[ Exodusbgd @ 13.08.2014. 08:35 ] @
Kupio sam mobilni iz Kine preko Pandawilla. Međutim, ispostavilo se da je telefon polufunkcionalan (kamera je katastrofalna, pogotovu u uslovima slabog osvetljenja, gde se javlja flicker efekat).

Iz podrške Pandawilla su mi odobrili da vratim telefon u Kinu na reklamaciju.

Da li neko zna koja je procedura sa našom (srpskom) carinom kako bi se izbeglo ponovno carinjenje prilikom povratka telefona u Srbiju, jer sam već platio preko 5500din carinu i pdv?

Hvala unapred
[ ademare @ 13.08.2014. 11:17 ] @
Imas odgovor u temi Aliekspress . Jedno 20 -tak , 30 stranica od kraja.

I tada , a i sada mislim da je ta procedura Fantazija i Neostvariva. Procedura je totalno nelogicna i nijedan Kinez je nikada nece ispuniti , tako da PDV i carinu , treba racunati kao gubitak, pa videti da li se isplati vracati telefon, zbog lose kamere.
[ aleksandarzz @ 13.08.2014. 11:55 ] @
Postoji procedura, samo sumnjam da se isplati. Treba ti špediter koji će započeti carinski postupak kad ti to šalješ na reklamaciju i završiti ga kad stigne nazad. troškovi špedicije će ti verovatno pojesti tu uštedu na neplaćanju carine. Možda da probaš da vidiš sa kinezima da napišu manji iznos i da napišu da se roba vraća po osnovu reklamacije. Možda se neki carinik smiluje, pa ga pusti bez dažbina.
[ Dejan bg @ 13.08.2014. 12:53 ] @
Ne treba spediter, treba da se ispuni samo jedan obrazac i sa njim mora da se vrati sa popravke ako necees da ti opet naplate PDV. Najbolje bi bilo da odes do Savske i tamo se raspitas sta tacno sve treba procedura jeste komplikovana ali i izvodljiva i ne trebas nista dodatno da placas sem tog obrazca...
Btw koji telefon ? Generalno svi Kineski telefoni su losi pri slabom svetlu zbog slabog blica
[ Exodusbgd @ 13.08.2014. 13:16 ] @
Newman K2S

Da je tako kao što ste gore rekli, ne bih se ni trudio da šaljem. Već sam platio 50 eur carinu i pdv, ne plaća mi se ponovo.

Znam da razlikujem lošu kameru od falične kamere. Evo ovo dobijam u polumračnoj sobi:Dejane, u pravu si. Zvao sam oko podneva poštu u Savskoj, i posle jedno desetak gluvih telefona sam naišao na pravu osobu. Trebam otići na prvi sprat u neku sobu gde ću predati izjavu u kojoj će biti model mog telefona sa serijskim brojem, kao i priložena kopija uplatnice kao dokaz plaćene carine. Tu će mi izdati neku potvrdu, samo nisam siguran da li tu potvrdu šaljem sa paketom ili je nosim kući.
[ ademare @ 13.08.2014. 13:34 ] @
Odgovor je ipak u rubrici DX, covek koji je detaljno pisao o tome , vracao je na DX. Vise se nije javljao da javi kako je prosao.

Ovaj covek je tvrdio da treba da se posalje zvanicni dokument nase carine Kinezu, i da ti on onda vrati iz Kine taj zvanicni dokument nese carine.

Upravo u tome je Fantazija procedure, jer kao sto sam napisao to nece da radi ni jedan Kinez.

Pa oni ni jedan nece da posalju ni racun Invoice , svoj, a da vracaju zvanicne papire Srpske Carine ???

Zato sam i napisao , da dobro razmislis da li da vracas zbog kamere, jer je krajnje neizvesno da se ostvari tako kako nasa Carina zamislja. Pre bih rekao da su namerno to smislili da niko ne bi dobio izbegavanje.
[ Exodusbgd @ 13.08.2014. 13:50 ] @
Taj telefon me je izašao oko ~22.000 din, sa ovakvom kamerom bih nakon par meseci mogao samo da ga poklonim nekome - nikome da prodam. Ja menjam na 6-7 meseci telefone.
[ ademare @ 13.08.2014. 13:51 ] @
Evo nasao sam link te poruke, gde je covek detaljno objasnio. To je bilo negde u martu.

http://www.elitesecurity.org/p3421485

Edit :

Ima tu jos jedan problem , koga sam se tek sada setio. Ti posaljes taj papir sa serijskim brojem , a Panda na primer ne da na popravku, vec ti posalje drugi telefon koji ima drugi serijski broj ?? Ili na primer nemaju uopste vise tih telefona, pa ti ponude neki slican model ? Tu moze da se dogadjaju razne zezancije, koje ova " procedura" jednostavno ne pokriva.[Ovu poruku je menjao ademare dana 13.08.2014. u 15:13 GMT+1]
[ pctel @ 13.08.2014. 14:39 ] @
Citat:
ademare: Ima tu jos jedan problem , koga sam se tek sada setio. Ti posaljes taj papir sa serijskim brojem , a Panda na primer ne da na popravku, vec ti posalje drugi telefon koji ima drugi serijski broj ??

Naravno da ce da bude drugi serijski broj, ne mislis valjda da tamo u fabrici radnik zaustavi masinu pa uhvati osciloskop, srafciger i lemilicu da ti trazi kvar? To se odmah melje, a tebi daju drugi, to masina stancuje kao topcider dinare. Ako se vise ne proizvodi, dace ti novi model, njima je svejedno - plastika je plastika.
[ bakara @ 13.08.2014. 15:06 ] @
^^
Aha...apsolutna istina!
[ Exodusbgd @ 15.08.2014. 23:06 ] @
Da razrešim dilemu - rekli su mi carinski službenici da nema potrebe da stavljam taj papir u paket. Overili su mi ga i dali da nosim kući, i rekli mi da pratim tracking broj u povratku, i čim bude stigao paket nazad na carinu da odem ponovo kod njih sa tim overenim papirom.