[ stex @ 03.09.2014. 23:35 ] @
Vreme je da se instalira novi Mint (sa 14 na 17). Da ne bih pravio backup svih podataka u /home/korisnik/, izbrisacu sve sistemske direktorijume osim /home/korisnik i instalirati novi Mint bez formatiranja diska. To sam vec radio ali sa ubuntom. A kad me pita tokom instalacije za username upisacu postojeci naziv tog dira "korisnik". Da li ce ovo raditi i sa Mintom, nece mi obrisati podatke?. Jel to vec neko radio od vas?
[ plus_minus @ 04.09.2014. 00:09 ] @
A zašto recimo ne bi ovaj put sklonio (to jest bekapovao) to što imaš u home/korisnik i opalio novu instalaciju, format. I u toku setup dela lepo napraviš ne dve (swap + ext4/3, šta god) već 3 particije. Jedna za swap, druga kao system/root... i treća samo /home.. dakle, na tu treću staviš mount point /home ... I ta treća bude najveća linux particija. Na taj način, možeš da trpaš koliko god hoćeš korisnika - sa koliko god hoćeš linuxa..

Primer sa dva diska.. sve i da je jedan, nebitno..

sda disk 1
├─sda1 / (centOs)
├─sda2 / (mint)
└─sda3 [SWAP] *(all for one, one for all :) )

sdb disk 2
├─sdb1 / (suse)
└─sdb2 /home *(all for one, one for all :) )

Kada tako odradiš, sledeća instalacija nekog novog ili ponovna instalacija istog linuxa, samo potvrdiš sa padajućeg menija koji fajl sistem za home particiju (uvek isti koji je i bio naravno) i logično, nikad ne štikliraš da je formatira, već samo da je montira kao home i to ti je to...

/home/userSuse
/home/userCent
/home/userMint
/home/secondUserMint

...

?
[ stex @ 04.09.2014. 06:57 ] @
Uradio bih ja to kad bih imao gde da prebacim backup. Imam hard od terabajta i pun je do kraja. A imam i windows na tom hardu pa nema vise mesta za particije. Windows 8 mi uzeo dve particije (neka mala za sistem i druga za OS) i linux uzeo dve (swap i /).
[ calexx @ 04.09.2014. 08:25 ] @
Particije se lako rešavaju, napravi jednu extended umesto te dve linux particije i posle možeš da praviš koliko god hoćeš novih logičkih. Čak će da ostane mesta za još jednu primarnu.
Ovo što si planirao ima neke logike ali nisam siguran kako će linux da se ponaša ako hoće da pravi /home a vidi da sve u njemu već postoji. Ako je prolazilo sa Ubuntu instalacijom, onda će i sa Mintom, nisam nikada radio tako nešto pa ne znam.

Ja zato drugačije delim hard(ove) pa imam prvo dve obavezne Windows particije, jednu najveću ntfs koja služi za razne podatke i koju koriste svi i onda extended u kojoj su swap i gomila linux particija za instalacije. Posle za sve moguće podatke koristim zajedničku particiju koja opstaje posle bilo koje reinstalacije a u /home (koji svaki linux pravi za sebe) su samo config fajlovi i neki sitni detalji. Ako nešto i ode u /home/Downloads ili /home/Documents, lako kasnije sredim.
[ stex @ 04.09.2014. 16:09 ] @
Ajde da odgovorim sam sebi :), mozda nekom zatreba.

Moze. Kako sam mislio da uradim, tako sam i uradio i sve sljaka. Instalirao sam novi Mint 17 za manje od 5 minuta (preko usb-a). Cak sam ostavio folder /home/korisnik (nisam ga menjao) i kad sam kreirao korisnika tokom instalacija uneo sam "korisnik" i sve je proslo kako treba. Na netu sam citao kako mint ne dozvoljava da nastavi instalaciju ako nije cekirano format, ali meni je dozvolio. Mislim da su oni imali neki drug tip particije (ntfs, fat32), a ja imam ext4.