i pogodio o čemu se radi, ali novi korisnik Linuxa (i to još ako je početnik sa operativnim sistemima uopšte) gotovo sigurno neće.</facepalm>
[ abyss @ 26.03.2014. 07:12 ] @
Nije mi jasno cemu ovakvo predstavljanje svake distribucije. Umesto sto si napisao kako se instalira (u slici i reci) i sta sve dolazi uz distribuciju trebalo je da napises zasto bi neko hteo da instalira bas tu.
[ Jing Jang @ 26.03.2014. 08:32 ] @
Procitao sam na jednom IT casopisu da ,jos, ima dosta korisnika Win Xp-a pa i banaka ciji bankomati rade na ovom OS. Dobar deo korisnika , verovatno, nema mogucnosti da kupi Win 7 ili 8 i u tom smislu sam i predstavio ovu distru jer je jednostavna za instaliranje i koriscenje. Dakle, dolazi sa velikim brojem instaliranih programa koje, odmah, moze da koristi sto je dovoljno da se korisnici WinXp brzo integrisu sa ovim OS i upoznaju sa linuxom. Verovatno bi kasnije i ostali kao korisnici linux sistema. Nije mi bila ideja ,da ovde ,prosipam neko svoje znanje iz linuxa i sl. Na jednom od foruma sam 2010. se upoznavao sa odredjenim linux distribucijama koje su pojedinci u kratkim crtama predstavljali i preporucivali kao npr. OpenSUSE, Pardus-om itd.
Emmabuntu2 je upravo distra prilagodjena pocetnicima, humanitarnim organizacijama i prilikom rada nisam primetio da ima ikakvih problema. Suocavao sam se sa problemima u radu Ubuntu 13.04 i 13.10 a koje su mi priredjivale probleme i dovodile do blokiranja rada na racunaru kada bih pokrenuo gledanje filmova, ili nesto gledao na Youtubeu.