[ bokisha @ 04.05.2014. 19:54 ] @
pozdrav,
Imam problem sa doticinim programom ili sa masinom jos ne znam
Evo opisa mog problema:
Masina odradjuje program bez problema, ali kada ja hocu rucno da je "vozim" ona se krece sporije nego sto bi trebalo.Ustvari krece se isto onako sporo kada je dovedem u krajnji polozaj i aktivira se granicni prekidac, pa nakon restarta kada je pokrenem krece isto onako sporo kao sto se sada krece ( brzina kretanja je 500mm/min) . Nisam napomenio da se radi o step motorima. Probao sam da je "navedem" na granicni prekidac ne bi li se zaustavila, ali prekidac ne odradjuje svoje ( induktivni prekidac je u pitanju) .
Kada u MACH-u odem na tab SETTINGS opcija OverRide Limits mi blinka crveno, kao sto je na slici, a kada odem na Diagnostic M1 M2 M3 su mi aktivni prekidaci ( slika) ali nemam OUTPUT SIGNAL.

Da li ovo moze uopste da se resi?
[ Azzrael @ 05.05.2014. 11:18 ] @
Pozdrav,
Brzinu JOG kretanja podešavaš na pendantu (TAB>Slow Jog Rate) u procentima u odnosu na max. definisanu u Motor Tuning. Da bi home/limit senzori radili, moraš ih pravilno konfigurisati. Ukoliko u dijagnostici imaš M1, M2... LED aktivne, a senzori nisu aktivirani, moraš im promeniti logiku (Config>Port&Pins>InputSignals) sa ActiveLow na ActiveHI ili obrnuto. Zatim, Home ulazi se servisiraju samo tokom HOME rutine, Mach ih ne gleda van toga. Limit ulazi se nadgledaju uvek.

Srećno!
[ BosniaCNC @ 12.05.2014. 14:34 ] @
Boki,
nemaš ti problem sa Mach3 a ni sa mašinom već sa tvojim postavkama u interfejsu.
Brzinu JOG kontrole bez obzira čime (tastatura ili nešto drugo) prilagodjavaš i uvek je u procentima od zadane maksimalne vrednosti brzog hoda (G00). To je zbog toga što ta brzina uvek mora biti manja zbog eventualne greške u navodjenju pa da imaš vremena reagovati.
U postavkama je ona 20% ali nije preporučljivo da bude veća od 60 do 70% pa u dijalogu koji vidiš na slici polako to povećavaj i prilagodi kako ti odgovara ali poštuj gornju granicu od 70% :Ulazne signale graničnih prekidača prilagodi njihovoj vrsti tj., da li su kontakti otvoreni ili zatvoreni a nivo signala bi trebao biti ActiveLow jer u suprotnom opterećuješ printer port računara.

[ bokisha @ 15.05.2014. 12:00 ] @
Napokon da odgovorim, resio sam problem.
Problem je bio u konektoru, nije imao kontakt pa je zato masina pocela da brljavi.
Hvala na korisnim sugestijama, jer sam pocetnik u ovome pa mi svaki vid saveta dobro dodje.
Ako mogu da zamolim BosinaCNC da mi pojasni sliku br 2, jer mi nije jasno sta ovo radi.
Kod mene na masini opcije X++ ; Y++ ; Z++ su Enable-ovane , a na ovoj slici su disable-ovane.
[ BosniaCNC @ 18.05.2014. 22:55 ] @
Boki,
na slici koja te "zbunjuje" ja sam ti samo prikazao dijaloški okvir za postavljannje graničnih prekidača pojedinih osa. Kod mene nisu postavljeni na "enable" jer ne koristim prekidače zato što uvek u radu vodim računa do koje granice pojedina osa ide pa te pinove koristim za druge opcije da ne bih ugradjivao dodatnu LPT karticu.
Kada uključuješ granične prekidače čekirajići u koloni ENABLE u tom redu trebaš čekirati da li postavljeno reaguje kada je signal Aktivno_visok ili Aktivno_nizak (to si već imao kod postavke pinova za step/dir motora i mislim da ti je poznato čemu to služi.
Pozdrav
[ ZAS011 @ 20.05.2014. 13:26 ] @
Za lepo podešavanje Mach3 treba pročitati i uputstvo, u njemu je sve lepo objašnjeno.
Ja sam, relativno, skoro upgrade-ovao jedan kosooki ruter 1.2 x 2.4 m izbacivanjem upravljačke jedinice u obliku malko većeg "digitrona" sa svojim BOB i Mach3 (aka. mačak) zadovoljno prede

Evo kako je podešena mašina (nema X++, Y++ i Z++ granične prekidače, zato su setovani Soft Limits)
[ BosniaCNC @ 20.05.2014. 16:39 ] @
Zoka,
teško je njima da se malo potrude i pročitaju uputstvo kako treba podesiti parametre jer im je lakše da ovde pitaju i očekuju "slikovnicu" po kojoj će samo da čekiraju što vide na slici.
Po mom mišljenju pomagati na ovaj način je jalov posao jer i dalje onaj koji pita nije ništa naučio zato što je sve postavio prema slikama ali i dalje ne zna zbog čega je to tako trebalo uraditi pa zbog toga nisam pristalica ovakvog načina pomoći jer smo im samo napravili "medvedju uslugu" - neka se malo gospoda forumašu potrude da nešto i pročitaju jer Mach3 ima obimno i bogato uputstvo koje kad se pročita nekoliko puta stvori dobru podlogu da neko bude "sam svoj majstor"!
Pozdrav!
[ ZAS011 @ 01.06.2014. 22:02 ] @
He , malko kasnim sa odgovorom.
Burekdžijo, za početak slikovnica, sledeći put RTFM
Ionako nisam iz struke koja se razime u glodanje, bušenje, ... , kluč 13 mi je ogroman, a najomiljeniji 5.5 i manji

Prebacivanje kineza sa "digitrona" na Mach3 je bio čisti izazov, a licencu imam još poodavno kada sam sa Art-om diskutovao nešto na temu Excellon fajlova (drill fajlova za bušenje štampanih ploča) pošto je hteo da pokuša da direktno uvozi iste u Mach (što je skoro pa neizvodljivo, izvodljivo uz mnogo gimnastike i uterivanja EDA korisnika na striktno držanje određenih pravila, ...)

Sve u svemu, kinezče fercera sa Mach-om, naslutio si koji skrinset koristim, uz dosta modifikacija postojećih funkcija i dodavanjem nekih novih.

Nadam se da ćeš uspeti da nateraš ili "voćkicu" ili ono "crnče" da "teraju" LinuxCNC .
[ BosniaCNC @ 02.06.2014. 23:35 ] @
Pozdrav Zoka!
Hahaa....! "Crnče" će da goni LinuxCNC mada ima malo zeznutu konfiguraciju pinova (GPIO)jer se neki preklapaju sa HDMI pa moram to da isključim i da koristim klasični LCD.
Crnče je bolje od voćkice jer brže radi i ima više memorije jer je na ARM8 sa eMMC od 2Gb pa Debian fino "legne" na SD karticu.
Vidimo se opet ovde za par dana!
Pozdrav
[ nellinhos @ 13.05.2020. 13:25 ] @
Pozdrav svima. Da li znate da li u Beogradu ima neki majstor za cnc i za mach3 software?
[ ZAS011 @ 14.05.2020. 06:00 ] @
Kakav je to majstor za Mach3?
Pitaj šts te interesuje, a kada je mašina u pitanju, napiši koja je i malo više detalja.

Jel' fića ili mercedes.
CNC je svaka mašina kojom upravlja računar.
[ Pioneer-cnc @ 14.05.2020. 14:25 ] @
Citat:
nellinhos:
Pozdrav svima. Da li znate da li u Beogradu ima neki majstor za cnc i za mach3 software?


https://arpel.rs/

P.S. Zar se još neko pati sa Mach3 kada je otišao u istoriju?

[ ZAS011 @ 14.05.2020. 19:48 ] @
S' obzirom koliki je User Base, Mach3 će još dugo biti prisutan.
Isto tako i u osnovnoj varijanti LinuxCNC, oba sa kontrolom preko paralelnog porta.

Proprietary sistemi, hardver vezan za In house softver, takođe imaju svoju nišu na tržištu iz prostog razloga što sa takvim kombinacijama ima manje problema, odnosno, Moj hardver + Moj softver pa sve bagove mogu mnogo lakše da otklanjam.

Mach3/4 ima problem sa proizvođačima eksternih kontrolera koji imaju ili nedorečene plaginove ili polako zapostavljaju podršku određenih verzija softvera.

Mach3 ima i problem sa piratskim licencama, nisam trenutno u mogućnosti da "povadim" iz Mach3 programa sve piratske/blacklisted licence koje su u njemu ukodirane (vrti se i jedno ime sa naših prostora).

@nellinhos: Napiši šta ti je konkretno potrebno!
Pitanje si postavio u stilu "ima li neki majstor za auto i autoelektroniku".
[ ZAS011 @ 22.05.2020. 15:51 ] @
Da ne ostanem dužan, ovo su Black listed licence sa kojima Mach3 hoće da brlja :

Code:
Schopler    
Juberian    
Allison Scanners    
bassam  
PAPA FABIO  
Ivan Todosijevic    
Sompob  
Advanced Control Tech (ACT) 
MaoA~A ¯Ðtonar 
rebecca crans   
Vortech CNC 
Jeff Sandstrom  
Maksim Amvtonar
[Ovu poruku je menjao ZAS011 dana 23.05.2020. u 12:18 GMT+1]