[ srle69 @ 18.05.2014. 02:30 ] @
Pitanje je u vezi kupovine nove klavijature.

Ja sam fan Rolandovih aranžera oduvek, ali sam počeo sa Yamahom, znači, prva ljubav.
Do sada sam imao Rolande E-16, E-96, EM-2000 i sada imam VA-7. Navikao sam na dobar, mastan Rolandov zvuk i sve drugo mi ne zvuči tako, osim možda Yamahe.

Da ne dužim, došlo vreme da se prenovim malo i sada imam dilemu:
Da li da kupim Roland BK-9 ili Yamahu PSR-S950 ???

Ranije sam svirao live sa aranžerom, pa kasnije prešao na home produkciju, ali postoji mogućnost uvek da se negde ponovo i zatezgari.

Roland BK-9
Volim ovog proizvođača, jeste da je skuplji od Yamahe PSR, ali navikao sam na njega. Imam veliku kolekciju .STL fajlova koje sam skupljao godinama, pa ne znam da li bih to mogao da iskoristim i na BK-9? Ako može, to bi bilo super. Drugo, meni stvarno ne treba više od 5 oktava, a BK-9 ih ima 6,5 i to mi smeta zbog gabarita same klavijature. Sledeće, nema ugrađene zvučnike, što mi takođe ne odgovara jer često prenosim klavijaturu, pa mi je strašno da vučem i aktivne zvučnike sa sobom. I poslednje, nisam siguran koliko je kvalitetan i širok Vokal procesor, jer bih snimao vokale preko njega, a i eventualno koristio na svirci za pevača. Kada bi sve što ima u BK-9 bilo spakovano u manji BK-5, ne bih razmišljao ni sekundu. Ovako, ipak je BK-5 "osakaćen" i sa memorijom i sa softverom u odnosu na BK-9.

Yamaha PSR S-950
Sviđa mi se praktičnost rukovanja, ima baš dosta tastera što ja naročito volim. Takođe ima Vokal procesor i audio key funkciju kao i Roland. Ima ugrađene zvučnike i 5 oktava, što mi baš odgovara. Obzirom da je PSR serija uvek bila više kao igračka, ovaj model je baš napredovao i sa kvalitetom boja i sa mogućnostima softvera. Ima jako dobar aranžer, skoro pa kao i Roland i bezbroj mogućnosti za rad na njemu, ali nema kod nas puno free materijala (ritmova, boja...) kao što ima za Roland ili Korg. I na kraju, jeftinija je od Rolanda, ne baš zanemarljivo malo. Ne sumnjam da je kvalitetno urađena što se tiče dirki, tastera i kućišta, kao i Roland, dok recimo, KORG, ma šta imao na sebi i kako zvučao, nije ni blizu sa kvalitetom izrade Yamahi i Roland-u, pa ga neću više ni pominjati, a nemojte ni vi.

Znači, za home produkciju (džinglovi, pesme, instrumentali, muzika za pozorište..), ali i poneka LIVE svirka.
Oba proizvođača su kvalitetni i nadam se da još nisu dali kinezima da ih sklapaju (svi moji Rolandi su bili made in Italy), a vi mi pomozite, sa obrazloženim prednostima i manama za obe klavijature ZA KOJU po vašem mišljenju je bolje da se odlučim.

Pozdrav i hvala unapred.
[ Kovacevic Vladimir @ 18.05.2014. 06:39 ] @
https://www.google.rs/search?q...vs+yamaha+psr+s950&spell=1

Dilema, dilema...?!

Čitam na raznim muzičkim forumima, inostranim, gde muzičari nemaju problem sa cenom instrumenta, ta dilema je rešiva
-imaju oba modela.
Kada se naiđe na neki problem, lakše se prodaje/zamenjuje izgustirani model.
Tako Yamaha-ši idu ka Tyros seriji (1-5), a Roland fanovi čežnjivo gledaju/prate i slušaju Ketron serije.

Yamahu vole "komotniji" svirači, jer je puno toga fabrički urađeno po principu: sedi i sviraj.

Mogao bih dati puno link-ova sa raznih foruma, gde se vodi oštra i argumentovana polemika Roland vs Yamaha, ali...
pitanje je - koliko to rešava Tvoju dilemu.
Jedno je sigurno: studijski instrument i po mogućnostima i karakteristikama je studijski, a instrument "za poneti pod miškom" ostaje portable varijanta.

Za sada...

Pozdrav

[ srle69 @ 18.05.2014. 22:47 ] @
Hvala,
ali ja bih ovde voleo da čujem konkretno mišljenja za i protiv i jednog i drugog modela, prednosti-mane, nedostaci, dobra rešenja i upotrebljive i korisne opcije.
Onda, kvalitet izrade, tasteri, dirke, pouzdanost, kvarovi, bagovi, jednom rečju - iskustva vlasnika.

Što više gledam i čitam po internetu sve sam više u dilemi, mada... posle odgledanih gigabajta i gigabajta videa, mislim da polako idem ka Yamahi.

Izgleda da u Srbiji nema mnogo onih koji bi bili adekvatni da nešto kažu o ova dva modela konkretno, ili sam ja možda promašio mesto gde da postavim pitanje.

Moguće da ih i nema, jer su ovo relativno novi modeli i treba vremena da se masovnije pojave kod korisnika.

Možda mi predložite neki drugi forum, specijalizovaniji za ovako nešto.

Pozdrav
[ Kovacevic Vladimir @ 19.05.2014. 08:12 ] @
http://www.psrtutorial.com/for...action=printpage;topic=20592.0

https://www.google.rs/search?q...ome&es_sm=122&ie=UTF-8

https://www.google.rs/search?q...ome&es_sm=122&ie=UTF-8

Kompletno i kompetentno, iskustveno mišljenje nekog vlasnika može da posluži, ali samo u slučaju da svirate istu vrstu muzike, da instrument koristite u istim uslovima (studio, zabave, svadbe, klubska svirka... itd.) i što je najvažnije - da imate isti nivo i muzičkog i tehničkog znanja da bi iskoristili optimalne mogućnosti instrumenta.

Pitanje možeš postavljati na više foruma, ali će biti najkorisnije da napišeš - kakvu muziku sviraš, jer odabir instrumenta polazi od muzičke sposobnosti i tehničkih zahteva izvođača..

Proizvođačka praksa je već davno "provaljena":
ako klavijatura ima dobar mehanizam dirki, design i deluje moćno...u software-skom delu ima limita...itd. itd...
ako ima dobru duvačku sekciju, ima slabe gudače,
ako ima dobre boje tonova, slab mu je aranžerski deo, ili neupotrebljiv vocoder...

Da skratim.
Proizvođačka logika ne završava jednim definitivno završenim modelom, nego da imaš 2-3 klavijature na stalku, a tempo proizvodnje novih modela - da brzo zamenjuješ stare modele - novim.

I da ponovim.
Kupuješ klavijaturu, kojom možeš izraziti, odsvirati sve ono što umeš, ili što zahtevaš od njenih performanci, počev od otpora dirki do software-skih kapaciteta, od postojećih fabričkih style-ova do mogućnosti stalne dopune i modifikacije.

Pozdrav


[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 19.05.2014. u 11:47 GMT+1]
[ srle69 @ 19.05.2014. 14:06 ] @
DA,da, slažem se potpuno da nema savršenog instrumenta i uvek nešto fali. Evolucija nikad nije drastična i novi modeli imaju samo neki detalj više od predhodnog, a košta puno više. Priča je potpuno ista kao i kod svih IT stvari. Hardver računara postepeno uvećava performanse, iako već postoje moćne komponente koje će na tržište tek za par godina. Potrebno je da svaka generacija hardvera ostvari svoj profit na tržištu. To je već poznato, a i meni je sve to jasno i oko klavijatura.

Elem, ja se bavim komponovanjem. Radim elektronsku muziku, pop, blaži rok (uz real gitare),balade,instrumentale. Radim povremeno džinglove za radio, muziku za pozorišne predstave, dečije pesme (matrice). Folk i narodnjake ne radim uopšte,mada sviram poneki starogradski evergreen.
Dobro fabrički softverski spakovana klavijatura (aranžmani i boje bez mnogo čačkanja) mi je jako poželjna. Obradu zvuka radim naknadno preko DAW programa (Sonar, Cubase), ali mi mnogo olakšava rad dobar kvalitet izvora na samom ulazu i početku projekta. Roland je, recimo, zahvalan za to.

Mislim da ne postoje dva ista muzičara sa istim ukusom, tehnikom sviranja, repertoarom i stim "uvom" za muziku, tako da savet i mišljenje od takvog i ne tražim. Dobrodošlo mi je bilo kakvo mišljenje nekog muzičara koji ima toliko iskustva da čuje i uporedi dva hardvera i da neku svoju ocenu.

Nisam vrhunski muzičar da mi je toliko bitno da na dirkama imam "filling" pravog klavira, bitnije mi je da nije neka krckava plastika i da gumice potraju par godina, jer ja instrumente kupujem i menjam na 10 godina. Drugo, softver je relativna stvar, podrška proizvođača je jako bitna.
Korg je, recimo napravio jako loš potez sa PA 800 koji je bio katastrofa čim je izašao. To se gasilo, blokiralo, kočilo, brisalo, pa su posle tek sa 2 update-a uspeli da malo ublaže bagove, ali ni do danas potpuno. Vrlo brzo su izbacili novi PA900 po nižoj ceni od konkurencije da bi donekle izvadili stvar. To se ne prašta tako lako, osim nekom fenseru kome je bitno da ima uvek najnoviji model pred publikom, a ispod njega izviru samo midi fajlovi.

Yamahi zameraju što u srednjoj klasi (PSR serija) nema klavijaturu sa 76 dirki, tek preskupi Tyros to ima, a Roland fura svoju politiku proizvodnje svake serije sa 61 i 76 dirki.
Drugo,i Roland se počeo baviti nadogradnjom i ispravkom softvera ubrzo posle izbacivanja novih modela, jer su tek tada nedostaci bili otkriveni, što mu to ranije nije bila uobičajena praksa. Ranije je važio za najstabilnije sisteme sa minimalnim bagovima. Nekako je Yamaha, što se toga tiče, ispala za sada najstabilnija.

To su meni najbitnije stvari, a sve ovo što sam napisao za ove proizvođače ne piše zvanično nigde, već su to iskustva korisnika iskazana kroz korišćenje i iznesena kroz razne forume. Ja sam rado izlazio u susret svima koji su tražili savete za klavijature koje sam ja imao i koristio.
Zato sada ja očekujem pomoć vlasnika ovih modela koje nameravam da kupim.

AL se raspisah.....

Pozdrav