[ komplikator @ 30.09.2014. 09:22 ] @
Jeste kad radili neki program koji koristi više grafičkih interfejsa?

Drugim riječima, klasični desktop GUI sa hrpom tablica i sitnih ikonica i sl. se drastično razlikuje od touch screen GUI.
Radio bi program koji ima klasični desktop i touch screen i prikazuje jedan ili drugi ovisno pozove li se nekim switchem ili za određene korisnike (manje važno).

Radio dvije različite ili jednu aplikaciju, moram za svaku npr. evidenciju moram raditi 2 forme, a logiku odvojiti nekamo drugdje. Koristim action liste (zbog nasljeđivanja) i imam naviku sve metode iz eventa maknuti u zasebne funkcije/procedure.
Ideja je za svake parove formi napraviti i po jedan data modul na kojem bi držao datasetove tj. db komponente i action liste (ionako tipkama i sl. upravljam kroz akcije) i metode na koje bi se hvatao eventima iz obje forme.

Cilje je jednostavno održavanje (ionako će biti poduplano u nekim elementima zbog dvostrukih formi).

Frameove ne koristim, razlog je naslijeđivanje formi i još neke sitnice.
Razmišljao sam o page kontroli i shitchanju između 2. stranice, no tu je opet razlika u visinama formi, resizeanju (aligment status bara i headera koji mi ima svaka forma) i hrpi kontrola na formi.

Nisu u pitanju POS kase pa da mogu izdvojiti samo POS nego o programu koji bi praktički cijeli morao biti prilagođen ua touch.

Ima li tko neko elegantnije riješenje? Bojim se zbrke zbog dvostrukih formi i hrpe datamodula.

[ captPicard @ 30.09.2014. 11:31 ] @
I mene ovo zanima. Bio sam tražio rješenja, ali nisam pronašao ništa konkretno. Kad bi rezolucija ekrana uvijek bila ista mislim da bi to bilo puno lakše izvedivo, ali sa različitim rezolucijama ne pada mi ništa na pamet osim odvojenih formi.
[ savkic @ 30.09.2014. 12:53 ] @
Mislis na razlicite platforme, tipa jedna forma za Windows, druga za Android, treca za Mac a u pozadini isti kod?

Najbolje da pogledas MVC/MVP primere tj. sisteme, evo par linkova koji to lepo objasnjavaju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Model–view–controller
http://en.wikipedia.org/wiki/Model–view–presenter
http://www.tutorialdelphi.com/...-pattern-whats-difference.html
http://www.danieleteti.it/2009...vp-in-delphi-for-win32-part-1/

[ captPicard @ 30.09.2014. 12:59 ] @
Mislim da on želi sve na jednoj platformi, desktop GUI kada se radi mišem i desktop GUI kada se radi na touch screenu.
[ komplikator @ 30.09.2014. 14:46 ] @
Da, sve na jednoj platformi, VCL biblioteka. S različitim rezolucijama ću se još nekako izboriti (mada mi razna risajzanja rade gluposti s alBottom kontrolama koje si pomješaju redoslijed i sl.).

Kao što captPicard kaže, jedan GUI za desktop s mišem i tipkovnicom, drugi za touch screen, a da nisu dvije forme za svaku sitnicu.

Problem je tim veći što ova TS forma neće sadržavati sve što sadržava klasična desktop forma, sve će biti u kojekakvim tabovima, scrollovima i dostupno na jedan klik.

Za ostale platforme nemam ni živaca, ni novaca ni vremena tj. godina života na bacanje (zvučim kao clipperaši prije 15-20 godina).

Možda čak moja ideja sa dva dizajna odvojena na page kontrolama ili sličnim kontejnerima i nije tako loša? Bilo bi sve donekle unificirano, logika i datasourcevi na jednom mjestu, kojekakvo hendlanje eventa, grešaka, svega na istom, samo bi trebalo prepraviti konstruktor ili ga pregaziti tako da već on postavi neke postavke za ovaj ili onaj dizajn. Samo što onda imam i duple nepotrebne kontrole koje su skrivene pa bi ih trebalo izbaciti sa forme pri konstruiranju (iskreno, ne znam kako osim napraviti RemoveControl(pgTS); koji bi maknuo stranicu i kontrole na njoj ).

[Ovu poruku je menjao komplikator dana 30.09.2014. u 16:00 GMT+1]
[ reiser @ 30.09.2014. 17:43 ] @
Dobro odvojeni logic layer od (dva) GUI layera. Procitaj ono sto ti je savkic linkovao. Procitaj o MVP patternu.
[ savkic @ 30.09.2014. 18:05 ] @
Ako su potpuno razliciti (dizajni za Desktop i TS) onda su to to prakticno dva UI. Mozes da stavljas u page controle, ili frejmove ili nove forme. Mislim da ces sa page controlom imati problema oko odrzavanja veza sa dva seta kontrola i dva puta koda.
[ komplikator @ 01.10.2014. 08:18 ] @
MVC sistem već godinama koristim za SSI u PHP-u. i volim taj model. Čak sam se svojevremeno napalio na C# i MVC no u delphiju mi je to nekako previše apstraktno i prekomplicirano. Baš sam nedavno gledao Tetijev blog i te njegove pristupe (a i njegova frško tiskana Delphi XE6 Cookbook mi uskoro stiže kući) no počnem li sve pretvarati u interfejse i koristiti MVC moj će se nasljednik ili kolega jednog dana moći jedino baciti pod vlak, osim ako je jedan od 5 delphi programera u zemlji koji shvaća i koristi interfejse i općenito takve metode programiranja.
[ Milan Milosevic @ 01.10.2014. 12:04 ] @
Delphi XE7 misim da ima upravo sve to.
Zato su i izbacili tako brzo noviju verziju.
[ savkic @ 01.10.2014. 15:00 ] @
> MVC sistem već godinama koristim za SSI u PHP-u. i volim taj model. Čak sam se svojevremeno napalio na C# i MVC no u delphiju mi je to nekako previše apstraktno i
> prekomplicirano. Baš sam nedavno gledao Tetijev blog i te njegove pristupe (a i njegova frško tiskana Delphi XE6 Cookbook mi uskoro stiže kući) no počnem
> li sve pretvarati u interfejse i koristiti MVC moj će se nasljednik ili kolega jednog dana moći jedino baciti pod vlak,

Mislim da je MVC/MVP prilično logičan sistem kada se radi višeplatformska aplikacija, koncept nije nešto preterano težak, za par dana se može pohvatati.

> Delphi XE7 misim da ima upravo sve to. Zato su i izbacili tako brzo noviju verziju.

Već nekoliko godina unazad imaju dve verzije godišnje, XE7 je izašao po planu, XE8 ce negde krajem prvog tromesečja naredne godine.
[ lan-mi @ 01.10.2014. 18:28 ] @
Hm, mozda je glup predlog ali.. Da li si razmisljao o web interfejsu? Znaci indy(idhttpserver), json, css3, responsive dizajn koji bi lako prilagodjavao potrebama(templejti) tj uredjajima na kojima ce trcati, samo da ima browser sa html5 podrskom. Posto vec radis u PHP-u, nista ti to nije strano a moze biti veoma fleksibilno resenje.
[ komplikator @ 02.10.2014. 09:59 ] @
Da, no za neke druge projekte, za ove moje baš i nje primjenjivo. U cijeloj je priči i FastReport VCL i report preview i još svašta.
Ako bi i napuštao VCL birao bi FMX, a ovo nije loša ideja mada više vuče na višeslojne aplikacije i praktički vlastiti thin client, a tu već ima poznatih riješenja.

Razmišljati ću dalje,
hvala na idejama.