[ teta_lija @ 22.03.2004. 09:55 ] @
Danas sam napravio prvi DVD film u premieri pro, narezo ga, i rezultati me nisu odusevili. Sve snimke na filmu sam ja snimio, i kad ih eksportujem nekompresovane slika je odlicna. Sad sam izabrao opciju export to DVD, postavio NTSC progressive scan (DVD saljem u ameriku), izabrao max bitrate (ispalo je nekih 7,xxx). Kad se disk narezo opet ga pustim na kompjuteru i nemogu da cujem zvuk, a slika je postajala kockasta kad god bi dosla neka brza sekvenca. Isti DVD sam pustio na xwave 9100 i tu se cuo zvuk, ali je ostao isti problem sa slikom. Isto mi je cudno to sto sam na PAL TV-u uspeo da pustim NTSC film. Usatvari na kraju me interesuje da li neko zna kako da exportujem film, a da slika ne bude kockasta?
[ rtoma @ 21.05.2004. 08:51 ] @
Slicne probleme imam i ja, imam radeon 9200 VIVO karticu, a najbolje rezultate sam dobio kada capture uradim sa pinacle studio 8, obradu sa premijerom (mada jednostavnije montaze moze i sa pinacleom ali tamo ne mogu da dobijem sliku u slici) i eksport radim ili sa pinacleom ili sa intervideo DVD creatorom, s obzirom da je izvorni snimak analogni slika nije puno kockasta (kad se zagledas malo onda se vidi) ali se desava da na brzim scenama ostaje trag iza.Ako saznas nesto vise i ti javi mi
Pozdrav
[ zozon2001 @ 21.05.2004. 11:01 ] @
Kakav ti je izvorni materijal ? VHS DV nesto drugo ,da li je PAL ?
Ako ti je izvorni materijal PAL nije bas najbolje resenje jednostavno ga izvoziti kao NTSC ,jer Premijer mora da doda 5 frejmova za svaki sekund ili da lagano "ubrza" film da bi napravio NTSC ! Rekao si da film saljes u SAD-e ,ako ce on biti gledan na PC-u nema potrebe da ga prebacujes u NTSC , a ako ce biti gledan na kucnom DVD plejeru onda snimak treba da bude interlace a ne progressive scan!
Uspeo si da NTSC film pustis na PAL TV-u zato sto ga je Xwave konvertovao za tebe , da imas neki drugi plejer koji nije multisistek (neki firmiran) , ne bi mogao da ga vidis!
Ja u Premijeru montiram materijal i izvozim ili kao nekompresovan ili kao DV (ako je i izvorni materijal bio DV), pa onda u Tmpg-encoderu ili canopus coderu ,komprimujem u DVD compilant mpeg-2 fajl i u nekom od programa za DVD authoring kompajliram DVD.Tmpg bolje odradjuje posao od mainconcept encodera koji koristi premijer.
Nisi naveo koliko minuta ima tvoj film, u svakom slucaju nikada ne treba da stavljas max. bitrate ,po mojim iskustvima najbolje rezultate pstizem kada kompresiju podesim da bude 5500 2-pass vbr.
Ako radis konverziju PAL u NTSC onda je bolje da to odradis pre nego sto kompresujes materijal.Postoji vise programa koji rade DV konverziju PAL u NTSC,potrazi na googlu ako nista ne nadjes javi probacu ja da iskopam link!
Zvuk je dobro pretvoriti u ac3 , za to moze da ti posluzi beesweet(besplatan je) e da i zvuk koji ide na DVD treba da bude semplovan na 48 kHz.
Vecina DVD authoring alata prihvata (zahteva) da video i audio signal budu odvojeni
video kao .m2v a zvuk najcesce .ac3!
Nadam se da sam pomogao ako nesto nije jasno pitaj!