[ pisac @ 20.07.2014. 23:28 ] @
Da li prilikom izrade fotografije postoji opcija da se štampa datum iz EXIF-a na samoj fotografiji, ili možda na poleđini fotografije?

To u stvari nikada nisam ni pitao u radnji jer skoro nikada i ne izrađujem fotografije na papiru, ali eto sada mi treba ta opcija pa rekoh da prvo da pitam ovde pa tek onda potražim tražim radnju koja to omogućava.
[ pisac @ 21.07.2014. 18:40 ] @
Pošto vidim da ste se polomili i potukli ko će pre da odgovori na moje pitanje , ogovoriću sam sebi, delimično, i proširiti pitanje.

Pitao sam u radnji da li mogu za neke slike da odštampaju datum, i odgovorili su potvrdno. Međutim, kada sam dobio slike, zapanjio sam se činjenicom da su štampali američki format datuma umesto normalnog i krštenog evropskog/srpskog formata. Dakle, na slici je napisano 6/12/2014 a vi posle tumačite to kao 6.decembar iako je u stvari 12.juni.

Takvi datumi su za mene jednostavno neupotrebljivi, a slike kao takve škart. Ali srećom su ujedno napravili i neku grešku u obračunu pa su zaboravili da mi naplate sve slike na kojima su štampali datum (nije ih bilo mnogo), tako da sam škart slike zadržao kao besplatan primerak ljudske aljkavosti. Nemam živaca da se bakćem sa ljudskom aljkavošću pa nisam rekao ni reč (a i nije im prvi put da mi nešto aljkavo odrade), već tražim novu fotoradnju u kojoj će to da odrade kako treba.

No, pitanje je sada:
1) da li je štelovanje formata datuma na mašini koja štampa slike neki jednostavan posao koji može da uradi aljkava i mrzovoljna radnica u radnji, ili zahteva angažovanje "stručnjaka" koji će stručno da "prešteluje" mašinu koja radi fotografije? Jer, ako je ovo drugo, možda mi je mnogo jednostavnije da ja lično ubacim datum na svaki jpeg pre nego što ih odnesem na izradu.
2) S tim u vezi, koji softver ima sposobnost da automatski ubacuje datume na sve slike u nekom folderu? Pošto ja radim na Linuxu, preferiram rešenje za linux, ali ne smeta ako neko zna jednostavno rešenje za windows (pa ću da palim virtuelnu mašinu unutar linuxa)
[ valerijan @ 21.07.2014. 19:21 ] @
Nema ovde mesta za te sitne filozofske probleme...kao ni u foto radnjama. ;)

Da li si pokušao da sam "prokuvaš" fotografije programima kao što je Photo Dater.
Postoji mogućnost da sam upišeš datum za ceo folder, singl fajl, biraš boju, font, poziciju itd.
Fotografiju će preimenovati npr. "IMG_1234 dater".Verovatno je datum Mesec/dan/godina u exif-u pa su tako i štampali.
Većina njihovih mušterija/žrtava u čudu/oduševljeno gleda majstorstvo pojavljivanja brojki na fotografiji, pa su se malo razmazili...

Pogledaj i ovo za Linux: jhead i jdatestamp
Tu treba proveriti da li je moguća zamena pozicija datuma...

Kirgistanski Photo Dater primer:p.s. verovatno znaš za kinesku mudrost: sto moze sami ne ostavla na drugi

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 21.07.2014. u 21:43 GMT+1]
[ Backy @ 22.07.2014. 18:08 ] @
najbolje je da sam staviš datum formata, boje i fonta po želji
[ valerijan @ 22.07.2014. 21:20 ] @
Nema komentara... Otkrio je sistem, pa polako, (kao Gustav crnom bojom) lepi fotografije sa datumima po celoj Planeti!
[ pisac @ 23.07.2014. 19:55 ] @
Bio sam na putu.

jhead imam i koristim u svojim skriptama samo što taj ne može to što mi treba, a za jdatestamp prvi put čujem i deluje obećavajuće .
Photo Dater deluje zanimljivo, ali mana mu je što je za windows ali dobro je što bar ne zahteva ove najnovije (koji su došli nakon što sam ja batalio windows).