[ anon115774 @ 20.07.2014. 10:40 ] @
Potrebna mi je informacija kakva je procedura za ljude koji se presele u Nemacku radi zaposlenja a zele da sa sobom odvezu i svoj auto koji je registrovan u Srbiji.

Za vozacku dozvolu mi je jasan postupak "konverzije" ali mi treba informacija za sam automobil. Nasao sam razne informacije na net-u ali je mnogo kontradiktornosti pa bi mi znacilo ako neko ima info iz prve ruke ili moze da me uputi na neki zvanicni dokument koji se bavi ovom temom.

Shvatio sam da auto mora da se odjavi ovde, da se prijavi tamo i da se registruje. E sad, koliko to kosta, koji su rokovi, kakva je sama procedura i sl...?
[ OrdinaryGuy @ 25.11.2015. 19:54 ] @
Pozdrav.

Verovatno je kasno za odgovor, ali nekom drugom može valjati.

Ukoliko je u pitanju doseljenje u Nemačku, sopstveno vozilo se može registrovati bez plaćanja carine. Uslov je da je vozilo u vlasništvu minimum 6 meseci. Po oslobađanju od carine dobija se i zabrana prodaje od godinu dana.

Troškovi registracije su kao i za svako drugo vozilo u DE. Carini se podnosi zahtev za oslobađanje od iste i po pravilu se dobija, pošto je u pitanju iična imovina. U suprotnom se plaća carina (mislim 8%) a potom i PDV (17%) što se sigurno ne isplati.
[ bobans44 @ 04.12.2015. 10:51 ] @
...verovatno i ja kasnim sa odgovorom ali za svaki slucaj da se zna. Ako si prjavljen u Nemackoj sa stanom mozes voziti auto sa Srpskim registracijama potrebno je samo za taj auto kod poreske uprave (finanzamt) da platis porez za auto koje vozis. Sve je jednostavno i mozes najmanje za jedan mesec da platis.