Imam dvije olovne baterije 12V 7.2 i 4.5 Ah. Međutim one se koriste za nešto drugo, kad smo cijelu noć negdje pa imamo autoradio i zvučnike. U ovom slučaju ne dolaze nikako u obzir jer taj zvučnik koji radim mora biti jako malen i lagan jer će se nositi u grad, na plažu i slično. Zvučnici i pojačalo su od malo boljih starih PC zvučnika + bluetooth modul sa eBaya. Jedino što mi uspije stati u kutiju su 3 18650 baterije. Zvučnici su poprilično glasni, međutim pojačalo troši cca 100-njak mA pri nekom normalnom laganom slušanju, a do daske potegne max 1A pri udarcu baseva. Bluetooth ima zanemarivu potrošnju. Cilj je da može svirati bar 2-3 sata pri maksimalnoj glasnoći i 5+ sati normalne glasnoće. Dakle treba mi bare 3-4 Ah a da je malo i lagano.
Mislim da ću onda u njega ubaciti
ovu bateriju o kojoj smo već bili raspravljali. Baš mi je jučer na njoj otišao 12V izlaz (ona utičnica se razbila) pa sam ju morao otvoriti. Barem 2-3 Ah valjda ima. Na ćelijama ne piše ništa.
Meni nije jasno zašto su te baterije tako komplicirane? Kako onda laptopi i mobiteli funkcioniraju bez ikakvih problema? Treba pazit na ovo, treba pazit na ono, sad spominješ i ovaj storage itd. Meni treba uređaj poput mobitela kojeg ću puniti i prazniti i to je sve. A opet da nije preskupo. Probat ću vidjeti neke kvalitetnije baterije da nabavim, držači za baterije mi dolaze tako da uređaj mogu sklopiti a baterije po mogućnosti naručiti negdje gdje brzo dolazi, ne planiram mjesec dana čekati nove baterije. Razlog zašto izbjegavam skupe baterije je to što će se taj uređaj nepravilno koristiti, primjerice preko ljeta ćemo ga puniti i cjediti do kraja gotovo svaki dan a preko zime se možda neće uopće koristiti. Što znači da će ionako svake 2-3 godine trebati mjenjati baterije. Tako da 10-ak € mi je neki vrh za baterije.
I da što se olovnih baterija tiče, nisu nikako skuplje, nego su još i jeftinije. One su najbolji izbor kad veličina nije problem. Ovu 12 V 7.2 Ah sam kupio prije 2-3 tjedna, koštala je 17 €. Za tu cijenu složiti li-ion za taj isti kapacitet i sa BMS-om je nemoguće.
EDIT: sada vidim da si mi upravo ti bio predložio one Turnigy ćelije :) Upravo njih gledam, možda bi se dalo nešto od toga složiti. Međutim, ako se dobro sjećam, one su bez BMS-a, jel tako? Da li na njih mogu upotrijebiti ove moje male punjače? Svaka baterija bi imala svoj punjač jer ih imam 3 komada pa balansiranje nije problem. Jedino BMS bi trebao kupiti.
I kako ide narudžba/plaćanje/dostava sa ovog hobby kinga?
EDIT2: iako dosta mali kapacitet, ovo bi mi moglo poslužiti:
http://www.hobbyking.com/hobby...mAh_1_5C_Transmitter_Pack.html Ima odmah i zaštitu da se ne patim. Ne volim kad su baterije bez zaštite jer pri lemljenju na BMS, kako sam ja nespretan, mogu napravit neku glupost :D Radije bi da imaju ugrađen BMS. Ali zašto piše "Note: This battery is only to be used in Radio Transmitters" ?
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 20.07.2014. u 12:38 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Pioneer cdj 200 dana 20.07.2014. u 12:41 GMT+1]