[ djvlajko @ 03.07.2014. 21:03 ] @
Moj racunar priprada radnoj grupi sa oko 30 racunara. Instalirao sam Win 7 profesional, ali za razliku od ostalih kolega koji vide sve racunare, ja vidim samo 5 racunara bez nekog posebnog pravila.
Svi imamo ista podesavanja (network discovering je na true itd). Postoji li neki poseban razlog zbog koga je to tako. Prosto je neobicno da koloega koji sedi pored mene vidi sve ostale a ja samo
ponekog. Poredili smo podesavanja i sve je isto ???. Gde bih jos mogao potraziti razlog za ovo ...

Hvala


[ Drivee @ 04.07.2014. 02:25 ] @
Sigurno IT u tvojoj firmi zna zasto je to tako. Nije to tako jednsotavno. Zasto zelis da vidi i ostale racunare? Hajde da krenemo od toga.
[ valjan @ 04.07.2014. 08:27 ] @
Da bi se Windows 7 računari međusobno videli koristeći WSD, potrebno je pokrenuti dva servisa: Function Discovery Provider Host i Function Discovery Resource Publication. Onaj prvi služi da bi bio" viđen" na mreži, onaj drugi da lakše pronađe ostale. Kada u Windows Exploreru otvoriš onu Network sekciju, ako su ova dva servisa pokrenuta na svim računarima, videćeš promene trenutno - kad se neki računar pokrene i konektuje na mrežu, odmah će se pojaviti na spisku, kad se ugasi ili diskonektuje, nestaće sa spiska.

Alternativa ovome je NetBIOS protokol, koji je odavno prevaziđen, ali ga podržava većina OS-ova, pa ako imaš Windows XP mašine (i starije) ili Linux mašine na mreži, njih možeš videti koristeći NetBIOS protokol, a za to je potrebno da podesiš svoju mrežnu konekciju u slučaju da tvoja radna stanica koristi statička podešavanja, ili DHCP server u slučaju da svi dinamički dobijaju mrežne parametre. U slučaju da koristite statička podešavanja, treba u Properties za tvoju mrežnu konekciju, u Properties za TCP/IP v4 pod Advanced, na tabu WINS da uneseš adresu WINS servera (naravno, dotični mora da postoji negde na mreži i da bude pravilno podešen) i da štikliraš Enable NetBIOS over TCP/IP opciju. Kad ti je ova varijanta podešena kako treba, u onoj ranije pomenutoj Network sekciji u Windows Exploreru u koloni Discovery Method videćeš NetBIOS, a ako je aktuelna varijanta iz gornjeg pasusa, pisaće WSD.

Kao što rekoh, WSD je pouzdaniji i reaguje trenutno, ali nije podržan na nekim OS-ovima, i potrebno je da oba ona servisa budu stalno aktivna na svim računarima u mreži, a za NetBIOS je potrebna server-klijent arhitektura i ako server krene da brljavi, onda uglavnom nema ništa od network discoveryja, a jedan od tipičnih problema koji se javlja je sa de se WINS podesi an serveru koji ima više mrežnih konekcija, a WINS se veže za mrežnu konekciju koja po nekim algoritmima ima prioritet, što ne mora nužno biti ona mrežna koneckija koju si ti zamislio, i onda dobiješ svakakve "gremlinske" situacije.

Znači, ovo su neke osnove, ima tu svašta nešto što može krenuti naopako pa da ne dobiješ rezultate koje očekuješ. S obzirom da imate 30 računara a radite u radnoj grupi a ne preko domena, pretpostavljam da nemate nekog stručnog mrežnog admina pri ruci koji bi ovo razrešavao...
[ djvlajko @ 04.07.2014. 09:38 ] @
Da, u pravu Ste. Ocigledno da je prica malo komplikovanija nego sta sam mislio ...

Nasi administratori su poprilicno nedostupni, ali cu ja ipak morati njih gnjaviti.

Hvala na informacijama
[ dusans @ 04.07.2014. 09:47 ] @
Network u Windows Exploreru uglavnom ne radi kako treba, ne prikazuje uvek sve računare iako su ti dostupni.
Bez obzira na Windows Explorer, ako ne možeš da pristupiš preko UNC putanje ovako:
Code:

\\ime-racunara\
\\IP-racunara\

Onda ti je definitivno zabranjen pristup.
[ valjan @ 04.07.2014. 11:04 ] @
Ne slažem se da Network u Windows Exploreru ne radi kako treba, ako se sve u mreži podesi po PS-u, svi računari će biti vidljivi. E sad to podešavanje nije nimalo jednostavno, pa je onda uvek lakše reći "uglavnom ne radi kako treba" ;-)