[ Miladinovic @ 10.04.2014. 12:25 ] @
Pozdrav, Imam sledeći problem, uselio sam se u novi stan od 60 kvadrata. U stanu su mahom svi noviji uređaji A energetske klase, međutim, prateći stanje video sam da je od 3.4. do danas 10.4. potrošeno 851kW, što cca 121kW dnevno (stan se ne greje na struju već na gas, premda se nije ni grejao zadnjih desetak dana, topla voda se takođe zagreva na gas) :o Posumnjao sam da neko krade struju, otvorio kutiju sa strujomerom koja se nalazi ispred stana u hodniku i primetio da se strujomer vrti neobično brzo. Isključio sam glavni prekidač i strujomer je stao. Ponovo sam uključio, pa potom isključio sve uređaje u kući i naravno, opet ništa nije pokazivao. Međutim, kako sam upalio svetlo u kuhinji video sam da svetlo od ukupno 100W pojede skoro desetostruko više?! Otišao sam do prodavnice i kupio ovakav brojač da ispitam gde je problem http://cdn-reichelt.de/bilder/web/xxl_ws/X600/KD302_03.png Isprobao sam sve uređaje i sve u najboljem redu. Onda odlučim da probam da isključim sve uređaje i uključim neki veći potrošač, npr. mikrotalasnu i proverim očitavanja na mom i na zvaničnom strujomeru. Uključio sam mikrotalasnu i brojač je pokazao da vuče 1220W trenutno, što je ok. Pratio sam strujomer i pokazao je da je za 2.5 minuta pojeo jedan kilovat, što je 24kW/h, što je 19.7 puta više!!! Isprobao sam ostale uređaje, manje više je to ta vrednost! Napravio sam snimak: Ja sam bio upoznat da mehanički strujomeri pokazuju manje vrednosti, ali 20x više, to sada prvi put vidim i prilično sam zabrinut. Naravno da sam obavestio operatera i čekao par dana da dođe tehničar. Onda se pojavio i čovek je samo isključio/uključio struju i rekao da je strujomer ok. Sat vremena sam mu pokazivao, ubeđivao ga da ako pegla pojede 1kW za jedan minu, onda ona pojede 60kW za sat. Pitao sam ga da li on zna koliko je to? I na kraju mi rekao da toliko trošimo, na moje insistiranje zahtevao sam da zamene brojilo, zvao ponovo call centar kada je otišao i rekli su da će zameniti, te da će ovo odneti kod njih u laboratoriju da provere da li je stvarno neispravno. Međutim, meni i dalje nije jasno, da li možda postoji neka greška pri vezivanju, šta može da bude uzrok ovakvoj situaciji. Brojilo je monofazno, nema tu puno mudrosti. [Ovu poruku je menjao Miladinovic dana 10.04.2014. u 13:41 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Miladinovic dana 10.04.2014. u 13:54 GMT+1] |