[ maya04 @ 20.09.2014. 18:53 ] @
Pozdrav svima.
Moze samo kratko objasnjenje; Kada instaliram Linux a zadrzim windows onda imam dva OS-a i kada zelim da uklonim Linux i postavim recimo neki drugi Linux ili zelim da ga uklonim po sve uvijek imam problem da nedostaje loader i windows ne moze da se podigne. Mozete li mi objasniti kako da uklonim Linux a da ostane windows sistem i particija ne ostecena i da se windows normalno pali nakon toga, jer uvijek moram da instaliram win ispocetka? Hvala puno. Nadam se nekom odgovoru od vas.
[ vladared @ 21.09.2014. 03:20 ] @
U principu ako si mislio samo obrišeš i sve radi, toga nema , ali ima caka da ubaciš Windows 7 dvd, odabereš repair opciju (posle izbora regije i jezika) i ukucaš bootsect /nt60 C: i posle roga bi trebao da je uklinjen grub, u prevodu restartuješ našinu i obrišeš Linux particije....
[ stex @ 21.09.2014. 09:04 ] @
Koliko se secam mozes sve iz windowsa. Odes u onaj disk management, tamo obrises linux particije i posle u cmd ukucas fdisk /mbr. Neka me neko ispravi ako sam pogresio.
[ calexx @ 21.09.2014. 09:58 ] @
Ako je noviji windows, onda nije fdisk nego bootrec /fixboot i bootrec /fixmbr ali ne verujem da može iz samog windowsa nego sa instalacionog diska, u advanced repair delu. Tako nekako. Ovo sa bootsect /nt60 C: nisam probao pa ne znam kako radi ... ali ionako ne sklanjam linuxe pa mi i nije potrebno. Više volim obrnute radnje, da posle instalacije windowsa vraćam startovanje sistema linuxu. :)
[ alexa @ 21.09.2014. 10:48 ] @
Upravo sam uklonio linux sa win 8.1 u dva koraka:

1. Uklanjanje Linux Boot Loader-a iz Startup-a:
How To Fix Windows 8.1 MBR (Master Boot Record)

1. Satartuj instalacioni disk win8.1
2. Na upit o izboru jezika i regije klikni Next
3. Na Install now ekranu selektuj Repair your computer
4. na Choose an option selektuj Troubleshoot
5. na Advanced options klikni na Command prompt
6. U komandnoj liniji upisi:
bootrec /fixboot <Enter>
bootrec /fixmbr <Enter>
7. restartuj racunar

2. Brisanje linux-ove particije i formiranje nove widnows-ove:

Postavi misa u desni gornji ugao ekrana da se otvori meni:
Klikni na Settings (zupcanik) potom idi na
Control Panel -> System and Security -> Administrative Tools
potom dvoklik na Computer Managment

klik na Disk Managment

Ovde obrisi linux-ovu particiju a na mesto nje kreiraj novu windows-ovu i formatiraj.


[Ovu poruku je menjao alexa dana 21.09.2014. u 13:50 GMT+1]
[ iglig @ 21.09.2014. 13:05 ] @
Pošto sam razumeo da autor često menja Linux distribucije verujem da bi pogodnije rešenje bilo da se prilikom instalacije Linux-a ne dozvoli upisivanje u postojeći MBR, već da se usmeri na odgovarajuću kombinaciju HDD-a i particije (npr sdb2) a da se Microsoftovo rešenje zameni sa EasyBCD unutar kojeg je moguće podesiti zadate parametre kao dodatnu boot mogućnost. Ukoliko se ponovo javi potreba za novom instalacijom bilo Linux, bilo M$ sistema, samo je dovoljno promeniti parametar i boot ponovo radi kao nov.
[ Snacker @ 09.10.2014. 17:02 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=MWapcEQZExs