[ isticol @ 09.08.2014. 20:23 ] @
Pozdrav,imam 17 godina i u osnovnoj sam bio vrlo dobar djak u proseku 4,30.Upisao sam srednju skolu (elektrotehnicku) i katastrofa u prvoj godini sam bio 3,20 a sad idem na popravni iz elektronike i ako prodjem sa 2 bicu verovatno 3,00 a najgore je to sto me taj smer uopste i ne interesuje ali vec sam treca godina pa mi je vec kasno da se prebacim.Uvek sam imao 5 iz istorije prosle godine sam cak isao na takmicenje prosao sam opstinsko (bio sam 2.) i stigao do gradskog gde mi je falilo nekoliko bodova do prolazka.E sad nisam bas upoznat sa sistemom bodovanja.Hteo sam da upisem filozofski ili fpn pa me interesuje da li je prosek iz skole bitan i ako nije da li bih mogao naci neki posao sa gorenavedenim fakultetima?
[ da.li.sam.to.ja @ 09.08.2014. 20:37 ] @
Za faks ti je vazan prijemni da ga uradis što bolje a na tom smeru koji ti zelis nije navala pa ima mesta opusteno! Srecno
[ Bik Koji Sedi @ 09.08.2014. 21:23 ] @
A što se tiče zaposlenja, kažu da su filozofi najbolji moleri, a posle njih istoričari.
[ član @ 12.08.2014. 08:34 ] @
Citat:
isticol:Hteo sam da upisem filozofski ili fpn pa me interesuje da li je prosek iz skole bitan i ako nije da li bih mogao naci neki posao sa gorenavedenim fakultetima?

nemoj da gubis vreme sa tim! opredeli se za neko zanimanje od kog ces moci da zivis, a u slobodno vreme izucavaj filozofiju i teoriju politike. pre nekog vremena sam pokrenuo jednu temu gde sam se bas pitao zasto neko uopste upisuje taj fax, kad je duga nezaposlenost, eventualno rad u kiosku u startu u najavi!

Citat:
Bik Koji Sedi: A što se tiče zaposlenja, kažu da su filozofi najbolji moleri, a posle njih istoričari.

kako stvari stoje, u molerskoj stuci mislim da je jaka konkurencija i medju pravnicima, ekonomistima, a ne treba zapostaviti ni tehnologe, masinske, gradjevinske, rudarske inzenjere... :)
[ isticol @ 15.08.2014. 20:23 ] @
Koliko ja vidim kod nas se uopste ne isplati upisivati bilo kakav fakultet.
[ HeYoo @ 15.08.2014. 23:48 ] @
Pa ako ti je to bas bas zelja, a imas rezervni izvor prihoda (ili planiras da ga imas), upisi.
Znam za jednog filozofa koji se u svoje vreme navukao na Linux pa sad zivi od njega. Faks je zavrsio iz hobija. Ako imas takav neki plan, super.

Ako se pak nadas da ces ziveti od poznavanja istorije, pravo je vreme da se resis iluzija.

Druga stvar - Ocene nisu tvoje sposobnosti. Nemoj da te previse obeshrabri neka trojka, niti da te ohrabri uspeh na gradskom takmicenju. Ocene u dobroj meri zavise od kvaliteta predavaca.
Moze vrlo lako biti da ti je profesor matematike jednostavno los pedagog, a da je profesor istorije uspeo da te nadahne toliko da si poleteo.

U stvari, zaboravi na srednju skolu i kvazi evaluaciju znanja u njoj. Ocene te ne odredjuju. Bitno je znanje koje si tamo stekao i bitna su tvoja licna interesovanja van zadataka koje namece plan i program.
[ BBS @ 16.08.2014. 00:05 ] @
Citat:
isticol: Pozdrav,imam 17 godina i u osnovnoj sam bio vrlo dobar djak u proseku 4,30.Upisao sam srednju skolu (elektrotehnicku) i katastrofa u prvoj godini sam bio 3,20 a sad idem na popravni iz elektronike i ako prodjem sa 2 bicu verovatno 3,00 a najgore je to sto me taj smer uopste i ne interesuje ali vec sam treca godina pa mi je vec kasno da se prebacim.Uvek sam imao 5 iz istorije prosle godine sam cak isao na takmicenje prosao sam opstinsko (bio sam 2.) i stigao do gradskog gde mi je falilo nekoliko bodova do prolazka.E sad nisam bas upoznat sa sistemom bodovanja.Hteo sam da upisem filozofski ili fpn pa me interesuje da li je prosek iz skole bitan i ako nije da li bih mogao naci neki posao sa gorenavedenim fakultetima?


Osnovna škola ti se neboduje za prijemni na fakultet. Obično 40 bodova nosi uspeh u srednjoj školi a 60 na prijemnom koji može da se sastoji od različitih predmeta.

Ovde imaš pojašnjenje npr za ETF http://prijemni.etf.bg.ac.rs/uputstva/nacin-bodovanja.php a ovde za filozofski u NS http://ff.uns.ac.rs/Files/PravilnikOPolaganjuPrijemnihUpis09.htm

IMaš dakle još šanse i da popraviš uspeh u srednjoj školi ali i da se dobro pripremiš za prijemni kao na vreme odlučiš šta želiš. Na istoriji koja je posebno interesuje obično nije velika konkurencija kakva je na nekim stalim smerovima ff tako da uz dobar prijemni nećeš imati problema. Nemoj zaboraviti da sad postoje filozofski fakulteti u različitim gradovima pa je nekad u jednom ili drugom zbačajno različita kvota za upis.

Dakle ako možeš gledaj da navučeš što bolji prosek a potom dobar prijemni i nemaš frke. Prema informacijama sa neta koje sam sad našao npr u Nišu ti je ove godina za upis na Istoriju trebalo malo više od 59 bodova a za upis na redovne malo više od 69
Ovi što postavljaju pitanje čemu filozofski pogotovu sa onako pocenjivačkim stavom nezaslužuju ni odgovor jer im ne bi bio ni jasan pa slobodno zanemari takve opaske

p.s.

Možeš da pogledaš i ove linkove:

http://www.f.bg.ac.rs/buduci_studenti/prijemni_ispit
http://prijemni.infostud.com/F...eograd/Beograd/74/Istorija/212
http://prijemni.infostud.com/fakulteti/list_files_all.php?cat=11
http://www.filfak.ni.ac.rs/upis/2014/osnovne.html

Prema info
[ Aleksandar Đokić @ 16.08.2014. 19:59 ] @
Citat:
Koliko ja vidim kod nas se uopste ne isplati upisivati bilo kakav fakultet.


Nažalost, nisi daleko od istine. Uvek je dobro imati diplomu na konkursu, obično je to čak uslov broj jedan. Na drugoj strani postoje poslovi gde je dovoljna srednja škola i relevantno iskustvo.

Samim tim što se interesuješ si na pola puta da rešiš problem.
[ hobbista @ 16.08.2014. 21:08 ] @
Skoro sretnem drugara iz srednje škole. Išli smo u NT - smer tehničar elektromotornih pogona.
Malo po malo, i reče on meni da predaje u školi. Malo me je zbunilo, obzirom da je bio prosečan đak, kad ono - on predaje istoriju umetnosti :D

A druga stvar je da nam je razredni bio ovaj. Ukucaš u google njegovo ime i dobiješ razne članke ;)
Da ne grešim dušu, bio je dobar pedagog. Malo strožiji, ali je lepo objašnjavao i teorijski i praktično. Onda su došle 90-te i čovek postade sve ono što piše u biografiji :D

Ti sad budi pametan i izvedi sam zaključak.