[ moro @ 25.06.2014. 16:51 ] @
Ponekad, ne uvek, pri ukljucivanju ili iskljucivanju fluo svetiljke, cuje se prilicno jak pucanj i dolazi do ispadanja automatskog osiguraca.
Ovo mi se desava samo kod dve fluo svetiljke koje su na istom osiguracu, inace sve druge svetiljke rade normalno ( nisam siguram da li je isti osigurac )
Laik sam ali predpostavljam da su u pitanju prigusnice.
Inace cevi su od 18W - po 4 komada u svakoj svetiljci.
Molim za savet kako da ustanovim uzrok ovome.
[ fosil @ 25.06.2014. 20:26 ] @
Crko je blok kondenzator. Promjeni ga, pa če sve biti OK

LP
[ moro @ 26.06.2014. 12:42 ] @
Hvala za odgovor fosil.
Molim da mi objasnis kako izgleda taj blok kondenzator.Inace ove moje fluo-svetiljke su starijeg tipa, mislim da su proizvodi "OBOD"-Cetinje.
Koliko znam u njima su pored prigusnica jos samo starteri koje sam svojevremeno menjao za bolje t.j. Filipsove.
Bilo bi mi od koristi da mi javis kako izgleda taj blok kondenzator.
Hvala unapred
[ vladakru @ 27.06.2014. 11:07 ] @
ako mozes okaci sliku prigusnice i kablova oko nje pa da vidimo.
[ moro @ 03.07.2014. 11:23 ] @
U plafonjerki sa 4 cevi postoji samo po jedan blok kondenzator ISKRA KPB 2301 0d 0,033 mikro farada - 250V
Molim za savet gde se ovakav kondenzator moze da kupi.
pozz
[ moro @ 04.07.2014. 12:06 ] @
Danas me jedan od majstora sa jednog od servisa audio-vizuelne tehnike obavestio da mogu slobodno da iskljucim ove blok-kondenzatore jer oni sluze samo za otklanjanje smetnji i da ce palfonjerka raditi i dalje bez problema.
Sta strucnjaci iz ove oblasti misle o ovome? Da li je to resenje problema kojio sam vec opisao i imali opasnosti od pregrejavanja prigusnica ?
[ yz7myg @ 04.07.2014. 15:59 ] @
Taj kondezator možeš slobodno da eliminišeš,jer neonka se uključi za par sekundi i posle toga nema tih smetnji koje bi negativno uticale radioaparate i ostale audio i video aparate.Tako da bez njega bez problema radi neonka a i smetnje koje nastaju uključenjem neonke traju nekoliko sekundi.
[ moro @ 05.07.2014. 12:25 ] @
Hvala za odgovor