[ ac1bd4 @ 31.03.2014. 13:27 ] @
Kao što naslov teme kaže interesuje me koji biste tinol preporučili? Potrošio sam stari koji sam kupio u Radio klubu dok je još postojao i ne mogu da kažem da sam nešto posebno zadovoljan. Nisam smatrao da je to toliko bitno dok nisam probao neki stari nemački tinol koji sam dobio. Jeste debeo 2-3mm pa ga ne koristim nešto posebno ali sa njim je prosto nemoguće napraviti hladan lem, sve se cakli posle lemljenja. No problem je što nemam pojma ko je proizvođač ni kakav mu je sastav pa pitam zato i pitam za savet. Da napomenem da mi 250gr traje po par godina tako da cena i nije toliko bitna.
[ ZAS011 @ 31.03.2014. 13:30 ] @
Tamo gde si kupio i prethodni, Kelco. Ja godinama koristim tinol 0.7mm i umem da potročim i preko kilograma godišnje i nemam zamerki.
Naravno, ne bezolovni
[ ac1bd4 @ 31.03.2014. 14:16 ] @
Hm, na sajtu im ne piše ni ko je proizvođač tinola. Skontao sam da je bezolovni promašaj ali ne znam kakvi su ovi sa malo bakra? Da li Elsold vredi čemu, on mi je blizu?

Edit: Ja sam imao ovako nešto samo od 1mm
http://www.proelectronic.rs/KA...r-0-5mm-KAL-KENTCR06-10996.htm
ali kao što rekoh nisam oduševljen spram ovog praistorijskog nemačkog što imam. Stannol, Flutin?

[Ovu poruku je menjao ac1bd4 dana 31.03.2014. u 15:28 GMT+1]
[ pajper1 @ 31.03.2014. 15:08 ] @
Moja preporuka

http://www.mgelectronic.rs/ PMTI-0.7-1000
[ ZAS011 @ 31.03.2014. 15:16 ] @
Ni na tinolu ne piše ko je proizvođač.
Brend je HQ, Nedis.
Pitao si šta je dobro za 1/4 kg dekadno
[ Proko @ 31.03.2014. 16:09 ] @
Uvek je bio najbolji Fluitin, i to 1mm, mada ni 0,75 nije loš. Najpovoljnije cene su ovde.
[ Trick Fix @ 31.03.2014. 19:45 ] @
Proko,slažem se
za večinu slučajeva je 1 Ø mm par excellence ! ---Ko zna da Lemi,elte,, ?!
Citat:
Proko: Uvek je bio najbolji Fluitin, i to 1mm

Kako elektronika napreduje tako je povoljniji sve tanji (nemo NEKO OVO da loše Tumači !___da je povoljojniji SVE Tanji )
onaj od 0.7 je fantazija, a onaj od o.5-o.6mm Ø je tek "Preciza" .

pOz
[ bogdan.kecman @ 31.03.2014. 20:10 ] @
1mm je ok ako radis elektriku :(, to je debelo cak i za moderni trough hole gde preporucujem 0.7, za smd/smt obavezno 0.5 ili tanje.

od proizvodjaca MULTICORE je keva (u odnosu na fluitin, nedis hq i ekipu ne moze da se poredi, mada je od ovih jeftinijih fluitin najbolji, ovaj hq iz kelca je vrlo prosecan), multicore 0.7 za trough hole i multicore 0.3 ili 0.4 ili 0.5mm za smt

inace sto se legure tice, zavisi od tebe, ima bezolovnih koji leme kao olovni, ne prave brke, kvase odlicno, da ne poverujes, cak nisu ni onako "mutni", problem je samo sto kostaju nekoliko puta vise od obicnih 60:40 .. takodje ovi sa bakrom, zavisi koju leguru odaberes, ima ih sa znacajno boljim mehanickim osobinama .. naravno i cena je ..

uglavnom je koliko apra toliko muzike, ovaj multicore tinol se prodavao na par mesta kod nas ali je bio suvise skuplji od nedis HQ

ja licno koristim 0.7mm multicore i 0.5mm fluitin i 1mm nedis hq

[ bogdan.kecman @ 31.03.2014. 20:35 ] @
inace od bezolovnih, potpunom slucajnoscu (covek prodavao ovde na forumu i ja uzeo kilo) BALVER ZINN 0.5mm SN96C-SnAg3.8% Cu0.7% ubija kako radi, najbolji lead free koji sam ja probao do sada (flux content 2.2%) ... to je model LF2220NC, ima u sebi no-clean, non-corrosive flux ... jedina mana mu je sto nije od ovih fancy "hladnih" lead free vec za razliku od klasicnog olovnog 60:40 kojim se normalno operise izmedju 305 i 310C ovaj zahteva 370C sto i nije neki problem ako se koristi kvalitetnija lemilica i kvalitetan vrh za leadfree ..

inace, ovaj LF2220NC pored toga sto mi kvasi mnogo bolje od bilo kog drugog lead free (ok probao sam mozda 10tak vrsta, ne vise) svi vrhovi su mi i dalje kao novi, za razliku od proslog lead free koji sam probao slicne legure koji mi je pojeo vrh za manje od 100g tinola, valjda je ovaj NC flux u ovom tinolu razlog, nisam siguran (onaj je imao malo vise bakra i jos jedan element)
[ bogdan.kecman @ 31.03.2014. 20:49 ] @
moram jos da dodam vezano za multicore :D

ako mozes da biras, multicore je henkelov proizvod, mozda preko henkela kod nas moze da se kupi.

probaj da nadjes MM01048 to je 0.38mm zica sa 2 flux jezgra, unutra je no-clean jezgro 63:37 -> ovaj tinol radi cuda za smd

397982 je isto odlicna ali je malo skupa, isto 63:37, isto 0.38mm ali 5 flux jezgara no kosta ko djavo

njihov lead-free 414508 isto odlican, 0.5mm, 5 flux core, Sn95.5 Ag3.8 Cu0.7 no gotovo nemoguc za naci

multicore pamflet
[ milanmeh @ 31.03.2014. 21:28 ] @
Ja kod kuce trosim STANNOL 60/39/1, 0.5 i 1mm i ELSOLD 60/40 0.7mm - odlicno rade posao. Imam i jednu rolnu HQ 60/40 0.5mm koja mi stoji u fioci, i kanda ce tu ostati do daljnjeg.
[ zica49 @ 31.03.2014. 21:31 ] @
Bitno je i iskusto u lemljenju....
[ ac1bd4 @ 01.04.2014. 10:00 ] @
Voleo bih da probam Multicore ali to će da se desi tek kada budem išao negde preko, ovaj put mi se čini da je najbolje što mogu da nađem Fluitin. Bilo bi dobro da mogu negde da nađem i neki provereni 63/37. Hvala svima na savetima.
[ bogdan.kecman @ 01.04.2014. 10:07 ] @
http://www.henkel.rs/o-henkelu...a&regionId=1&countryId
kontaktiras ih i pitas kako stoje sa multicore u srbistanu, ko zna,
mozda nije neki problem nabaviti ga
[ mikikg @ 01.04.2014. 10:35 ] @
Da dobro je proveriti to sa Henkel-om, čisto da znamo da li postoji ta mogućnost za nabavku.

Samo se plašim da ne bude ono "može, ali minimum pola tone" ili "a jel to za pranje belog ili šarenog veša" :)
[ bogdan.kecman @ 01.04.2014. 10:37 ] @
ja sam upoznao neke ljude iz henkela pre par godina (obicne
komercijaliste, nista "specijalno") i daleko od toga da bi te pitali
tako nesto, cak stavise, vrlo bi se potrudili da saznaju o cemu pricas,
vrlo kvalitetni ljudi ... sad, doduse, obojica su po evropama i nemaju
veze vise sa henkelom no... zasto pretpostaviti unapred da tamo rade
retardi, mozda naletis na nekog prodavca kome je hobi mikroelektronika :D
[ ac1bd4 @ 01.04.2014. 11:06 ] @
Poslao pitanje preko sajta pa ćemo videti. U svakom slučaju ću u međuvremenu kupiti i Fluitin 0,7. Probao malo pre u firmi Elsold i Nedis HQ i Elsold mi se više cakli i bolje kvasi pri istim uslovima lemljenja ali Nedis ima baš lep miris. No Nedis mi je malčice bolji od prethodnog Crown nešto nešto tako da mi se čini da i nije baš neki superstar...
[ bogdan.kecman @ 01.04.2014. 11:13 ] @
de nadje crown, to je ono sto prodaju po buvljacima .. mislim da je to
najgore sto sam ikad probao

nedis hq ima u sebi calafonium zato lepo mirise ali ostavlja posle sebe
ludnicu
fluitin ima verziju sa nc fluxom u zici i sa obicnim fluxom u zici, i
ovaj obicni je dobar ali onaj nc je malo skuplji ali vredi svaki dinar
posebno ako radis nesto sitnije
[ ac1bd4 @ 01.04.2014. 11:31 ] @
U Radio klubu sam kupio taj Crown davno davno... Znači da uzmem taj sa no clean fluksom, hm. Neki kažu da se on teže lemi, to još nisam proba. Inače taj no clean je sa 2 posto bakra pa bih to takođe rado probao.
[ bogdan.kecman @ 01.04.2014. 11:39 ] @
taj sa no clean trazi 2-3 stepena preko i tacno je da malo losije kvasi
ako je lemna tacka prljava (kalafonijum i ovaj masni flux koji se ciste
su mnogo agresivniji i bolje ociste lemno mesto ali ostavljaju za sobom
onu musu koju posle moras da operes inace prave probleme)... e sad, ako
radis sa starim zardjalim komponentama onda uvek mozes da dodas neki
obican flux direkt na komponentu/plocicu :) ... ja vise volim taj rad,
da ako mi je neophodno dodam "must clean" flux na pcb nego da uvek imam
"must clean" u zici
[ ac1bd4 @ 01.04.2014. 12:00 ] @
Ok, znači trebaće mi par komada različitih tek toliko da više uživam u radu i iskoristim po neku prednost svakog.
[ mikikg @ 01.04.2014. 12:20 ] @
Kalafonijum NIJE ŠTETAN za kontakte! Čak je i bolje da ostane na pločici. Jeste malo "ružno" ali on dodatno štiti od oksidacije.

Evo skorašnja tema oko toga:
http://www.elitesecurity.org/p3428499

[ bogdan.kecman @ 01.04.2014. 12:25 ] @
da samo sto
- nije u zici uvek cist kalafonijum (skoro nije nikad)
- za high speed stvari kalafonijum smeta
- za high voltage stvari kalafonijum moze da smeta (nasao sam oprecne
podatke)

a ono sto je mnogo veci problem, cak i kada je 100% siguran (low speed
low voltage) kalafonijum je lepljiv u skuplja na sebe smece iz vazduha a
to smece vrlo cesto moze da bude jaaaaako stetno (provodno!!) tako da ti
sprava radi mesec dana i onda krene da se "tripuje" (desilo mi se sa
elektronikom za 3d printer na primer da je krenuo da preskace i da se
tripuje posle 6 meseci, oprao pcb od kalafonijuma ( i smeca koje se
zalepilo za isti ) i vise nikad nije stucno
[ Proko @ 01.04.2014. 16:32 ] @
Čist kalafonjum ne smeta ni high speed ni high voltage, smeta možda rastvarač.
Uzmeš običan nitro razređivač i u njega staviš izdrobljen kalafonijum za violine (e sad i tu ima različit kvalitet). Takav premaz posle par dana (ili kao se suši na povećanoj temperaturi posle par sati) NIJE lepljiv, i nikome i ničemu ne smeta.
Neke tunere sam prao nitrorazređivačem i premazivao rastvorom kalafonijuma, kada je neko "lemio sa pastom" (a to može biti i neki od "pametnih" punioca tinola).
Imam uređaje koje sam pravio pre 30 i više godina, i još uvek su u savršenom stanju. Kroz takav sloj, za toliko dug period, prođe kiseonik, i bakar potamni, ali ne toliko da bi se raspao, kao što je slučaj sa nekim uređajima pogotovu Grundiga i još nekih, gde već nov uređaj ima oksid na vezama.
[ bogdan.kecman @ 01.04.2014. 16:44 ] @
postavicu ako pronadjem opet prikaz usb3 signala sa i bez kalafonijuma
na lemnim tackama, bio je vrlo zanimljv video :D .. tako da i cist
kalafonijum smeta. detalje ne znam samo sam video kako se menja otvor
oka tako sto dodas kalafonijum i kada ga obrises alkoholom

to za nije lepljiv, ne znam, ja jos nisam video ostatke od lemljenja (ni
sa jednom zicom, ni multicore, ni fluutun ni elsold ni nedis ni brdo
drugih olovnih sa obicnim a ne no-clean fluxom u zici) koji nisu
lepljivi. a za neke od zica koje su koristene, posebno ove debele od 1 i
1.5mm pise da je cist rosin flux unutra (dakle kalafonijum) i uvek je
lepljivo .. e sad to mazanje posle pa susenje na vruce, sorry ali lakse
mi je onda da operem plocu alkoholom i preprsam plastik sprejem ili
nekim drugim zastitnim sredstvom (ima ih brdo i svi su laksi za nanos i
susenje od kalafonijuma i nitro razredjivaca)

a sto se tice "raspadanja" kalaja, ti si svakako stariji i duze se bavis
ovim, ali ja sam iskopao neke svoje sprave sa kraja osamdesetih i sve su
prane nitrorazredjivacem i nicim nisu zasticivane posle toga i osim sto
je kalaj "mutan" nikakvih problema sa njim nema .. najveci problem kod
raspadanja je po meni kada se na spoju kalaja i metala koji se lemi
pravi sloj oksida jos pri lemljenju i onda on vremenom napravi haos,
posebno jos ako postoje temperaturni diferencijali na samom lemu
(izmedju donje i gornje srtane ploce npr) zbog TC efekta. to se sprecava
ne tako sto se zaliva lemno mesto kalafonijumom ili plastikom ili bilo
cim vec tako sto se lemi u atmosferi bez kiseonika (argon ili azot se
duva preko lemnog mesta tako da se lem pravi u potpunom odsustvu
kiseonika) i tada takve lemne tacke mogu da propadnu samo od fizickog stresa
[ mikikg @ 01.04.2014. 17:13 ] @
Eh sad USB3, dobra fora :) Pa on radio teoretski na koliko bese, 5 gigabita, to znaci da mu se harmonici prostiru u desetine i vise gigaherca.
Pa tu ce sve osim vazduha da smeta :)
[ bogdan.kecman @ 01.04.2014. 17:18 ] @
jbg ja reko high speed, nisam rekao teranje lcd-a preko spi-a :D
salim se, taj video sam gledao pre godinicu dana ja mislim, mozda manje,
bila je rec o signal integrity i testiranju istog a ne kalafonijumu nego
je covek pokazivao kako razlicite stvari uticu na otvor oka pa je
zatvorio oko obicnim kalafonijumom
[ macolakg @ 05.04.2014. 10:28 ] @
Bogdane,

Ono što je u tinolu je sve drugo sam ne čist kalafonijum.
Ne znam gde si iskopao taj video o štetnosti kalafonijuma po brzinu i HV.

Kalafonijum je prirodna smola i može biti rafinisan ili nerafinisan. Ako je nerafinisan onda može imati i mnogo raznih primesa.

Nekada davno kada se koristio čist kalafonijum onda se koristio i no-core kalaj.

U vojnim radarima koji rade na mnogo GHz nije ni malo zasmetao...

-------------------

Van toga, imam odlična iskustva sa tinolom firme "Stannol".

http://www.stannol.de/en/home

http://www.stannol.de/en/products/solder-wires/

Pozz
[ bogdan.kecman @ 06.04.2014. 18:12 ] @
Citat:
macolakg:
Ono što je u tinolu je sve drugo sam ne čist kalafonijum.

bem li ga, ja sam imao neke debele od 1.5mm na kojima pise "100% pure rosin flux" a kad ga iseces izmrvi se iz sredine kao mrvljeni kalafonijum, ja bi reko da je to 100% kalafonijum unutra, na ovim sad modernim ako pise koliko % je flux i to je dobro, koji je flux ne pise ni na jednom od ovih koje sad koristim :( .. doduse vidjao sam na netu zicu sa "rosin flux" mada nisam video da se ovde prodaje, uglavnom je ili NC ili ne pise nista

Citat:
macolakg:
Ne znam gde si iskopao taj video o štetnosti kalafonijuma po brzinu i HV.

dal je bio TI ili tako neki filmic mozda analog devices, da me ubijes vise se ne secam, pricali su o integritetu signala, to je bio samo jedan od brdo primera koje su pokazivali ... ja gledao jer me interesovalo oko impedansi na pcb-u ali da me ubijes ne ide mi da ga ponovo nadjem :(

Citat:
macolakg:
Van toga, imam odlična iskustva sa tinolom firme "Stannol".

http://www.stannol.de/en/home

http://www.stannol.de/en/products/solder-wires/

nisam koristio mada sam citao na par foruma da ih hvale, posebno ove legure sa bakrom i noclean flux jezgrom

[ ac1bd4 @ 07.04.2014. 09:27 ] @
Stigao je Fluitin i ispade da je 3 core i no clean flux ali ok, navikao sam se brzo. Malo mi je čudno kada ne zacvrči tu i tamo dok lemim, nemam utisak kao da je sve očišćeno ali dobar je tinol. Mnogo se više cakli od ovih što sam probao. Jedino na šta ću se malo teže navići je miris fluksa, ima neki miris koncentrovane čokolade/vanile.

Što se tiče paste na ploči baš prva stvar koju sam opravljao sa novim tinolom je neki AV resiver čije komponente komuniciraju preko malo bržeg SPI protokola i probam ja da umesto tinolom samo ugrejem niz lemova koji sam prethodno namazao kalafonijumom (iz Radio kluba, ona mala kutijica od 20gr) pošto su neki lemovi popucali i upalim resiver kad ono sve brljavi, od displeja do selektora ulaza. Posle brisanja alkoholom naravno sve se vratilo u normalu. Isti problem sam imao i sa USB komunikacijom sa PIC-om, dok nisam dva tri puta oprao alkoholom da bude baš čisto nije proradila komunikacija.
[ bogdan.kecman @ 07.04.2014. 12:10 ] @
Citat:
ac1bd4: Stigao je Fluitin i ispade da je 3 core i no clean flux ali ok

debljina? 3core nc je super, e sad jos ako je neki 0.5mm :D

Citat:
ac1bd4:
Malo mi je čudno kada ne zacvrči tu i tamo dok lemim, nemam utisak kao da je sve očišćeno ali dobar je tinol. Mnogo se više cakli od ovih što sam probao. Jedino na šta ću se malo teže navići je miris fluksa, ima neki miris koncentrovane čokolade/vanile. :D

ne cvrci zbog aditiva u flux-u, vecina ovih "pasti" no clean ne cvrci, to im je i velika prednost posto ne ispare ... ove sto "cvrce" ti pridjes lemilicom i flux ispari pre nego stigne da odradi posao ..

[ ac1bd4 @ 07.04.2014. 13:11 ] @
Debljina 0,75mm. Slabo lemim smd, a i imam tu i tamo po neki metar tinola 0,5 pa mi to završi posao. Kontam i ja da je super ali nedostaje mi cvrčanje no ajd to ću i prežaliti ali miris borovine mi teško da oprostim.
[ bogdan.kecman @ 07.04.2014. 13:35 ] @
super je 0.7 i za smd kad je 3core flux posto je to vrlo malo kalaja po
milimetru (ima dosta flux-a) tako da je to vise nego ok ... 0.5 bi bio
sigurno lepsi za smd ali ako retko radis smd onda ti je 0.7 idealan,
odradice smd dovoljno dobro a za pth je keva :D
[ Zlatni_bg @ 03.10.2017. 12:32 ] @
Ode poslednja rolna starog, starog olovnog kalaja koji sam imao - jedan od onih kada nije bilo ekoloskih zakona :) U rezervi sam imao neki sklj 1mm koji nece da se topi ni na gotovo 300C, da ne spominjem izgled lema i ostalo, samo sam ga isprobao i batalio, nit se sija nit ista. Isao bih na 0,7mm i interesuju me preporuke.

Fluitin SN/PB: 60/38% Cu 2%
Stannol SN/PB: 60/39% Cu 1%
Nedus HQ 60/40%

Vidim da ima i SMA koji proizvodi ja mislim i SAL opremu, na njemu napisano 183-190C, 60/40.

Nista drugo ne nalazim kod domacih prodavnica, a treba mi "za juce". Uzeo bih i malu kolicinu ako nije nesto provereno, 100g za pocetak. Volim da se topi na niskoj temperaturi, dobro hvata za kontakte (ovaj sklj je neupotrebljiv za zemljenje licnastih provodnika npr) i da ne ostavlja puno haosa iza sebe. Nije mi problem da ocistim ali volim da se to svodi na minimum :)

Koja je poenta ove male kolicine bakra? Da ne ispadnem glup da je "dobar provodnik" razlog.
[ Living Light @ 03.10.2017. 12:42 ] @
Nemam pojma o cemu ti pricas?!?! :)

Sad htedoh reci daj adresu na PP da bi kalaj dobio još juce,
pa se setih da to ne mogu da procitam zbog #1.

Posto nemam tvoj br. TEL,

Brzo, odmah salji adresu Draganu (@gilopile) a on ce da me zove na telefon,

-da bi dobio tinol "juce" :)

Kreni, oma.

pOz
[ Zlatni_bg @ 03.10.2017. 12:58 ] @
Robi, hvala ti na brizi svaki put i svakom izlazenju u susret, ali se nalazim bukvalno izmedju mikroprinca i elemente, po 10 min od jedne i druge radnje :) Ne trosim toliko kalaja a lakse mi da odem da kupim danas nego da se bilo ko cima oko toga :) Ajde da stedimo to kad ne daj Boze stvarno zatreba :)

Sad bi mi samo znacilo koji od ovih tinola u ponudi da gledam :)
[ bogdan.kecman @ 03.10.2017. 13:03 ] @
ja sam koristio i jedan i drugi sa bakrom

Citat:
Fluitin SN/PB: 60/38% Cu 2%
Stannol SN/PB: 60/39% Cu 1%

i bio sam vrlo zadovoljan sa oba
[ Living Light @ 03.10.2017. 13:07 ] @
Bogdane, baci pogled na temu IR kamera.

@Zlatni,

Kupi samo malo tek da imas,
a ja cu ipak ovaj ELSOLD Germany da ti posaljem,
samo prosledi adresu Draganu.
[ Zlatni_bg @ 03.10.2017. 13:07 ] @
Na kojoj temperaturi, ako mozes da mi kazes, si uspevao da radis s njima? Posto imam velike traume od ovog g-anceta koje sam slucajno kupio u komisionu u bulevaru dok je jos postojao za 100rsd/100gr... Treba mi nesto sto ce raditi sa 250-280C max (iako lemilica ide do 430C) i moci lako da se topi, dosta spajam zice u poslednje vreme pa mi znaci brzina.
[ Zlatni_bg @ 03.10.2017. 13:09 ] @
Citat:
Living Light:
Bogdane, baci pogled na temu IR kamera.

@Zlatni,

Kupi samo malo tek da imas,
a ja cu ipak ovaj ELSOLD Germany da ti posaljem,
samo prosledi adresu Draganu.

Robi, stvarno ti hvala, ali kazem ti, bolje da cuvamo takve usluge kad zaista budu trebale, a sad sam manje-vise na pauzi nekih 2-3 meseca pa imam vremena da se igram sa elektronikom. Ako zafali nesto, znam koga da zovem ;)
[ Living Light @ 03.10.2017. 13:16 ] @
Brate, ne zezaj me.

-Posao se radi dog ga ima !
[ bogdan.kecman @ 03.10.2017. 13:17 ] @
@robi, ma znam ja kako rade kamere od 20keur, ovde pricamo o 20eur
senzoru ne o 20keur

@zlatni, 315C, stannoil sam imao neki dobar 0.4mm, fluitin je bio deblji
mislim 0.7

inace najvise radim sa multicore 0.7mm 60/40 (mislim da je iz kelco-a
ili iz comet-a nisam siguran) i sa fluitn 0.5 60/40 (mikroprinc ja
mislim), te sa bakrom sam dobio na poklon bio od nekoga pa istrosio, ok
su skroz ni ne primeti se bakar

EDIT: bezolvoni sam imao fluitin od 1mm, topi se i on na 320 (mada
sam njega tuko na 350-400) ali uzasan je za rad, em je 1mm debelo
nekako em se "lepi" za vodove nece lepo da se razvuce kao olovni,
mada imam neki bezolovni zeleni koji radi super

[Ovu poruku je menjao bogdan.kecman dana 03.10.2017. u 14:34 GMT+1]
[ DSL @ 03.10.2017. 14:29 ] @
Ja mislim da od svih vas prisutnih ovde, imam najvecu averziju prema ovim RoHS bulsitarijama...
Nista bez olova bato...

Recite vi ovde, gde vi kupujete te vama dobre tinole...?
Preko grane ili u nekoj od lokalnih proadvnica...
[ bogdan.kecman @ 03.10.2017. 14:43 ] @
interflux u kometu, no-clean flux, 60/40 olovni, extra kvalitetan po meni

idealan: http://store.comet.rs/Catalogue/Product/7720/

odlican: http://store.comet.rs/Catalogue/Product/6290/

jedino sto skoro nikad nemaju na lageru ove tanje od 1mm pa mora se ceka
2 nedelje da donesu iz bugarske

imaju inace razne u ponudi, no ko sto rekoh, na lageru obicno nista

store.comet.rs/Catalogue/SOLD/Soldering+Equipment/SOLDW/Solder+wire/

nego sad gledam kelco, oni imaju ovaj HQ sto sam ja mislio da je marka a
u stvari je NEDIS, to si spominjao .. taj sam trosio i trosio i trosio
godinama, 0.7mm, nista posebno dobar (multicore je bolji) ali mu nista
ne fali nikad sa njim nisam imao problem a u kelco-u to uvek imaju na
lageru jos mi se desilo da nema, jedino sto njega nema tanjeg od 0.7
samo 0.7 i 1

http://kelco.rs/katalog/detalji.php?ID`83
[ bogdan.kecman @ 03.10.2017. 14:52 ] @
inace ko sto rekoh ne podnosim bezolovni ali ovaj mi mnogo dobro radi:

BALVER ZINN LF2220NC FG 2.2% 0.5mm SN96C SnAg3,8Cu0,7

treba malo jaci temp nego za olovo ali lepo tece, moze se radi drag
soldering..

evo fotkica, zeleni je taj balver bezolovni, ostali su svi olovni i svi
su kupljeni lokalno (proelectronic, kelco, mikroprinc, comet)
[ samuki @ 03.10.2017. 15:07 ] @
Ja ovakav koristim ali od 100grama. Topi se i na maloj temperaturi.
[ zeoN_Rider @ 03.10.2017. 16:14 ] @
Citat:
DSL:
Recite vi ovde, gde vi kupujete te vama dobre tinole...?
Preko grane ili u nekoj od lokalnih proadvnica...

Ja kod Belog eventualno ako me neko od kolega ne iznenadi i pošalje mi za dž.
[ BlackForce @ 03.10.2017. 20:18 ] @
Pozdrav svima!
Ne zelim da reklamiram ni jednu firmu,ali tu ima jako velika ponuda kalaja

http://www.proelectronic.rs/product.htm?category_id=198
[ ziki_the @ 03.10.2017. 20:33 ] @
Zadnjih 8-9 godina uglavnom trosim HQ kalaj, 60/40, 0.5-1mm.
[ Living Light @ 03.10.2017. 23:36 ] @
Citat:
zeoN_Rider: ako me neko od kolega ne iznenadi i pošalje mi za dž.

Evo ja cu, da ti posaljem za dž.
[ Zlatni_bg @ 04.10.2017. 02:04 ] @
Cimanje mi je porucivanje reko kometa :( Nikad nisam voleo da cekam ako nisam morao.

Uz to, taj MULTICORE otkida s cenom, jedno 3-4x skuplji nego ovi kod nas sto imaju. Dakle biram fluitin ili stanol. 0,7mm, uglavnom radim throughhole i slicne egzibicije, cak sam naviknut i na 1mm, al' ajde da probam manje :) Citao sam na netu da fluitin nije kao sto je bio par godina, ima nekih potvrda toga? Ako je istina, uzecu stanol, ako je kul fluitin, uzimam njega. Svejedno nek traje koliko traje, 100g kalaja 2 pakle malbora, necu da crknem od toga :)
[ Zlatni_bg @ 04.10.2017. 02:06 ] @
P.S. cime da skinem ovo s@%nje od kalaja kojim sam izlemio jednu malecnu plocicu? Je l' ce pumpica odraditi dovoljan posao da mogu da "oblemim" komponente novim bez nekih posledica mesanja 2 razlicite legure? T-H je u pitanju pa je to problem.
[ Living Light @ 04.10.2017. 02:52 ] @
Kad naidjem na tako los na nekoj ploci,
onda okrenem plocu uspravno

i rokam preko tog loseg ovaj novi (dobar),
pa sa tim kvalitetnim "sperem" taj los, da sam iscuri dole
(posto ploca stoji uspravno).

I pazim da temperatura ne bude baš-baš previsoka,
da se ne bi odvojio bakar od vitroplasta/pertinaksa.
[ Zlatni_bg @ 04.10.2017. 02:59 ] @
To Robi kralju, okrecemo nuspojave u nasu korist! :)

p.s. Ajde tema je o tinolu, moze i ovde da se ubaci. Ima li ko iskustva s pumpicama s grejacima u sebi? Kakve su u odnosu na klasicno grejanje lemilicom i uvlacenje pumpicom, sem sto olaksavaju postupak, bacanje para ili dobra zamisao?
[ Living Light @ 04.10.2017. 03:15 ] @
Radio sam samo sa ovim,
druge neke modele nisam imao prilike da koristim:

https://www.youtube.com/watch?v=X8an5JVDWPU

https://www.youtube.com/watch?v=UWsrwEf4qZA
[ vladd @ 04.10.2017. 11:13 ] @
Odlicna zamisao. Ja koristim ZD-915 i pravolaksanje.
Naravno, malo twikovanje filtera, ubacio sam finu niklenu mrezicu, i koristim vatu umeto filca, ciscenje kanala posle svakog lemljenja i gasenje kada se ne koristi.
Radi perfektno 3 god, samo jednom promenjen vrh.
[ bogdan.kecman @ 04.10.2017. 11:23 ] @
@vladd imas zd915 sa trafoom ili zd915 sa switcherom? ja imam sa trafoom
i radi evo vec par godina, jaran ima sa switcherom i crkla mu je
nekoliko puta (crkavalo napajanje, kontroler, vakuum pumpa..) na kraju
je raskupusao skroz i prebudzio sa nekom svojom elektronikom i pumpom pa
koristi samo kutiju i pistolj.. mozda su ove sa trafoom kvalitetnije
(spolja nema nikakve razlike) mada imam same 2 komada (50:50) uzorak..
[ vladd @ 04.10.2017. 16:15 ] @
Nisam je otvarao, radila(i jos radi), bila u garanciji, ali je teska kao tuc, switcher nije sigurno.
[ Living Light @ 04.10.2017. 16:57 ] @
Citat:
vladd:Naravno, malo twikovanje filtera, ubacio sam finu niklenu mrezicu, i koristim vatu umeto filca, ciscenje kanala posle svakog lemljenja i gasenje kada se ne koristi.

Bravo.
Vidi se da brines o alatu, da bi trajao duze.

[ drunkyduck @ 10.11.2017. 18:20 ] @
Citat:
bogdan.kecman:
inace ko sto rekoh ne podnosim bezolovni ali ovaj mi mnogo dobro radi:

BALVER ZINN LF2220NC FG 2.2% 0.5mm SN96C SnAg3,8Cu0,7

treba malo jaci temp nego za olovo ali lepo tece, moze se radi drag
soldering..

evo fotkica, zeleni je taj balver bezolovni, ostali su svi olovni i svi
su kupljeni lokalno (proelectronic, kelco, mikroprinc, comet)

Cim sam procitao ime, zvucalo mi poznato a kada videh sliku znao sam da sam to negde video tj. ...tacno sam znao gde, samo je trebalo naci link.

Evo, jesi od ovog lika kupio? :

https://www.kupindo.com/Oprema...vni-tinol-sa-3-8-Srebra-i-07Cu

https://www.kupindo.com/Elektr...i-tinol-sa-3-8-srebra-i-0-7-Cu

(lik je to prodavao pre nekog vremena u nekoliko navrata, po namotaj od 10m)

Jesam li pogodio prodavca? :)

btw. prilicno skup tinol, 6300 din za 500g, ali pretpostavljam da vredi kao sto kazes. Zanima me...kolike su sanse za hladan lem od ovog Balver Zinn-a, posto ga je lik extra nahvalio kao 'ne puca, trpi naprezanja, itd'.

EDIT: Evo mislim da sam nasao ko to 'valja' kod nas:

http://www.amtest-smt.com/rs/p...balver-zinn-lf2220-nc,380.html

[Ovu poruku je menjao drunkyduck dana 10.11.2017. u 20:48 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 10.11.2017. 19:34 ] @
Citat:
drunkyduck:
Evo, jesi od ovog lika kupio? :

ne, ovaj je prodavao samo na "ceo kotur" i bio je ili na KP ili ovde na forumu oglas ne secam se, ali nije bio kupindo sigurno (sad sam prosao kroz istoriju kupovine na kupindu nema kalaja samo mnogo knjiga :D ). nije bila ni ta cena, bio je jeftiniji, ovaj na kupindu trazi ove polupismene sto misle da sa 600eur usb kablom imas bolji zvuk da im proda "audiofilski" kalaj :D izbegavaj takve.. pazi kalaj svakako jeste odlican bezolovni kalaj, i od svih bezolovnih koje sam ja probao do sada je najbolji ALI
1. ja sam probao mozda 10 vrsta (ne mogu da se setim vise od 4 ali recimo da sam probao 10 sto je i dalje malo) tako da to sto je meni najbolji ne znaci nista
2. najgori olovni kalaj je i dalje, po meni, bolji od bezolovnog, ja bezolovni kalaj koristim samo kod ovih mojih 3d printera na par mesta gde su malo vise temperature
3. po sastavu ovaj bezolovni kalaj nije nista specijalno, nista specijalno ne "kvasi", nema nikakvu specijalnu zastitu od "brkova", trazi kao i svi drugi bezolovni, agresivan flux i brzo trosi vrh lemilice

dakle ako nemas preku potrebu da koristis bezolovni nemo bacas pare, nema tu nsita audiofilsko i to sto "bolje trpi naprezanje" to je od drugog bezolovnog, svaki olovni ce ga nadziveti

Citat:
drunkyduck:
btw. prilicno skup tinol, 6300 din za 500g, ali pretpostavljam da vredi kao sto kazes.

ja ga za te pare ne bi kupio, ako se dobro secam bio je sitno ispod 40eur za 500g sve sa postarinom!

Citat:
drunkyduck:
Zanima me...kolike su sanse za hladan lem od ovog Balver Zinn-a, posto ga je lik extra nahvalio kao 'ne puca, trpi naprezanja, itd'.

vece nego sa olovnim kajalem, a mnogo gore, ako radis smd, sanse za brkove su milijardu puta vece (brkovi - whiskers, su problem kod kalaja koji nastaje vremenom, ladno krenu "iglice" da se pojavljuju na povrsini kalaja i da rastu, te iglice su provodne i ladno ti se izmedju padova pojave iglice posle godinu, dve i naprave kratak spoj... to je jedan od osnovnih razloga sto se koristi olovo u kalaju jer ono sprecava te "brkove", i to je razlog zasto se u auto i aero i airspace industriji i dalje koristi iskljucivo olovni kalaj)

https://nepp.nasa.gov/whisker/

https://www.youtube.com/watch?v=DZZSZ80YeAo
https://www.youtube.com/watch?v=BMn_ABgdzNw
https://www.youtube.com/watch?v=8rj6qJcTMX4
...

obrati paznju "brkovi" se prave i sa olovnim kalajem ali mnooooooooooooooooooooooooooooooooooooooogo manje :D
[ drunkyduck @ 10.11.2017. 21:31 ] @
Hvala Bogdane na odgovoru.

Evo ceo dan jurim/'planiram' koji tinol da uzmem. I kada se konacno odlucim, sledi novih 2-3 nedelje cekanja da stigne preko bugara. :D Nekako je odluka prilicno bliza na Multicore, sad dal' 60/40 ili 63/37 to cu videti. Ti savetujes, ako sam dobro ukapirao, (kad je u pitanju 5 core flux), ovaj:

Multicore (397982) - serija C502
https://www.digikey.com/produc...icore/397982/82-131-ND/2498929

Znaci generalno, iz tvog posta sa prve stranice: http://www.elitesecurity.org/p3429598

...ignorisati ono tvoje pozitivno iskustvo sa Multicore Lead-Free (414508) kao i sa 'BALVER ZINN' Lead-Free (LF2220NC) tinolom, jer je olovni i dalje mnogo bolji?

Hvala za linkove u vezi whisker (brkova). Vec sam ih pogledao pre neki dan kada si mi skrenuo paznju na njih.

btw. cime najbolje cistiti posle lemljenja? Jel' se moze koristiti bez posledica za plocu, komponente i lem, Isoprophyl Alcohol i za ciscenje, ili je on najbolji kada pravis 'hand-made' flux rastvarajuci kalafonijum u njemu?

i... za ove tinole sto su 'no-clean' to mu dodje ..'nema potrebe da cistis nista nakon lemljenja jer ostatci ne uticu i ne prave oksidaciju? ...ali... ako ja zelim, da li sam slobodan ipak da ocistim sa necim (iako su 'no-clean') a da ne bude kasniji posledica po komponente/plocu/lem, itd?

pokusavam da povatam stvari, a toliko toga ima da se nauci :)
[ bogdan.kecman @ 10.11.2017. 22:35 ] @
taj multicore je super, 0.4mm no clean ovo ono ... al je poskup .. koji ce ti .. uzmi bre HQ koji imas da kupis u svakoj radnji u srbistanu ili fluitin ili sta god nadjes u lokalnoj radnji, ako ne radis 200 pcb-a dnevno nebitno je, kupi 0.5mm i vozi .. nemoj trosis vreme i pare nije vredno toga .. kad ti bude bitno tada ces znati i sam.. ja ti kazem da sklonim sa one slike zeleni balver i da ti dam po metar od svakog nema teorije da provalis koji je koji (osim ako ne gledas pod mikroskopom pa provalis multicore)... sve to isto kad opalis sa 310C :D
[ drunkyduck @ 11.11.2017. 00:09 ] @
haha, ma kapiram ja sta mi ti savetujes. I to ima dosta smisla, ali ... ja razmisljam ovako:

'ja sam pocetnik, ne razumem se. Necu ni blizu lemiti toliko kao ti... ALI to takodje znaci da ce mi tinol koji uzmem (verovatno) duze trajati. Znaci... imacu kvalitetan tinol za duzi vremenski period. Zasto ne poceti od starta sa necim sto je sigurno dobro?'

Naravno... ne znaci da ne znam sta cu sa parama pa 'hajde da ih rasipam', bas naprotiv. Ali jbga, dosta stvari ce mi trebati, ali gledam da nabavljam malo-po-malo. Jedino se trudim da svako 'malo' bude 'dobro' a ne neka 'krdza'. :D
[ Living Light @ 12.11.2017. 13:03 ] @
drunkyduck,
Kad vec ne verujes Bogdanu, proverenom i MultiFuncionalnom "Tipu", za savet u vezi lemljenja,

onda primeni naj-Jednostavniji postupak:
[ vladd @ 12.11.2017. 13:23 ] @
Taj multicore je sjajan, ja jos imam jedan sto mirise na limun dok se lemi, ali nije vidljivo bolji, u radu, od
https://www.elementa.rs/proizvod/15368/tinol-za-lemljenje
https://www.elementa.rs/proizvod/26068/tinol-za-lemljenje

[ METABO @ 12.01.2018. 10:54 ] @
Dobar dan, da ne bih otvarao novu temu trebao bi mi savet za izbor tinola izmedju (amaterski ponesto zalemim kada treba, pa nemam iskustva sa novijim proizvodima)

https://www.elementa.rs/proizvod/26016/tinol-za-lemljenje

ili

https://www.elementa.rs/proizvod/24225/tinol-za-lemljenje

Vidim da je sastav isti ali je razlika u kalafonijumu, sta to konkretno znaci u operativnom radu (lekse-teze se lemi...).

Ne znam konketno sta "Cu" u okviru tinola radi, da li poboljsava svojstva lemljenja i kako utice na vrh lemilice.

p.s

Svojevremeno sam kupio 250gr pre cca 20 godina od firme Cynol
http://www.cynel.com.pl/index....dukty-en/przeglad-produktow-en
konkretno S-Sn60Pb40 Flux:SW26 Flux content:2.5% , i dok ga skoro nisam potrosio bio sam prezadovoljan (lepo se topi, visok sjaj lema, lep miris), medjutim sada ga nemogu naci da ga neko prodaje.
[ electronic_fan @ 12.01.2018. 13:14 ] @
Dok se ne javi neko sa više iskustva...

Meni je više odgovarao 0.5mm 60/40, da može i SMD lakše da se lemi.

Ono što je meni poznato je da se kalafonijum ranije koristio za zaštitu od oksidacije, pa je to verovatno i svrha u nekim varijantama tinol žica. Spojevi takodje lako oksidišu ukoliko se ne zaštite (danas se ceo PCB uglavnom poprska nekim sprejevima na bazi plastike, ili presvuče zaštitnom maskom industrijski). Kalafonijum ne smeta pri lemnjenju.

Varijanta sa 1% Cu verovatno se koristi da bi se poboljšala provodljivost kod spojeva.
[ vucko47 @ 12.01.2018. 14:02 ] @
Kalafonijum cisti lemno mesto. Mozda je bolje uzeti tanji od 1mm i bez cu.
[ METABO @ 13.01.2018. 19:06 ] @
Uzeo danas 60/40 Stannol.
Tek malo probao, fino mi deluje.Miris je prijatan lem je visoki sjaj, lepo se razliva.
Jedino ne znam da li treba da namotaj dok je nov bude fabricki obmotan celofanom, kod mene je zalepljen trakom.
[ gilopile @ 13.01.2018. 19:28 ] @
To je ok. Tako ga pakuju, samo oblepljen trakom. Uglavnom i to dobro stiti od spoljnih utjecaja, oksidiranja, prasine...
[ Lavlja_Jazbina @ 14.01.2018. 10:09 ] @
Posto mi nije osnovna delatnost moze i kinez,nije los-Sa malom temperaturom odmah se razliva.I da,ima i sjaj.

Placen citavih 140 rsd.

[ METABO @ 14.01.2018. 11:23 ] @
Na ovoj plocici koja je dimer/prekidac za sijalicu, vidi se razlika izmedju kineskog (mat kalaja), i Stannola.
Namerno sam predimenzionisao lem, jel sem toga nista drugo vise nisam imao da radim.
Ja sad ne znam da li sjaj ili mat kod lemova govori nesto o kvalitetu kalaja ili ne ?

[ electronic_fan @ 14.01.2018. 12:16 ] @
Sjaj i kupast oblik uglavnom znači da je lem dovoljno dobar, a ne "hladan".
[ mb57 @ 14.01.2018. 12:26 ] @
Ja koristim ovog kineza i zadovoljan sam.

[ METABO @ 14.01.2018. 13:12 ] @
Citat:
electronic_fan:
Sjaj i kupast oblik uglavnom znači da je lem dovoljno dobar, a ne "hladan".

Odlicno, samouk sam a imao sam srecu da iz prva dobijem dobar tinol Cynel.Iako nisam imao iskustva na samom pocetku znao sam da lemno mesto treba biti cisto a lemilica ne pregrejana, a sam tinol je uradio svoje.
[ electronic_fan @ 14.01.2018. 13:55 ] @
Citat:
METABO:Miris je prijatan...

BTW. Da li ovo znači da ti isparnja pri lemnjenju idu direktno u lice i da ih udišeš stalno ili samo ponekad?
[ METABO @ 14.01.2018. 15:21 ] @
Retko lemim, ali kada to radim, isparenja mi se definitvno vrte oko glave sto sam resavao sa malim ventilatorom (sunon 12cm 220v, i na njemu je dimer koji sam lemio).Taj ventilator koristim i da se hladim, ne samo za lemljenje.

Jel to nesto posebno opasno ? Mislim na isparenja.

[Ovu poruku je menjao METABO dana 14.01.2018. u 16:36 GMT+1]
[ electronic_fan @ 14.01.2018. 15:36 ] @
Definitivno nije zdravo. Može da dodje do iritacije očiju, sluzokože disajnih puteva, dermatitsa, astme, bronhitisa...

Neće ti verovatno ništa biti ako retko lemiš, ali opet bolje je da ne ide u lice i da se ne udiše. Dobra ventilacija ili fume extractor je sasvim dovoljna zaštita.
[ bogdan.kecman @ 14.01.2018. 15:42 ] @
znam ljude koji su 40 godina lemili u kancu 2x2m bez ventilacije i nikad
nikakve probleme nisu imali ... mozes da budes preosetljiv (znam neke
koji pipnu kalaj i ospu se, znam neke koji udahnu dim od tinola i zacepe
se ceo dan ne mogu disu) ali 99% raje nema nikakve probleme .. naravno
bolje da ne udises ako ne moras ali daleko da je nesto turbo opasno
[ gilopile @ 14.01.2018. 16:22 ] @
Bas tako sto Bogdan veli. Niko od mojih poznanika, prijatelja koji leme ceo svoj zivot, a i ja nismo nikada imali nikakav problem od tih isparenja. Sto, naravno nista ne znaci, nismo svi isti.
Nije zgoreg napraviti neki usisivac da to izbacuje kada si bar za radnim stolom... sto da ne. 100% je stetno, ali u kojoj meri, e to je pitanje.
[ bogdan.kecman @ 14.01.2018. 16:38 ] @
ovi "moderni" fluxovi za bezolovni kalaj su mozda opasniji, ali sve to u
60/40 tinolu je vise manje smola, mnogo manje stetna nego sekundarni dim
od pljuga kom si izlozen 24/7 ako zivis u srbistanu.. smogcinu od ovih
mazutara, grejanja na krpe i smece iz dimnjaka i izduvnih gasova
automobila da ne govorim... vise i opasnije udahnes smeca za sat vremena
u 29. novembra nego za ceo zivot lemljenja..

naravno, zgodno da se to ne udise, koliko god da nije uber stetno,
sigurno je da nije zdravo :D ali jedan 8-12cm ventis iz kompa zakacen na
9-12V bateriju koji duva preko toga sto lemis dovoljno da razduva da ti
ne ide u nos vise nego dovoljno resenje
[ Zlatni_bg @ 15.01.2018. 12:04 ] @
Ja do pre godinu dana disao svaki put kalaj sa olovom otkad sam uzeo lemilicu u ruke, ziv, zdrav, prav... :D

Stetniji nije od ovog Marlbora na stolu koji pusim koliko i lemove... al' eto, cime smo sve okruzeni to su sitnice. Za Bozic +18C bre ej, vi ovde o otrovu iz tinola ;)
[ nemanja1234 @ 15.01.2018. 19:40 ] @
Ja sam hteo/hoću da napravim Fume Extractor (sa filterom ili bez, direktno u dimnjak), ali ne mogu da nađem ventilator sa dobrim pritiskom i protokom.
Postavio sam i temu ali niko se nije javio :(

Evo je ovde: http://www.elitesecurity.org/t497925
[ METABO @ 15.01.2018. 22:04 ] @
Citat:
nemanja1234: ... ali ne mogu da nađem ventilator sa dobrim pritiskom i protokom.

Xexe bas Sunon o kome pricas ( na prethodnoj strani na forumu je slika ) ja drzim na stolu, i kada radi cuje se dosta ali duva kao sam djavo.Posto je na 220v i stavio sam na njega dimer da bi fino regulisao broj okreta.Kada se ukljuci ne moze se biti na metar od njega, neprijatno jako duva za svoju velicinu.Ako ti ulete prsti u njega oprosti se sa istim, zato sam i stavio fabricke mrezice ali mi se cini da sam za 30% smanjio protok i zvuk je sada vise kao jak fijuk (pomucio sam se da sve uklopim, nisam bas zadovoljan mrezicom, ali prsti su prsti).
E sad ja ne znam kako bi delovao kao "usisivac".
[ nemanja1234 @ 15.01.2018. 23:16 ] @
Ne bi delovao nikako!
Pogledaj pritisak koji stvara i uporedi sa bilo kojim Extractorom (sve sam stavio u tabelu).

Zato i tražim neki ventilator koji bi bio sličnih karakteristika kao onaj u Extractorima. Znači makar 1.500 Pa i makar 100 CFM.
[ vucko47 @ 16.01.2018. 01:43 ] @
nemanja1234
Sta bi ti konkretno radio pa ti treba nekakav usisavac pored lemilice?
Jesi li probao da dovedes kakvu cev od te ventilacije pa do mesta
gde ti treba i probas tako sa nekim obicnim ventilatorom od ,recimo,
racunara?
Ja se samo mogu sloziti sa ostalima da je verovatno stetniji duvanski
dim koji udismo svaki dan hteli to ili ne.
[ METABO @ 16.01.2018. 10:21 ] @
Citat:
nemanja1234:
Ne bi delovao nikako!
Pogledaj pritisak koji stvara i uporedi sa bilo kojim Extractorom (sve sam stavio u tabelu).

Zato i tražim neki ventilator koji bi bio sličnih karakteristika kao onaj u Extractorima. Znači makar 1.500 Pa i makar 100 CFM.

Ako hoces silu i moc baci pogled pa vidi da li ti se uklapa u budzet http://www.jakkagroup.com/sr/a1.html , u medju vremenu i ovako resenje mi deluje pristojno https://www.youtube.com/watch?v=WIEmhfGvTe8 .
Ja nikad nisam obracao paznju na ovako nesto jel lemim malo manje od nista u proseku, ali nikada to nisam vidjao kod ljudi koji dosta rade a moram priznati da je odlicna i prakticna stvar.Posle par lemova stvarno mogu da peckaju oci ako si iznad (a uvek je glava vrlo blizu), u svakom slucaju podrzavam.
[ bogdan.kecman @ 16.01.2018. 10:53 ] @
to sto je taj pravio na videu ne radi ni za krivi .. da bi tukao vazduh
sa 12cm u ono pateticno crevce treba ti radijalni ventis, sa aksijalnim
kao sto on radi nema teorije, ako pogledas malo bolje njegov video, on
privuce dim do ventisa, onda ga "razbije" i sav taj dim se vrati nazad u
sobu, mozda 1% ode u "cevku"...

ako ces da koristis aksijalni fan onda ti izlazno crevo mora biti
istog/slicnog precnika kao fan, dakle ako uzmes 12cm kompjuterski fan
mora uzmes ono alu crevo za aspirator od 12cm i da vuces njega... da bi
to napravio da iole ima smisla mora koristis radialni ventis...

bio je u uradisam odlican 10cm impeler za crevo (udje lepo u 10cm crevo,
dugacak jedno 20-25cm) vukao je ko lud ja sam koristio za neku
ventilaciju radilo mnogo dobro, no kad sam prosli put svracao u uradi
sam nisu ih vise imali :(

veliki radijalni fan koji bi ti odradio posao je glasan i skup, probaj
da nadjes neki rashodovani aspirator za kuhinju pa iz njega iscupaj
radijalni fan on ce ti odraditi posao
[ bogdan.kecman @ 16.01.2018. 10:54 ] @
ovako nesto je profi resenje :D

http://ventilatori.rs/products/214

tj ovo: http://ventilatori.rs/content/...o-izolovanoj-kutiji-silent-box

ne znam samo dal ti odgovara cena (inace ja sam presrecan sa tom firmom uzeo sam nekoliko stvari od njih, vrh su za saradnju)
[ junior95 @ 28.03.2018. 23:10 ] @
Ima li neki tinol normalnog kvaliteta da se kupi na ebay.com.

U mome kraju nema nikakva trgovina takve vrste, jedina opcija mi je kupovina preko interneta.
[ bogdan.kecman @ 28.03.2018. 23:17 ] @
comet salje postom
mikroprinc salje postom
kelco salje postom
...

sa ebay-a moze da se desi da bude odlican, moze da bude krs zavisi kako te ubode
[ junior95 @ 28.03.2018. 23:20 ] @
Bogdane hvala, ali moja greška što nisam napisao na profil, nisam iz Srbije, iz Bosne sam.
[ bogdan.kecman @ 28.03.2018. 23:21 ] @
ima garant i u bih neko ko salje postom ima ovde koleza iz bosne koji
rade pa ce ti sigurno neko baciti ko salje kvalitetan postom
[ zeoN_Rider @ 28.03.2018. 23:46 ] @
Citat:
junior95:

U mome kraju nema nikakva trgovina takve vrste.

A koji je to kraj?
[ SASA M. @ 29.03.2018. 07:15 ] @
https://www.digikey.ba/
https://primotronic.ba/
Sigurno ih ima vise od ove dve na koje sam naleteo a da prodaju delove za elektroniku i prateci pribor.

Mislim da je nekada i chipoteka iz CRO slala u BiH.
[ alex1974 @ 10.11.2018. 20:55 ] @
Da "podignem temu iz mrtvih".

Ako moze neko da mi kaze oko tinola.

Hteo sam da kupim "SMA" tinol za zutom nalepnicom.

https://i.postimg.cc/DzdzHvsZ/1.jpg

U prodavnici mi rekose da ovo taj isti ali je novije proizvodnje i promenjena je nalepnica?

https://i.postimg.cc/4y4wVxvh/20181109-123615.jpg

Na ovom prvom koji sam hteo da kupim pise da ima i flux-a 2%

A na ovome sto sam kupio ne pise nista,da li znaci da ga nema u ovome,da li valja cemu ovaj tinol sto sam kupio?

[ gilopile @ 10.11.2018. 21:05 ] @
Pa pise MTL 468 od 1,8 do 2,5% to je ustvari flux.

A kada si ga vec kupio, dovoljno je da ga probas topiti lemilicom i odmah se vidi da li ima flux ili ne. Mozes probati i upaljacem brzinski ako nemas pri ruci lemilicu, a kupujes na nevidjeno...
[ alex1974 @ 18.11.2018. 09:08 ] @
Hvala na odgovoru,da li znate da li su ova dva ista ali su sa razlicitom nalepnicom ili ne?
Da li je dobar ovaj sto sam ga kupio?