[ Srbin do jaja @ 27.05.2014. 21:05 ] @
Cuo sam od drugara JAVA-sa da niko vise ne pravi java destop aplikacije, vec samo web aplikacije. Da li je JAVA desktop DEAD?
[ FooLControL @ 27.05.2014. 21:15 ] @
Evo ja prije par dana zavrsih jednu desktop aplikaciju pisanu u Javi.

Tako da tvrdnja da vise niko ne pravi desktop app u Javi otpada.
[ nemnesic @ 27.05.2014. 21:20 ] @
Nije 100% mrtva ali je veoma blizu. Ako kreces sa ucenjem ja bi gledao java server side.
[ Java Beograd @ 28.05.2014. 07:17 ] @
Ako tek kreće sa učenjem, ima mnooooogo da uči dok ne dođe do nivoa gde se Java deli na ovu ili onu oblast. Android, server side, web, application ili šta god drugo.
[ Stijak @ 28.05.2014. 11:28 ] @
Ovdje možeš da vidiš primjere nekih java desktop aplikacija: http://stackoverflow.com/quest...good-java-desktop-applications
E sad - ukoliko hoćeš da napišeš npr. music player i da ga prodaješ ljudima na windows platformi - java svakako ne bi bila prvi izbor za razvoj.

Ali, tržište namjenskih aplikacija (Web, serverskih, nekih servisnih comand line i slično, gui za specifičnu industrijsku primjenu i sl) je ionako puno veće od tržišta korisničkih desktop aplikacija, i mnogi programeri u cijelom životu ne razviju ni jednu korisničku desktop gui aplikaciju, tako da to svakako ne treba da te brine - ukoliko je tvoja briga da li će biti posla za tebe...
[ zoranix @ 28.05.2014. 11:35 ] @
Ako pitaš Micro$oft, Java i ne postoji.
Ako pogledaš šta se radi u svetu i koji profili programera se najviše traže, dobićeš odgovor.
Usput objasnite mi šta je to Java?

Može li taj tvoj kolega, koji ti tako nešto tvrdi, da mi odgovori na pitanje?
[ Srbin do jaja @ 29.05.2014. 13:12 ] @
Tom drugaru sam reko da ucim JAVU pre svega da bih bolje razumeo OOP a i svidja mi se da pravim desktop apps koje su cross platform i da sam trenutno ucim Swing. On rece da vise niko ne pravi (ili da nijedna firma vise ne trazi programere za) desktop apps. U tom kontekstu sam postavio pitanje. Takodje je reko da se sada uglavnom desktop app prave u C++ ili C#.
[ zoranix @ 29.05.2014. 14:35 ] @
Probaj u C++, ili C#, da napraviš cross platform desktop aplikaciju, pa prijavi ovde na forumu...

To može sa mnogo egzibicija, mislim trenutnou C++ samo, ali opet samo za platforme za koje odrediš ti u startu. Ta tehnika bi podrazumevala neku vrstu nalepljivanja kompajliranog koda za dotičnu platformu. Već kada bi prešao na PowerPC arhitekturu imao bi odmah problem sa tim CPU, jer x86 kod ne može raditi na PPC, ili SPARC. Dakle morao bi da vodiš više računa o ovome nego o samoj desktop aplikaciji, što bi te bacilo u očaj.
Pa ni sam C++, ili C# nisu kompatibilni sa Windows-om u svim verzijama, a akomoli sa Windows-om na različitim CPU-ovima.

Za ovo je izmišljena Java još 199x godine i do sada je postala ZAKON. Svi to znaju osim tvog druga... (jel on iz Koštunića, pa nije obavešten?)

Pitaj tvog druga da li je čuo za još neki operativni sistem, osim Windows-a i još neki CPU, osim Intel-ovih i AMD-ovih CPU-ova.

Na kraju možda Java nije preterano savršena za OOP, ali je pri samom vrhu. Tu C# nije ništa bolji, ili gori. Stvar je izbora...
[ Shadowed @ 29.05.2014. 15:00 ] @
Cini mi se da portabilnost Jave nije ovde upitna vec njena zastupljenost u desktop aplikacijama.
[ zoranix @ 30.05.2014. 06:55 ] @
Ma jeste...
Citat:
29.05.2014. u 14:12 - pre 17h 42min
Tom drugaru sam reko da ucim JAVU pre svega da bih bolje razumeo OOP a i svidja mi se da pravim desktop apps koje su cross platform
[ Burgos @ 30.05.2014. 08:38 ] @
Citat:
zoranix:
Pa ni sam C++, ili C# nisu kompatibilni sa Windows-om u svim verzijama, a akomoli sa Windows-om na različitim CPU-ovima.


Možeš li da obrazložiš ovo (mislim na C++)?
[ disko @ 30.05.2014. 11:21 ] @
Nijedan jezik nije mrtav i od svakog kojeg naucis imaces koristi.
[ Srbin do jaja @ 31.05.2014. 14:13 ] @
Nisam siguran da sam shvatio sta si hteo reci?

Citat:
zoranix:
Ma jeste...
Citat:
29.05.2014. u 14:12 - pre 17h 42min
Tom drugaru sam reko da ucim JAVU pre svega da bih bolje razumeo OOP a i svidja mi se da pravim desktop apps koje su cross platform

[ Andrej013 @ 31.05.2014. 17:18 ] @
vec je manje vise sve receno, ali da se slozim: iako sam i ja upravo zavrsio prvu desktop aplikaciju, moze se generalno reci da se java ne koristi za desktop... Izuzeci postoje, ali su dosta retki i poznavanje Swinga/AWTa i sl nije neki veliki plus a nepoznavanje nije veliki hendikep ali ako te to zanima i ako ce ti pomoci da postanes dobar java programer(jer ces usput morati da naucis mnogo sto sta drugo) samo napred. Java se neuporedivo vise koristi za back end.
[ Srbin do jaja @ 01.06.2014. 13:15 ] @
Hvala na odgovoru Andrej013.

Koji se onda programski jezici koriste za desktop apps (C++, C#)?
[ Andrej013 @ 04.06.2014. 01:08 ] @
Citat:
Srbin do jaja: Hvala na odgovoru Andrej013.

Koji se onda programski jezici koriste za desktop apps (C++, C#)?

Da, ako ti cross platform nije bitan, sto je slucaj jako cesto, da ne kazem najcesce...

Mada sad se mnogo forsira programiranje za tablete tako da ti se isplati da ucis javu ako planiras nesto na tom polju.
[ plus_minus @ 04.06.2014. 01:54 ] @
Citat:
Andrej013: vec je manje vise sve receno, ali da se slozim: iako sam i ja upravo zavrsio prvu desktop aplikaciju, moze se generalno reci da se java ne koristi za desktop... Izuzeci postoje, ali su dosta retki i poznavanje Swinga/AWTa i sl nije neki veliki plus a nepoznavanje nije veliki hendikep ali ako te to zanima i ako ce ti pomoci da postanes dobar java programer(jer ces usput morati da naucis mnogo sto sta drugo) samo napred. Java se neuporedivo vise koristi za back end.


Alo, "majstore".. Open Office.. heelooo!.. kuc, kuc..

Spread your views a little bit.
[ Andrej013 @ 04.06.2014. 03:25 ] @
Citat:
plus_minus: Alo, "majstore".. Open Office.. heelooo!.. kuc, kuc..

Spread your views a little bit.

Nisam tacno siguran koja je vrsta kompleksa u pitanju a mrzi me da rovarim po forumu, ali jesam siguran da ne doprinosis temi a da ono sto sam ja naveo nije samo moje misljenje vec cinjenica oko koje vlada koncenzus medju svim relevantnim faktorima(izuzeci postoje, a ti nisi medju njima).
[ plus_minus @ 04.06.2014. 04:13 ] @
U pitanju je vrsta kompleksa koja se zove:

- 20% računara na kojima se nalazi Windows, ima instaliran OpenOffice.
- Ostatak su M$ office ili neki treći paket.
- Takođe, svi računari ili 99.99% računara na kojima je instaliran Linux, koriste Apache/Open Office.
- Neki koriste i Calligra office suite. (Jesi li uopšte i čuo za Caligra suite, video kako to izgleda, što je zaista nebitno za samu temu i ne moraš da se osvrćeš na ovo pitanje)
- Širom sveta - privatnicima i preduzetnicima PUCA ona stvar da doplate još i za M$ paket kad znaju da postoji i besplatno rešenje pisano u Javi koje jako dobro odrađuje i obrađuje .docx .xls..

Eto, to je ta vrsta - "kompleksa", kada ti neko skrene pažnju da si "malčice" lupio i ostao živ, kako se Java ne koristi za desktop ili se koristi ali u dosta retkim slučajevima.

Osim toga, sine Andrej, ako ti misliš da tvoji vidici ne treba da se šire vremenom i da se slika koju imaš formiranu u glavi, treba reflektovati i na dalje, takva kakva je sad, ti si onda u opasnom problemu, jer ćeš biti zatucan i zatarabljen, tu gde jesi sad. Misliš li ti zaista da ćeš sa 30+ godina biti manje sposobniji i donositi manje korektnije odluke i zaključke, nego li sa 20+ ? Da li zaista misliš da su mladunčići sa ličnom kartom, totalno nezamenjivi i nešto najbolje što tržištu treba te u daleko boljoj poziciji, nego li oni što imaju po 10 i kusur leta više? Dobro porazmisli o tome.
[ Ivan Dimkovic @ 04.06.2014. 05:45 ] @
Java nikada nije bila relevantna za desktop aplikacije - cak i u vreme najveceg hype-a. OpenOffice je samo izuzetak koji nije promenio situaciju.

Sa druge strane, Java i te kako ima svoje mesto u biznis servisima gde je mahom server-side i gde je odavno postala standard.

A sto se desktopa tice, Apple je izbacio Javu iz OSX distribucije, web browser vendori su izolovali Javu tako da po defaultu pitaju korisnika da odobri individualno izvrsavanje appleta.

Takodje nije pomoglo to sto Oracle gleda kako da iscedi poslednji cent.

Sve u svemu, desktop aplikacije se mahom pisu u OS-specific frameworcima a ostatak koristeci biblioteke tipa Qt. Java je zastupljena u tragovima.

Citat:
Srbin do jaja
Koji se onda programski jezici koriste za desktop apps (C++, C#)?


Na Windows-u je standard C# (.NET), posle toga C/C++
Na OS X-u je Objective C

Cross-platform se cesto koristi C++ i Qt framework.

Java se ne koristi cesto za cisto desktop aplikacije, osim ako nisu u pitanju "made to order" biznis aplikacije gde GUI nije preterano bitan.
[ plus_minus @ 04.06.2014. 07:07 ] @
Apple? Zastupljenost apple operativnih sistema, naspram Linux/m$ operativnih sistema? To je relevantan faktor/% ... za desktop? Ok. Nebitno. Apple, bar meni.
Tu me ne interesuje ništa, a i ne mora. Zaista ne mora. Ima koga treba da interesuje i neka ih interesuje.

Šta je sa Azureusom? Vuze.. Jel' to jedan od 'najlošijih' i najnezastupljenijih torrent downloadera?
Možda sam ja ta manjina, što nije isključeno, ali, bolji desktop torent klijent ja nisam video, inače je instaliran na "m$" hard disku u mojoj kanti.

E, to je recimo nebitan faktor. Taj Vuze.
Tek svakom dvadesetom korisniku, torent opcije nešto znače.. u prevodu, uTorrent rulez.

Ono što jeste vidljivo, to je neka averzija prema Javi. Kod nekih je to samo način na koji radi i to što nije baš tako ni komplikovano, napraviti fino cross-platform parče softvera/paket.
Kod drugih je to ništa više nego mržnja prema jako dobrom garbage collectoru?!? Ili šta ja znam.. sumnjivi .jar fajlovi koji se vucaraju po šitbuk mail prozorčićima..

Ali te averzije, i te kako ima.

A vidi se kod onih koji ne koriste i Linux i Windows.. već uglavnom - windows.
Broj apple korisnika je toliko mali (desktop) da je to tragikomično i uzeti u obzir.

Ne može se reći da su Java i OpenOffice mrtvi ili pfff.. what the heck is that?!? kada svaka siromašna kuća (širok pojam) - baš to ima instalirano, ili je u pitanju krekovani ofis.

Hoćemo li da prebrojimo (možemo li?) sva takva domaćinstva/kuće? Kojih ima više?
Onih što nikada ne krekuju ništa i sve plate, jer imaju odakle ili onih koji hoće, al' nemaju odakle, pa moraju da gledaju na free rešenja?

Ako se pogleda i sa ove strane, Java je sve, samo ne nezastupljena i na desktop polju.
Ako se gleda sa programerske/deveolperkse strane, to je onda mnogo dobra, nova tema.
[ Shadowed @ 04.06.2014. 07:45 ] @
@plus_minus, nije stvar u zastupljenosti java desktop aplikacija vec zastupljenost jave u razvoju desktop aplikacija.
Ako npr. neko napravi neku desktop aplikaciju u javi i SVI je instaliraju, to je i dalje jedna desktop aplikacija. Zbog toga nema veze da li je Open Office na 20 ili 50% kompjutera, to je i dalje samo jedan primer.
[ plus_minus @ 04.06.2014. 08:15 ] @
Da. To je tačno. To je samo jedan primer.

Ali, ako taj jedan libre/open ofis dolazi sa opcijom "update automatically?" kao i taj drugi azureus vuze,
to znači da je % zastupljenosti Jave u razvoju desktop aplikacija tu.

Deo naslova teme kaže .. da li je MRTVA? (za desktop) Pa jel' mrtva? A be.. nije. D:

Bar nije 100% mrtva. Ni python nije bio tako živahan nekad.. php još manje..

Mali % za Javu, možda čak i manji nego li onaj % za Apple5hite, ali postoji.

Još nešto me kopka .. da li zaista znamo mi, evropljani.. koje sve desktop aplikacije postoje da su pisane u javi i koriste se intezivno, ali, u nekoj drugoj državi, na nekom drugom kontinentu.. recimo u Indiji? I da nose tako neki naziv.. na Indijskom pismu. Ne mora Indija. Rusija.
[ galaksija @ 04.06.2014. 11:21 ] @
Čudi me da niko nije spomenuo JavaFX, koja je trenutno u verziji 2.0, a i sastavni je deo JDK-a. Verovatno svi znamo koliko je James Arthur Gosling težak kada se radi o novim proširenjima JDK-a, skoro kao Linus Torvalds na izmeni kernela.
Postoji i JavaFX Scene Builder, koji je sasvim pristojan, i vrlo rado ga koristim. Bukvalno svi efekti mogu da se postignu, i skoro mogu da tvrdim da krajnji korisnik teško uvideti da je aplikacija pisana u Javi.

Tako da Swing/Awt polako odlaze u "penziju", ali to nikako ne znači da ne treba poznavati ove APIj-e.
[ dejanet @ 04.06.2014. 12:05 ] @
^ Problem je sto su ga razvijali tolike godine(od 2007-me).

U medjuvremenu se desilo mnogo toga.
[ jablan @ 05.06.2014. 16:25 ] @
OpenOffice (sada LibreOffice) pisan je uglavnom u C++:

http://www.ohloh.net/p/libreof...lyses/latest/languages_summary
[ plus_minus @ 05.06.2014. 23:50 ] @
Al' i dalje ne može da šljaka bez Jave. Apache/Open/Libre office.

Free_software_programmed_in_Java
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2014. 07:52 ] @
Citat:
plus_minus
Apple? Zastupljenost apple operativnih sistema, naspram Linux/m$ operativnih sistema? To je relevantan faktor/% ... za desktop? Ok. Nebitno. Apple, bar meni.
Tu me ne interesuje ništa, a i ne mora. Zaista ne mora. Ima koga treba da interesuje i neka ih interesuje.


Tema je o tome da li je Java za desktop aplikacije mrtva ili ne.

Kao desktop platforma, Apple je daleko zastupljeniji od Linux-a. Serveri su sasvim druga prica, ali pitanje tj. tema nisu serveri vec desktop.

Takodje, pitanje nije sta tebe ili mene interesuje, vec generalno vezano za citav segment a ne ko sta voli ili ne voli. U tom smislu, Java kao desktop razvojni alat jednostavno nije relevantna. Java se koristi u poslovnim aplikacijama i "desktop" je tu samo zato sto se konkretna poslovna aplikacija renderuje na necijem desktopu. Za sve ostalo na desktopu, koriste se ili native okruzenja/frameworc-i (.NET, Cocoa, ...) ili cross-platform biblioteka poput Qt-a.

Ponovicu: pricamo (tj. tema je) o desktop aplikacijama a ne o web servisima ili poslovnim "made to order" aplikacijama koje su interne za firmu/firme.

IMHO, mislim da nije preterano pametno imati emotivnu vezu sa razvojnim okruzenjima, ako pricamo o programiranju kao zaradjivanju za hleb, daleko vaznija stvar je sta se koristi, sta ce se koristiti - a sta je legacy. Ako neko hoce da se specijalizuje za komercijalni razvoj desktop aplikcija, Java je onda jako los izbor.

Ako pricamo o hobijima ili o tome sta se nekome svidja ili ne, to je onda sasvim drugo pitanje i cisto subjektivna stvar. Nekome se svidja Java, nekome C#, nekome C++... to su subjektivne stvari.

Citat:
plus_minus
Al' i dalje ne može da šljaka bez Jave. Apache/Open/Libre office.


Dovoljno govori da je "najveci" primer navodne desktop Java aplikacije zapravo mahom pisan u C/C++-u i samo zahteva Java runtime zbog nekog matorog dela koda.

Pogledaj svoj desktop, pa lepo prebroj koliko aplikacija su pisane u C/C++ (ili C#-u kada je Windows u pitanju) a koliko u Javi. Rezultat ce biti prost: ogromna vecina desktop aplikacija >nisu< pisane u Javi.

To je sve sto je potrebno da se ukapira da Java >nije< alat za razvoj desktop aplikacija. Mozes ih pisati u Javi (bas kao sto ih mozes pisati i u asembleru, ako bas insistiras), naravno, ali to se mahom ne koristi - niti ce izgledati up-to-date sa izgledom OS-a, niti ce koristiti najnovije stvari koje OS-evi nude.

Postoji stara dobra izreka: right tool for the right job. Java ima svoje mesto u razvoju softvera, ali to mesto nisu desktop aplikacije.
[ plus_minus @ 07.06.2014. 08:11 ] @
Pa, taj neki desktop, kojeg skoro i da ne palim, ima 99% programa pisanih u c/c++. To je m$ win7.
A i ovaj drugi, to jest primarni sa kojeg pišem. Uglavnom. Krcat je i raznoraznim python libovima, te programima koji povlače te libove, takođe, mada su to sve - sitnice.

Sve što si napisao, ja dobro znam. A ono što uporno hoću, jeste da odvratim ljude da misle da je Java za desktop mrtva.
Kao što ni assembler ako si ga već pomenuo, nije, tako nije ni Java.
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2014. 08:18 ] @
Prakticno je mrtva. Mrtva u smislu da ako kreces da pises novu desktop aplikaciju (komercijalno, ne hobi) to vrlo verovatno >neces< uraditi u Javi bas kao sto neces to uraditi u asembleru.

Right tool for the right job. Za desktop razvoj su to C#, Objective C, C++ sa Qt frameworkom itd. Java je alat izbora za nesto drugo.

Moguce je raspisati desktop aplikaciju u Javi, ali je to netipican izbor danas. Bas kao sto je netipicno koristiti C za web servis. Zbog toga je i C mrtav kada je web razvoj u pitanju. Ne sumnjam da mozes naci neki CGI servis raspisan u C-u ali to nista ne menja prakticno: danas neces koristiti C za razvoj web servisa pa nije netacno reci da je mrtav u toj primeni.
[ plus_minus @ 07.06.2014. 08:34 ] @
Da, poprilično jasna stvar. Svi koji programiraju i znaju da iole koriste ono što je na raspolaganju (C++) ni u ludilu neće da pomisle na nešto drugo, kad znaju koliko se bezobrano brzo ponašaju dobro napisane aplikacije u C++. Kao što ni jedan web koder neće da pomisli da proba da ugura perl direkt u html dokument, zato što mu, eto, dosadilo da kuca 'shift+4' a zna da je php rođen i osmišljen za to.

Citat:
Moguce je raspisati desktop aplikaciju u Javi, ali je to netipican izbor danas.


:) E, vidiš.. Meni je java sve više i više zanimljivija, ni ja sam više nznm zašto, a php mi je postao.. pa praktično odmor od svega. I najverovatnije će baš Java biti sledeći, konkretniji potez. Self-skill upgrade. I to netipično (a verujem ti, pre svega, "objasnio/objasnili" ste ti i Ana beše..? svima) mene neće da odvrati, zato što "brži lebac" leži tu i tu, a ne tu.. Kad će taj "leap" biti vidljiv, to je tek diskutabilno, ali.. obrni okreni, mora da se zagazi malo ozbiljnije, pre ili kasnije. No, to tek nema veze sa temom, jel' da?
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2014. 09:53 ] @
Ma to su razlicite stvari.

Imas ljudi kojima se svidjaju stvari poput brainfuck-a :) Sve je to sasvim OK ako pricamo o hobijima, licnom interesovanju, itd...

Sasvim druga prica vazi kada nesto pises za lebac. Desktop trziste je zahtevno, ljudi hoce da aplikacije izgledaju "moderno" (citaj: sta god je moda za leto/zimu u smislu izgleda prozora, kontrola, itd...). Hoce ljudi isto tako duboku integraciju u OS i API-je koje OS-evi nude.

To onda postavlja drugacije zahteve nego ono sta neko voli ili ne . I tu je Java odavno prevazidjena tj. standard su neke druge stvari.

IMHO, Java je lep jezik, dobar za ucenje (posto donekle stiti programera pocetnika od stvari koje bi urusile aplikaciju u C-u, mada tu mozemo diskutovati da li je to dobro ili lose) i jos bolji za poslovne aplikacije (brzo moze da se raspise sta treba i portabilno je). Ali vlasnici iste nisu imali dobru strategiju za desktop a verovatno nije pomoglo ni to sto 2 glavna vendora u desktop industriji (Microsoft i Apple) imaju svoje programske jezike koji su prakticno konkurenti Javi.

Jedina pozitivna stvar koja se desila Javi na polju van biznis aplikacija je Android. A i tu pricamo o derivatu Jave sto je verovatno posledica Oracle rigidnosti i zelje da po svaku cenu izvuku poslednji cent iz Jave. Sa svim tim "prtljagom" nije uopste cudno sto Java stagnira van biznis aplikacija i web servisa.

Java je mogla postati bukvalno standard za vecinu modernih primena, ali los menadzment Sun-a i totalna pohlepa Oracle-a su to sprecili. Boga pitaj sta ce jos Oracle uraditi i koga ce jos tuziti.
[ plus_minus @ 07.06.2014. 09:58 ] @
Citat:
Imas ljudi kojima se svidjaju stvari poput brainfuck-a


Gde ga nađe?!?
Baš pre nekih mesec, dva.. iz dosade, prčkam po netu, koji to sve jezici postoje .. naravno, završim na wikipediji i između ostlog "ezoterija"..
I kad videh, nisam mogao da verujem da postoji tako nešto. Smejao sam se kao lud.

E, takvog još nisam upoznao. Taj koji se zalepio za BF.
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2014. 10:05 ] @
Brainfuck? Ima cak jedan clan ovog foruma (chp) koji je ljubitelj istog, mislim da je cak postovao neke primere.

Sto se Jave tice, bice totalna ironija ako C# tj. .NOT postanu standard za cross-platform mobilni development (Xamarin i sl.). I to od svih tvrdoglavi MSFT koji je do juce pokusavao da valja start meni i olovcicu za bockanje na mobilnim telefonima. I to samo zato sto Larry hoce prvo $$$ a onda postavlja pitanja sta ces sa Javom.
[ plus_minus @ 07.06.2014. 10:15 ] @
chp .. svaka ti čast, gde god da si.

--

Još samo da krenu da prave i automobile sa m$ powered kontrolnim tablama i m$ sistemčićima unutra i da krenu da guraju narodu to, sa sve ... Win 9.2.
Što će da rezultuje naglim porastom apple i linux korisnika.
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2014. 10:21 ] @
Ne znam da li ce ti se svideti :-) ali Windows je vec odavno u upotrebi u automobilskoj industriji, godinama.

Iz nekih razloga, Windows CE / Windows Embedded su izuzetno popularni u Japanu i vrlo su cesta kombinacija sa Renesas CPU-evima u automobilskoj industriji. Cak i za evropske automobilske marke, ako je Tier-1 dostavljac japanska firma, velike su sanse da ce platforma biti neki Renesas CPU sa WinCE-om.

Samo tu nema managed jezika, sve je C/C++. Microsoftu su tu vezane ruke verovatno posto ako pokusaju da promene API-je, ljudi ce i ovako i onako onda preci na Linux :-)

Pre 10-tak godina je jedan veliki automobilski proizvodjac (ne bih smeo da navedem ime ;-) zahtevao komplet Java-baziran HMI za head-unit, sve upareno sa nekim bednim 266 MHz RISC CPU-om. Jedan veliki Tier-1 dostavljac je prihvatio tu specifikaciju. Cela stvar se zavrsila katastrofalno i godinu dana pred pocetak proizvodnje (sto je inace vrlo kratko vreme u automobilskoj industriji) je morao biti zaposlen jos jedan Tier-1 dostavljac kako bi raspisali sve od nule u C-u i nekako izvukli projekat iz bede.

Koliko je to bilo lose govori fakat da cak i ja znam o celom tom fijasku iako se desio skoro 5 godina pre nego sto je moja firma krenula da se bavi automobilskim sw-om. Otprilike cela industrija zna za taj fijasko i vrlo verovatno je to ubilo Javu na tom polju (mada ima jedan OEM koji je koristi). Iskreno, nije tu krivac bila Java koliko tvrdoglavost proizvodjaca automobila za jeftinim CPU-om i ne-kriticnost Tier-1 dostavljaca koji je prihvatio takvu specifikaciju. Ali, svejedno, greske u auto industriji se jako skupo placaju - za*eri jednom, i neces imati drugu sansu.

Danas bi verovatno situacija bila bolja, posto ce sledece generacije automobilskih sistema imati dual-core ili quad-core ARM Cortex A15/A5x ili Intel Valley View, pa bi i Java HMI verovatno funkcionisao sasvim OK i bez problema sa performansama. Medjutim softverski trziste tu polako prelazi na Linux (C/C++) sa legacy sistemima ili na QNX-u (mahom USA) ili Windows CE-u (mahom Japan), sve native.
[ plus_minus @ 07.06.2014. 10:37 ] @
Ma, nema šta da mi se meni svidi tu ili ne. Nisam ja totalni m$ hejter. Ne mogu da ostanem ravnodušan na Xp koji je preživeo 'jadan' sve što je moglo da se preživi i eno ga - "još mrda" na nekim kantama.
Sa koliko se samo virusa i malicioznih poduhvata susrelo to.. ?

Nego, kad pomenu quad cpu-e i automobile za average Joe-a ..

Znači, sudeći po svemu, kako si već napisao .. čak i .NOT možda uđe u priču tu .. ako se i Java u Japanskom segmentu 'povampiri' ..
A gde je quad.. tu je ubrzo i 8-core cpu.. znači, možda se u najskorijoj budućnosti pojavi i neki Nissan, powered by - basic.
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2014. 10:50 ] @
Koliko ja mogu da primetim, auto proizvodjaci gledaju kako u buducnosti da smanje trosak razvoja platformi, tako da ce vrlo verovatno doci do sjednjavanja sa mobilnim platformama. Android je i dalje tabu osim u Kini (bezbednost) ali i za to se nazire resenje u vidu virtualizacije.

Tako da, verovatno ce i tu biti vidjeni .NOT i Dalvik. IMHO, za 4-5 godina. Trenutni hit je Linux (GENIVI, AGL) posto je na prvi pogled "dzabe".