[ mnn @ 11.04.2014. 17:15 ] @
Imam velik problem sa DIP header kontaktima koji su kako kaže DS kalajisani preko nikla .Na njima se na mestu kontakta javlja patina i tu gube kontakt .Preko njih prolazi struja nekih 100 mA .Bilo je i pre problema ali sada me u zadnje vreme izluđuju .Inače ima tu još nekih konektora ali sa njima nije bilo problema .Ima li neki način da se ovo spreči .
[ ZAS011 @ 11.04.2014. 18:56 ] @
Nađi nekoga ko moze da ti ukloni kalajnu zaštitu i preko nikla da ti uradi pozlatu.
[ mnn @ 11.04.2014. 19:37 ] @
Ma, komplikovano mi to.Mislio sam kad bi bilo nešto od nekih sprejeva.Ako ništa menjat ću konektore
[ ZAS011 @ 11.04.2014. 19:53 ] @
Od sprejeva, postoji PIPS - sprej protiv gamadi
[ bogdan.kecman @ 12.04.2014. 00:21 ] @
stavi pozlacene konektore, nemas drugo resenje .. sprej moze trenutno da ti ocisti patinu ali ce ona da se pojavi posle nekog vremena opet
[ branko tod @ 13.02.2015. 21:21 ] @

Našao sam ovu temu, pa da je malo osvežim i prenesem moja iskustva.

Za kontakte nema boljeg sredsva od ovoga ulja, ako može da se nađe:

[ ZAS011 @ 13.02.2015. 22:08 ] @
Kada je već izbunarena tema, Lincoln Electric na i u sve svoje konektore tura silikonsku mas' (DOW Corning SILICONE COMPOND DC4). Mnogo bolje od bilo kakvih ulja (provereno u praksi u temperaturnim ekstremima i prašnjavoj i vlažnoj sredini).

Ko ne veruje, neka sačeka malko, biće uslikano.
[ branko tod @ 13.02.2015. 22:46 ] @
Zas, koristio sam i ja DC4, i jos je imam nešto malko. Ali njena funkcija je drugačija.
ona štiti od prodiranja prljavštine i vlage. Probojni napon joj je preko 10 kV.
Kramolin postoji crveni i plavi , i ovaj crveni kada naneseš oksid bukvalno nestaje
pred očima, a možeš da ga ostaviš na svim kontaktima bez bojazni da će oštetiti
bilo šta. Plavi je blaži. Ova ulja su korišćena kod selsina i žiro platformi za klizne
kontakte, Kontakti su bili okrugli, prečnika oko 0.02 inča (0.5 mm) i klizili si po
prstenčićima prečnika od 3 do 10 mm. I morali su uvek da pouzdano rade. Vidim
da još modu da se pronađu ta ulja.

A kada namažeš semering veš mašine sa high vacuum grease DOW CORNING
nema šanse da voda nikad prodre u ležajeve uz osovinu :)
[ vladd @ 14.02.2015. 06:16 ] @
Jos da stavis keamicke lezajeve, pa da lezaj nadzivi masinu

Za kontakte iz prvog posta je resenje zamena konektora za konektorom sa pozlacenim pinovima. Cak iako je samo oksidacija problem