[ Konstantin91 @ 19.07.2014. 18:16 ] @
Imam problema sa nabavkom nikl hlorida, tj da budem precizniji nije ga moguce nabaviti u maloprodaji. Znam da ga prodaju u dzakovima od 25 kg i to za pravna lica koja imaju veze sa hemijom...

Upravo zbog ovoga sam kupio nikl oksid (ima dve vrste zeleni NiO i braon / crni Ni2O3 ja sam uzeo ovaj braon / crni) dodao malo u hlorovodonicnu kiselinu (sona kiselina) i posle nekog vremena nisam primetio da se "rastvara" i da se dobija zelena boja koja je karakteristicna za nikl hlorid (NiCl2)

Pretpostavio sam da je problem u jacini kiseline (ona iz prodavnice 16 - 18% jer vece koncentracije nisu dostupne u Srbiji iz vec navedenih razloga) pa sam upalio brener i prokuvao sve to na otvorenom prostoru (isparenja nisu bas prijatna) nakon toga opet sam imao mali talog (nikl oksid) pa sam sve to profiltrirao i ono sto mi je ostalo je tecno, zelene boje ali i dalje ima kiseline tu (nije sve izreagovalo verovatno) to znam jer sam izmerio ph vrednost...

Sada , posle ovog malo duzeg opisa, da predjemo i na pitanje. Kako da neutralisem tu kiselinu kako bih mogao da dobijem nikl hlorid u cistom obliku a da se prilikom te neutralizacije ne utice na nikl hlorid (znam ja da bih mogao dodati rastvor baze da neutralisem HCL ali kako bi to uticalo na nikl hlorid koji se formirao tu i rastvorio) ???

Da li da nastavim sa kuvanjem dok sve ne ispari i da se pritom nadam da ce nikl hlorid da se kristalise i ostane ili da probam sa dodavanjem neke slabije baze poput natrijum karbonata / bikarbonata (soda bikarbona) ili natrijum hidroksid i kako bi to moglo uticati na nikl hlorid u tom rastvoru ??
[ štampar @ 23.12.2014. 21:36 ] @
A šta će ti NiCl2 ako nije tajna?

Jeftinije ga je kupiti nego praviti ...(kiselina iz prodavnice nema ni 10 %,obično je oko 6% pa neće ni da reaguje sa Ni203)..

Kilogram NiCl2 je oko 2000 dinara pa izračunaj dal' ti se isplati zezanje da ga sam napraviš?
[ Ulfsaar @ 23.12.2014. 23:35 ] @
Gde se kod nas mogu kupovati hemikalije a da pri tome nije neophodno da budeš firmaš/političar/kriminalac?
[ KrkaCiC @ 23.12.2014. 23:39 ] @
U Boru ima neka firma,mogu kupovati i fizicka lica.
Use google
[ Ulfsaar @ 24.12.2014. 00:41 ] @
Potrazicu. Googlao sam vise puta u te svrhe, izlazili su spiskovi raznih firmi, sa veoma lepim lager listama hemikalija od kojih su mnoge sasvim bezazlene (pa bi se s toga mogle prodavati bez ogranicenja), ali me je u toku kontakta uvek cekao hladan tus: ne prodaje se fizickim licima.

Takav poredak stvari je za mene atak na slobodu gradjana, nista drugo.

Postoji masa interesantnih proizvoda koja obicnog coveka mimoilazi samo zato sto je on nekakvo "fizicko lice".
[ hotchimney @ 24.12.2014. 01:51 ] @
Citat:
Postoji masa interesantnih proizvoda koja obicnog coveka mimoilazi samo zato sto je on nekakvo "fizicko lice".

Paaa, zamisli situaciju u kojoj bi svako mogao da kupi 10 tona cijan-kalija da ima "za po kući".
Na šta bi to izašlo?

Zar nije dosta ovi što bacaju petarde?
[ Ulfsaar @ 30.12.2014. 12:34 ] @
Taj sto bi imao para i potrebe da kupi 10 tona vec bi imao specijalizovanu firmu. Drugi bi kupovali mozda bas iz razloga koji su u vezi s temom - nanosenje metalnih prevlaka. A ko hoce da truje, snaci ce se vec, nece ni zeleti da otkrije identitet.

Neobicno je sto su neke prilicno opasne hemikalije kao na primer propan-butan, benzin, alkalije (za otpusavanje slivnika) u slobodnoj prodaji, dok za natrijum tiosulfat ili poli(natrijum akrilat) (supstancu u pelenama koja apsorbuje tecnost) u treba imati firmu. Ili nevezano za hemikalije, ako vam trebaju grafitne elektrode za fugovanje, necete jednostavno moci da ih platite i nosite, nego u najboljem slucaju potrebno je dovijanje da biste mogli da ih kupite kao fizicko lice jer postoje samo u velikoprodaji. Jednostavno apsurdno.

A sto se petardi tice, mnogi, a medju njima posebno deca i omladina vole da pucaju i treba im to omoguciti u sto vecoj meri. Da je srece da drzava napravi poligone na kojima bi se slobodno i po razumnoj ceni mogli detonirati vojni i privredni eksplozivi, pucati iz raznog naoruzanja svih kalibara, bacati bombe, lansirati rakete, koristiti sopstvene eksplozivne/pirotehnicke naprave itd. Dobar deo eksploziva zapravo je bezbedniji nego pirotehnicke smese iz petardi i vatrometa. Da ne pominjemo razliku u ceni jer kod poslednjih ima dosta rucnog rada.