[ dendic @ 09.04.2014. 14:35 ] @
haskell zna li mi ko pojasniti o kakvom se jeziku radi.Ustvari malo pojasnjenje o pojmu funkcionalnog programiranja u odnosu na objektno.Novo nešto? |
[ dendic @ 09.04.2014. 14:35 ] @
[ Branimir Maksimovic @ 09.04.2014. 23:59 ] @
Funckionalno programiranje za razliku od imperativnog programiranja
nema destruktivnog updejta i nema petlje (petlje odradjujes putem rekurzije). Sve je f-ja. E sad mozes ti programirati imperativno u funkcionalnom jeziku nije problem. Haskell ima dva tipa f-ja, ciste f-je koje nemaju side efekata i IO funkcije koje imaju side efekata. IO Funkcije su tzv monadicke f-je koje izvrsavaju niz izraza slicno imperativnom programiranju. Jos jedna vazna karakteristika za haskell je da se f-ja izvrsava lenjo po potrebi. Dakle ako napises f x = x + 2 i dalje kad pozoves a = f 2 ; b = f 2 izvrsice se samo jednom a ne dva puta posto ciste f-je uvek vracaju isti rezultat za isti input, jer nemaju side efekata. I za pocetak to je to. [ Burgos @ 10.04.2014. 07:11 ] @
Citat: nešto novo? Pa, relativno mlado, od pedesetih godina prošlog veka :-). [ dendic @ 10.04.2014. 08:16 ] @
Kvantni D-Wave će se u osnovi programirati Quipper-om koji je u osnovi Haskell? Kako vi vidite viziju programskog razvoja D-Wave?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|