[ brankotod @ 10.06.2014. 16:02 ] @
Interesuje me da mi se neko sretao sa optičkim barijerama koje služe za merenje brzine metka.
Računarski deo nije problem, već me muči sama optička barijera jer nemogu da postignem maksimalnu
brzinu od 1000 m/s, a sa jeftinijim komponentama.
Ako je neko radio ovako nešto sa realnim rezultatima bio bih zahvalan na informacijama.
[ Odin D. @ 10.06.2014. 16:14 ] @
Možeš li malo preciznije da opišeš gdje je problem i sa kojim komponentama?
[ brankotod @ 10.06.2014. 21:44 ] @
Odine,

Optička infra crvena barijera sa predajnim i prijemnim diodama na razmaku od 60cm, širine 40 cm.Postoje dve takve barijere na razmaku 1 metar.
Prolet metka daje impuls na svakoj barijeri .Vreme između se preračunava u brzinu. Promene svetla su vrlo male i vremenski izuzetno kratke, do
100 nS. Kod profesionalnih barijera na prijemnom delu se nalazi specijalno sočivo dužine 40 cm. Navodno postoje barijere koje nemaju to sočivo.
Normalno ja nemogu da dođem do tih sočiva. Zato je i moje pitanje da li se neko sretao sa ovim barijerama. Znači koncept postoji i on je takav.
Postavio sam 40 predajnih dida i 24 prijemne , i svaka ima svoj pojačavač sa LM318, ali nemam dovoljno dobre rezultate. Kod metka SS-109
neće uvek da radi kako valja.
[ ventura @ 10.06.2014. 22:49 ] @
Citat:
brankotod:  Promene svetla su vrlo male i vremenski izuzetno kratke, do 100 nS.

Nešto ti ne valja računica... Svetlost prelazi cca 29.9 cm za 1 nanosekundu. Taj metak bi morao da bude baš brz, da pređe barijeru od npr 1cm za 100ns :)
[ brankotod @ 10.06.2014. 23:53 ] @
Nešto ti ne valja računica... Svetlost prelazi cca 29.9 cm za 1 nanosekundu. Taj metak bi morao da bude baš brz, da pređe barijeru od npr 1cm za 100ns :)

Nerazumem.
Metak prelazi 1 metar za 1 mS pri brzini od 1000 m/S. Ako je metak 4mm , a optički procep barijera 2 mm maksimalno vreme iznosi manje od 2 mikroS.
Znači da bi imao stalnu ponovljivos i veliku preciznost vremena u okviru 0,3 m/S zadato vreme reagovanja je potrebno oko 100 nS
[ RoRa @ 11.06.2014. 08:21 ] @
Obrada impulsa koji traje oko 100 nsec zahteva pojačavač sa propusnim opsegom od minimalno 10 MHz. Propusni poseg op. poj. LM318, za pojačanje jednako 1 (jedan) je, tipično, 15 MHz. Dalje, fotodioda kao izvor signala ima osobinu generatora struje i pojačavač takvog signala je pretvarač struje u napon odnosno transkonduktantni pojačavač. Ovi vrlo brzi pojačavači primenju se u kolima za obradu signala fotodioda u prijemnicima signala fiber-optičkih digitalnih mreža. Za ove primene koriste se vrlo brze fotodiode PIN tipa i posebni vrlo brzi transkonduktantni pojačavači.
Dakle, dobitna kombinacija je: brza fotodioda + brzi transkonduktantni pojačavač.
[ brankotod @ 11.06.2014. 08:50 ] @
Koristim diodu sa odzivom 8 do 12 nS. Što se tiče LM ima pojačanje od 5 puta. Jesu malo sporiji, ali tu sam imao cenu kao
ograničavajući faktor, a i imam ih odranije baš puno. Mislm da eventualno probam sa MAX4012, ako ovo nebude radilo kako valja ,
ali su dosta skupi.Sto komada izađe 400e, a toliko mi treba ( 96 kom ). A i sitni su za matorog čoveka. U opciji je i fet BF256.
Ali osnovno pitanje je opet da li se neko sretao sa ovakvim uređajima.
[ whitie2004 @ 11.06.2014. 11:45 ] @
Verujem da si vec bio na http://www.nlvocables.com/blog/?p=76 i da si video koji je op potreban za brzine reda 10.000 ft/s.

Ako si vec postizao realne rezultate na nesto manjim brzinama onda samo trebas malo da 'naostris' uslove pri merenju. Verovatno da malo smanjih osvetljenost ili suzis procep kroz koji stize zrak... Tesko je pricati kada bas malo znas o projektu ... Jel ovo meris na samim ustima cevi - tu ima mnogo ometajucih efekata zbog kojih se menenje pomera malo podalje!

Zasta ti treba 96 komada? Ako je fabricki merac reda 100$ nije problem kupiti i EL8401... Zapravo LM318 sa svojih 50V/μS i tebi potrebnih 0.1μs su bas tu negde na noz... ali sa spoljnom frekventnom kompenzacijom trebalo bi da izbacuje i 150 V/μS .... dali si se igrao sa time, vredili se igrati sa time. Kupis krsteno kolo i koristis duo/kvad pakovanja - ispadne jeftinije. Verujem da bi 4016 bio jeftiniji a ne toliko gori od 4012...

[Ovu poruku je menjao whitie2004 dana 11.06.2014. u 13:15 GMT+1]
[ emiSAr @ 11.06.2014. 12:57 ] @
Vec je receno da je za obradu informacije potrebna brzina bar za red velicine (10 puta) cijele skalamerije. Ne znamo kakav je raspored
kako predajnih, tako i prijemnih dioda. Za SS-109 kalibra 5,56 mm (bilo koja duzina zrna) treba sve biti precizno podeseno.

Jedan od parametara koji se spominje kod naoruzanja je i izlazna brzina na ustima cijevi, pa prema tome prva barijera mora biti u ravni usta
cijevi.
Popratne pojave se pojavljuju poslije projektila.-

pOz
[ brankotod @ 11.06.2014. 13:25 ] @
Vidim ja da nema nekog ko se sretao sa ovim problemom.Onda bar da se ispričamo.

Ono je dečja igračka za vazdušnu pušku.

Merim na 10 metara od usta cevi i to sa dva para barijera, i svaka barijera ima 24 prijemne diode zbog širine barijere.
Meri se sa dva para da bi se vršila verifikacija brzine jer oba para moraju da izmere tačnost u okviru 1 m/S, i tada je
hitac dobar. Fabrički merači koji koštaju 100-200 ne prolaze ove zahteve. Postoje merači kolji zadovoljavaju uslove,
ali ne i mene zbog cene koja je > 5000 e. Za uslove pogledati standard NIJ 0101.06 strana 21.
A ovako bi trebalo da izgleda http://www.hpi-gmbh.com/news_0701_3.htm ili http://www.banc-epreuve.fr/gb/?tid=12

Što se tiče LM318 dobijo je sve što treba na pinu 8. Što se tče delova dolazi u obzir samo ono što može da se nađe
u krugu od 3-4 km od Slavije.
[ brankotod @ 11.06.2014. 13:36 ] @
emiSAr
penzioner

Dragi kolega penzioneru,

Sa jedne strane se nalaze predajne diode koje rade kontinualno i osvetljavaju prijemne koje su sa druge strane na udaljenosti od
60 cm. Procep kod predajnih dioda je 5mm a kod prijemnih 2mm. Da li si se sretao ranije sa ovakvim stvarima ili samo sa SS-109.
[ whitie2004 @ 11.06.2014. 14:30 ] @
Pa, mozemo se ispricamo ...

Ocito da nisam ocekivao da ces u kucnoj radinosti praviti nesto onako. Za to ce te samo licenciranje i dobijanje papira kostati ... ako uspes uopste. A bez te licence nista!

Ako si na onaj moj sajt mislio kada si rekao da je za vazdusnu pusku, ocito da nisi ni pokusao da procitas inace bi nasao:
Citat:
Well, we started out “testing” with a .45 ACP using standard Remington FMJ rounds (230 Grain).

Kakogod, i za tu decju vazdusnu pusku ljudi koriste op sa 600V/μS i preskupih 8$. Ti ocekujes da ces meriti brzinu doplerovom metodom sa komponentama sa Slavije ...

Ako se ipak opredelis za neku loulevel varijantu izbaci tu sumu dioda i pusti snop izmedju 2 paralelna ogledala i cik-cak pokrije tu povrsinu.

Spominjao sam propratne pojave jes nisam znao sta mu je problem: uredjaj ne registruje prolazak, registruje veci broj start signala, inteferencija .... Njemu zapravo treba merenje brzine na cilju ...
[ brankotod @ 11.06.2014. 16:04 ] @
Pa i nepravim u kućnoj radinosti. Pravim kao i dosta drugih uređaja na najbolji mogući način u mojoj radionici i firmi.
Što se dozvola tiče one postoje i nisu problem. To sam rešio pre desetak godina, dozvolu obnavljam svake godine
u odgovarajućem ministarsvu.
Inače ovde nema nikakvog doplerovog efekta.Ovo radi kao barijera na garažnim vratima, samo jako brza.
Ovo sa diodama nisam ja pronašao već to rešenje koriste svi proižvođači takve opreme. Što se ogledala
tiče svaki odbitak oduzima energiju , traži laser sa kolimatorom i strašnu mehaničku kostrukciju od sto
kila da bi to uvek bilo u paraleli. Takođe i naparena ogledala. Ako nisi pročitao ja i kukam što nemam odgovarajuću
optiku. Pogledaj ovaj sajt http://www.sugawara-labs.co.jp...pplicationproduct/photo_screen
Pogledaj koliko su oni nagurali optike. Inače ja se uvek trudim da radim sa prostim i dostupnim delovima
i to mi uglavnom polazi za projektom jer sam projektujem.
[ salec @ 12.06.2014. 11:00 ] @
U naučno popularnoj seriji "Mythbusters" koristili su barijere sa aluminijumskom folijom i papirom. Prilikom prolaska metka dolazi do trajnog kratkog spoja na "sendviču", jer se rascvetani krajevi bliže folije spajaju sa folijom na drugoj strani papira. Naravno, problem je što se pri svakom merenju utroši jedan set materijala.
[ bogdan.kecman @ 12.06.2014. 11:45 ] @
slavija je prevelik limit :( u taj krug ti upada samo uprinc .. cak ni kelco ne upada u 3-4km oko slavije (doduse nisam bio u novim prostorijama, mozda gresim)

diode kao izvor svetla, sa procepom .. hm, mislim da ti je to suvise problematicno
fotocelije "sa druge strane" - ovo mislim da je jos veci problem.
nisam pravio ali sam popravljao 2 uredjaja. oba vrlo skupa i precizna, oba imaju sociva, oba rade "na odbicu" a ne na prekidanje zraka

1. imas lasersku diodu sa socivom koje pravi CRTU, ovu diodu sa socivom (5mW, crvena, ne mora uopste da bude ic) kupis na bleju za 3-6$ i treba ti 2 komada po uredjaju
2. imas prijemnu diodu odma pored tog istog predajnika bez ikakvih "zastora/proreza" (tranzistori su mnogo spori), neku brzu (pogledaj http://www.centronic.co.uk/dow...-1-6%20photodiode%20theory.pdf ). one su malo poskupe ali bez dobre diode mozes da se slikas .. najlosije sa cim bi ja smeo da probam je neki osram BPW34S koji je cca 6$ komad ili BPX65 je znacajno brza (rise/fall time za red velicine manji - od 3 do 8nS zavisnmo od verzije ako se dobro secam), ono sto ti realno treba je MRD500 (motorola) koja ima response time ispod 1nanosekund :D .. problem je sto kosta cca 10$ i nema je bas svuda, inace se prodaje sa flat i sa konveksnim socivom na sebi ... moze i npr OPF480 mada mislim da je mrd500 dosta bolji

kada prodje metak laser se odbija od njega i bude detektovan na fotodiodi, nema potrebe za "redom dioda i redom pojacavaca", posebno sto current to voltage kovenrtor/pojacavac koji dolazi posle te diode uopste nije sitna elektronika, da bi dobio brzinu mora imas tu 50-100V zavisno od diode ... dal bi moglo da se budzne nesto sa LT1222 na primer (on svira na 30V) u svakom slucaju mnogo je jeftiniji pristup posto imas samo jednu prijemnu diodu a ne brdo njih

e sad, jbg, slavija .. okrenes telefonom/mailom ili naklikces kod ostalih, porucis iz farnela, digikey-a .. posalju ti brzom postom na kucnu adresu .. na slaviji vise ni pljeskavica nema a kamoli elektronike

[ salec @ 12.06.2014. 12:13 ] @
Bogdane, da li za detekciju može da se koristi optical power feedback dioda iz samog laserskog modula, ili je suviše spora za to?
[ bogdan.kecman @ 12.06.2014. 13:41 ] @
ne znam, nisam probao koliko je brz! feedback na laserima koje sam ja
probao su bili laseri vece snage (za ovo ti ne treba nista preko 5mW) i
tu je feedback bio dosta spor (milisekunde) .. e sad pojma nemam na ovim
manjim kakvo je stanje .. neko mi rece da i ovi laseri iz dvd rezaca
imaju feedback diodu ali to nisam nikad probao..
[ yz7myg @ 12.06.2014. 14:20 ] @
Ja što pogodim sa tim metkom SS-109 to više nizašta nevala sem za paprikaš.A tih metkića imaš u više varijanti čak i iz iste serije nisu svi isti pogotovo ako su vojna varijanta to je katastrofa.
[ bogdan.kecman @ 12.06.2014. 15:49 ] @
Citat:
yz7myg:A tih metkića imaš u više varijanti čak i iz iste serije nisu svi isti pogotovo ako su vojna varijanta to je katastrofa.

zato radis duplo merenje - radis merenje 2 uzlazne i dve silazne ivice tako da meris vreme izmedju "ulaska" metka u jednu i drugu barijeru i meris vreme izmedju "izlaska" i ta vremena mora da se poklope u okviru parametara preciznosti masine. ako se ne poklope umesto brzine ispises gresku
[ brankotod @ 13.06.2014. 09:27 ] @
Da ogovorim redom-

Kroz barijere se nišani u metu iz fiksne cevi. Puca se u pancir ili šlem sa elaboriranim metkom.
U toku dana i 20 puta. Prema tome folija ne dolazi u obzir.
U krug spadaju i Kelco i Beli. Kod njega za divno čudo ima vrlo interesantnih stvari.
Dioda BPW34S je neupotrebljiva bez optike jer je širokougaona, a košta 60 din u Kelcu.
Ja sam se opredelio za SFH 203FA, jer su vrlo usmerene, odziv je 5nS. Ona na istom mestu
košta 70 din, i manje. Slažem se da laser nije loše rešenje , ali ga nema u 3 km. Još jedna
stvar laser ne pokriva celu zonu barijere. Neshvatam kako misliš da se izvede : kada prodje metak
laser se odbija od njega i bude detektovan na fotodiodi, nema potrebe za "redom dioda i redom pojacavaca",
Što se tiče dva kompleta barijera morao bi da pogledaš onaj standad https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/nij/223054.pdf
strana 21 pa će ti biti sve jasno.
Ono što me jakoooo zanima šta si popravljao, Bogdane.Koji su uređaji i za šta ?
Što se paprikaša tiče ja se prijavljujem na testiranje SS-109 sa gajbom ladnog piva.
Imam još jedan problem, ne umem da zakačim slike.
[ bogdan.kecman @ 13.06.2014. 10:08 ] @
Citat:
brankotod
Dioda BPW34S je neupotrebljiva bez optike jer je širokougaona, a košta 60 din u Kelcu.

tu je ceo trip, ja bas mislim da je nebitno dal je sirokougaona ili ne, jer ako radis na odbicu nebitno je

Citat:
brankotod:
Ja sam se opredelio za SFH 203FA, jer su vrlo usmerene, odziv je 5nS.

5ns nije lose, meni se ona motorola i dalje mnogo vise svidja, doduse postojanje ove od 5ns u kruku od par km menja stvari znacajno :D

Citat:
brankotod:
Slažem se da laser nije loše rešenje , ali ga nema u 3 km.

http://www.ebay.com/itm/5mW-Re...main_0&hash=item2c81936b00
http://www.ebay.com/itm/5mW-la...main_0&hash=item51bac1bdc8
...
~4$, stigne kuci za 3-5 nedelja

a bilo je da se kupi nekad u kelco-u ne znam dal ima sad

Citat:
brankotod:
Još jedna stvar laser ne pokriva celu zonu barijere. Neshvatam kako misliš da se izvede : kada prodje metak laser se odbija od njega i bude detektovan na fotodiodi, nema potrebe za "redom dioda i redom pojacavaca",

kako ne pokriva? nemam instalirano na kompu sad nista za crtanje pa cu probati rukom nesto da nacrtam na papiru da skeniram, zakacicu slike na poruku za koji minut (unapred se izvinjavam za nejasan crtez, moje graficke mogucnosti su na nivou deteta od 5-6 godina)

Citat:
brankotod:
Što se tiče dva kompleta barijera morao bi da pogledaš onaj standad https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/nij/223054.pdf strana 21 pa će ti biti sve jasno.

jasno mi je o cemu pricas i bez da citam, ono sto ja govorim je - kad napravis jedan set da radi kako treba (i iz jednog seta vadis dupli info ulazni i izlazni signal) lako dodas jos setova posto je onda rec o obicnoj multiplikaciji setova

Citat:
brankotod:
Ono što me jakoooo zanima šta si popravljao, Bogdane.Koji su uređaji i za šta ?

chroni f1, meri do 2000m/s (ako se dobro secam od 10m/s tako da moze i za strele da se koristi), ima externi readout i stampac, koristili su ga za puske (mada radi ok i za pistolje), spalili su mu napajanje (neki genije je budzio akumulatore)

e sad, ti pricas o cevi, ja sam video tamo taj merac gde se puca kroz cev ali taj je dosta sporiji, mislim da meri do 1200m/s ili manje!! ovi su drugaciji imaju 2 V poklopljena odozgo na alu konstrukciji.

[ bogdan.kecman @ 13.06.2014. 10:19 ] @
evo i slicke :D, kao sto rekoh moje graficke sposobnosti su nepostojece no valjda je jasno uz tekst

inace slike uploadujes tako sto napises post, posaljes ga i onda kada psoaljes post dole ispod imas dugme "upload uz poruku"

[ bogdan.kecman @ 13.06.2014. 10:32 ] @
btw ti likovi koji to koriste (ja sam samo pucao pa sam se upoznao sa njima pa se tako desilo da sam to popravljao) kazu da im se tolerancije mnooooogo razlikuju kod raznih masina u odnosu na temperaturu. mislim da je normalno 5% greska (+-) dok npr ovaj ima 1% a neki imaju i manje, neke osnove su od nekih kompozita, neke su alu, jedan (kom btw najvise veruju mislim da mu je spec u promilima a ne u procentima ali nekad je tesko razumeti grke koji pricaju engleski :D posebno kad pricaju o necemu za sta su zapaljeni do koske :D ) ima bazu od lepljenih drvenih letvica .. ovaj sto sam popravljao je bio neki metal (ja bi reko alu ali ne mogu da se zakunem) ali je imao 3 temp sonde na samoj bazi .. inace nista specijalno unutra 2 analogne plocice direktno ispod dioda sa njih po 4 zice na motherboard gde osim napajanja (extra loseg btw, bez skoro ikakvih zastita), velikog fpga u bga pakovanju sa pratecim flashom i ocxo nema skoro nista... ocxo je inace bio neke niske frekvencije (da me ubijes ne secam se ali recimo 10MHz) tako da kapiram da fpga ima neki pll u sebi (fpga je bio uglacan, namazan silikonom i pritisnut hladnjakom, ja sam cistio taj silikon ali ispod ne pise nista, ja pretpostavljam da je fpga mada mozda je i neki asic .. ne verujem da je mcu posto je jedno 3x3cm bga + spi flash, a ne verujem ni da je cpu posto nije bilo rama nigde, mada sve je moguce
[ bogdan.kecman @ 13.06.2014. 10:36 ] @
inace za predajni laser, svuda tuce "liniju" tj "zavesu" e sad, nekad je socivo usrafljeno u telo nosaca i spolja se vidi kao krug, sa druge strane nekad je socivo malo vece izgleda kao plasticna crta, ista je prica samo taj sa sirokim socivom pokriva donje uglove dok ovaj sa "krugom" ima u tom trapezu 2 mrtva ugla (dole desno i dole levo) gde ne detektuje prolaz metka
[ brankotod @ 13.06.2014. 12:38 ] @
Slične sam koristio i pucao kroz njih. I rasklapao normalno. Oni nerade na odbitak
već na promenu osvetljenja koje dolaze sa gornje strane . Kao osvetljenje se koristi sunce
ili sijalice, a sada često postavljaju led trake na 12v. Greška koja se javlja se vidi ovde:
http://castboolits.gunloads.co...50-Chronograph-confusion/page3
a ovde greška i princip : http://www.frfrogspad.com/chrono.htm.

Ono što ja hoću je otprilike ovo: http://www.kurzzeit.com/de/dual_ls260.htm

Pogloda j i sve će ti biti jasno. Robusno, podesivo, detekcija u celoj oblasti.
nešto što može da radi dugo i pouzdano u radosti veselju, a ne nešto
plastično
[ bogdan.kecman @ 13.06.2014. 14:27 ] @
ovaj radi na odbicu 99% posto gore ima siroko zaslon bas da zakloni
svetlo i dole ima laser .. doduse nisam previse tamo zagledao posto sam
samo opravio napajanje i kad je masina proradila nisam cackao dalje :D
[ salec @ 13.06.2014. 16:39 ] @
Htedoh već nešto da pitam, brankotod, u vezi tvog uređaja kakav je sada.

Kažeš da imaš brze diode, ali ipak nemaš detekciju prolaska od 100ns. Ako zanemarimo mogućnost da nešto nije u redu sa očekivanom trajektorijom zrna, zanimaju me dve stvari:

Prvo, da li možeš da simuliraš presecanje zraka pomoću prekida napajanja LED i

drugo, da li osciloskop vidi signal od prolaska metka na samoj diodi, pre pojačavačke elektronike?
[ brankotod @ 14.06.2014. 03:58 ] @
Upravo pravim generator impulsa 50-200 nS koji će da prigušuje jednu predajnu led
diodu. Neće je isključivati nego smaljivati struju kroz nju. Impulsi se zadaju i ili ručno
ili svaka 2 sekunda. Pravim i memoriju detekcije jer se na osciloskopu takve promene
slabo hvataju, pogotovo kada grune devetka.Nemam storidž već običan do 50 mhz.
Na manjim brzinama ( 9mm ) uređaj uglavnom dobro detektuje, dok sa 7,9mm
( oko 800 m/S ) šara. Počinje da bude nepouzdan i da unosi grešku.Greška mora
da bude uvek ispod 0,5%.
[ brankotod @ 25.06.2014. 07:03 ] @
Kako sam naučio da postavljam slike , da postavim malo slika da raznasne
moj projekat.

[img][/img]
Približni nacrt rama. Moj ram će biti manje visine.

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]
Ovako bi trebala da izgleda mehanika rama

[img][/img]
Ovo je izgled sistema sa četiri barijere sa potvrdom ispravnosti.

Odlučio sam se za pojačavač sa OPA4354, koji je četvorostruki op i cena mu je oko 1,5e.
Trenutno ih nema u krugu od 4 km, ali očekujem da će stići u prodavnicu za desetak dana.
Po svim pokazateljima mislim da ću dostići merenje brzine od preko 1500 m/S.

[img][/img]
Izgled ćelije merača chroni f1

Izgleda da se nisam baš naučio ! Moram da naučim da nema onih gluposti na dnu kada se pogleda velika slika.

[Ovu poruku je menjao brankotod dana 25.06.2014. u 08:32 GMT+1]