[ fox_87 @ 07.06.2014. 00:21 ] @
Menjao sam vent u napajanju, fabricki je 12v/0.45A, a zamena 12v/0.20A, mislim da amperaza tu ne igra ulogu ali da napisem za svaki slucaj.
Zamenu sam prvo probao na 3pincu maticne, imao je super air flow, povezao sam ga ne zice starog ventilatora,i sada u napajanju izgleda da radi na manjem broju obrtaja jer PSU ocigledno radi regulaciju a to mi se ni malo ne svidja, hteo bih da radi na punih 12v jer osim sto hladi napajanje on je ujedno i izduvni vent.

E sada dolazim do zackoljice, na napajanju koje mi je sluzilo kao test bench mi se desilo ovo, isekao sam njegov vent, zice od venta izolovao i napajanje nije htelo da se ukljuci, shvatim da trazi zatvoreno strujno kolo pa ih spojim, tada je kucni osigurac iskakao, znaci ne moze da se isece vent i izoluju zice, a ne mogu ni da se prespoje, trazi neki potrosac.

Ja bih ovaj ventilator veoma lako prelemio na granu od 12v u napajanju, ali sta raditi sa originalnim zicama ako moze opet da mi pravi taj problem kao sto je na test napajanju?

Ima li neko pametan predlog
[ gilopile @ 07.06.2014. 01:23 ] @
Uuu brate...Pa kako si dosao na ideju da ih kratkospojis? Nema veze ako nema venta, mora da radi napajanje iako na tom izvodu od 12V nema FAN-a. FAN mozes pojiti na bilo koju granu ako nema svoj FAN kontroler. U zavisnosti od venta i njegovog RPM-a, mozes ga spojiti na 5V ( crvena i crna ), 12V ( zuta i crna ) i ~7V ( zuta i crvena).

Jos jednom, nema veze sto nemas FAN, tj. nije spojen. Napajanje MORA da startuje i radi. Naravno, mora da ima FAN samo zbog hladjenja...
[ fox_87 @ 07.06.2014. 01:36 ] @
kako kako? pa nije hteo da startuje bez njega a ventilator zatvara strujno kolo, zar ne?

Tu egzibiciju sam sam izveo na kinezu koji je dotrajao, jer mi uvek treba neki izvor od 5 i 12v za test necega, pa mi je tome sluzio, a kad mi je zatrebao ventilator jedino sam iz njega mogao da pozajmim :)
Nije mi jasno zasto nije hteo da pokrene bez ventilatora,ali nije, sad za ovo skupo od 650w moram da pitam na vreme da ne bi doslo do kurslusa .

Aj probacu kako si rekao, ako napajanje nema nikakvu detekciju da nema venta ili da je stao, onda cu izolovati isecene zice originala i zamenu lemim na 12v
[ gilopile @ 07.06.2014. 01:42 ] @
Vidim da se ne razumes u materiju, tako da bar pripazi kad radis, jer moze biti jako opasno.

Odradi tako i mora da radi. Pripazi i na polarizaciju plus na plus, minus na minus. Lepo izoliraj isecene zice od starog FAN-a...
[ calexx @ 07.06.2014. 08:16 ] @
Ne igraj se, kakvo zatvaranje strujnog kola? Kad ti pregori sijalica, da li prespajaš žice da bi zatvorio neko strujno kolo? Vent je običan potrošač koji mora da radi ali i bez njega će da radi napajanje ... kratko. ;)
[ fox_87 @ 09.06.2014. 23:22 ] @
Hvala svima, odradjeno. Ocigledno na ovom napajanju mogu da se ostave zice, na onom kinezu nije htelo bez venta nikako. Sa njim se startuje i u toku rada moze da se skine ventilator, ali da ponovo pokrene bez njega nema sanse,zasto, nisam pametan. To mi se takodje desilo i na mikrotalasnoj,crkao motor koji okrece tanjir, i bez motora pola stvari nije radilo u njoj :) . Snasao sam se tako da sam izvukao posebno napajanje za elemente koji nisu radili.