[ CakNoris @ 14.10.2014. 08:03 ] @
Da li je neko prebacio broj sa Telekoma ili uzeo nov broj kod SBB?

Interesuju me prednosti i mane SBB telefonije u odnosu na Telekom?
Bilo bi dobro da se uključi mišljenje o kvalitetu zvuka (da li je čist, jasan, da li varira u kvalitetu, da li ima prekida), kao i o naprednim uslugama kao što su:
- Poziv na čekanju
- Bezuslovno preusmeravanje dolaznih poziva
- Preusmeravanje dolaznih poziva - pozvani korisnik je zauzet
- Preusmeravanje dolaznih poziva - pozvani korisnik se ne javlja
- Konferencijska veza tri učesnika u vezi
- Identifikacija pozivajućeg pretplatnika
- Skraćeno biranje
- Zabrana dolaznih poziva
- Specifikacija odlaznih poziva
- Poziv bez biranja - bezuslovno
- Poziv bez biranja sa vremenskom kontrolom

Da li se neko pokajao što je prebacio broj?

[ bachi @ 15.10.2014. 09:24 ] @
Prednost je cena (caller id uključen u cenu)

Mana? Sve ostalo.

Em zavisiš od SBBove krov2krov infrastrukture, em od nestanka struje, a što se kvaliteta razgovora tiče, loš im je echo cancellation u onim "Cisco" modemima, pa se često čuje blagi eho kada pričaš.
[ calexx @ 15.10.2014. 10:01 ] @
Kod mene ni cena nije prednost, imam ISDN koji za dve linije plaćam malo više nego dve linije kod SBB-a, u cenu je uključen CID a verovatno i još neke usluge koje ne koristim, ne zavisim od struje, K2K, modema, SBB signala, imam fraj razgovore u Telekom fiksnoj. Recimo da je 99,99% onih koje bih zvao u Telekom fiksnoj i ti fraj razgovori su mnogo više nego onih 100-200 minuta prema inostranstvu kod SBB-a ... mada uz 1500 njihovih dođe na isto.
SBB fiksna je OK za one koji imaju potrebu da često zovu inostranstvo.

Možda i uzmem SBB fiksnu ali nikako umesto Telekom fiksne, možda paralelno probam obe ... mada se uvek zapitam čemu sve to i odustanem.
[ CakNoris @ 23.10.2014. 08:39 ] @
Ufff, nisam nisam se setio da SBB telefonija mnogo vise zavisi od struje.
To je značajna mana.

Koliko im je loš echo cancellation?
Jel se lako primeti (bez naprezanja čak i od ljudi koji ne obraćaju previše pažnju)?

Da li i druga strana (ako nije kod SBB-a) ima problem sa echo cancellation?
[ calexx @ 23.10.2014. 09:25 ] @
Ne mnogo više, Telekom fiksna skoro uopšte ne zavisi od struje i tu je bitna razlika. Ne samo od struje u stanu nego i negde usput do čvorišta ali i na čvorištu i ko zna gde sve. Naravno, kada nestane SBB signal, onda nema ni telefoniranja. Ipak, to više nije toliko bitno (mada nekome verovatno i jeste) pored mobilnih ali bi SBB mogao malo da unapredi taj deo ponude. Ako su već zaboravili da su najavili i mobilnu telefoniju.
[ bachi @ 23.10.2014. 11:26 ] @
Calex, može li se dobiti novi ISDN priključak? Koliko znam ne može, tako da to što ti imaš, blago tebi, ali to ne može niko drugi. :D
[ calexx @ 23.10.2014. 13:51 ] @
Dok ja ukapiram da ti odgovaraš na neku staru poruku ... nema veze, ako neko koristi bar još jednu Telekom uslugu, onda se skoro pa isplati Box i opet SBB telefon nema neku prednost. Osim za neke koji trče u SBB a ovamo ih kao pljuckaju. ;)
[ bachi @ 23.10.2014. 15:17 ] @
Ne razumem, ko trči u SBB?
[ calexx @ 23.10.2014. 16:52 ] @
Mnogi, ja napišem da SBB telefonija nije još uvek dobro rešenje ali onda krenu argumenti da jeste. To što ja imam ISDN nije ništa posebno, em je odavno mogao da se dobije em su u nekom periodu baš forsirali prelazak jer na taj način nude duple linije tamo gde ne mogu dve parice a neko ne bi na PCM.

Ja ću možda jednog dana da uzmem SBB telefon kao dodatnu liniju čisto da probam, uz moj paket se za 390 dobijaju i minuti i ona tzv flet fiksna dok oni koji nemaju neki paket plaćaju 390 za 200 (valjda) minuta i plus 390 za flet fiksnu. To je više i od onoga što ja plaćam za ISDN i dodatni broj.
[ bachi @ 23.10.2014. 20:20 ] @
Ok, mislio sam da je bilo upućeno meni, pa reko da te podsetim na poruku iznad. :D

Citat:
bachi:
Prednost je cena (caller id uključen u cenu)

Mana? Sve ostalo.

Em zavisiš od SBBove krov2krov infrastrukture, em od nestanka struje, a što se kvaliteta razgovora tiče, loš im je echo cancellation u onim "Cisco" modemima, pa se često čuje blagi eho kada pričaš.ISDN je nemoguće više dobiti kao uslugu, tako da je ipak pretplata na strani SBBa, dok je sve ostalo na strani Telekoma.

Što se ehoa tiče, nekad je više, nekad manje, meni to na primer smeta i užasno nervira.

Telekomov voip (BBTF) kada ide preko ATA adaptera isto ima taj eho, a kada je voip telefon direktno vezan na lan, onda nema eho.

P.S. Flat fiksna telefonija kod SBBa (osim za pozive unutar SBB mreže) ne postoji.
[ KZL @ 23.10.2014. 20:39 ] @
Ja sam prebacio sve usluge u SBB, pa tako i telefon, kad je vec sve u paketu. Za sad nemam nekih primedbi, eto primetio sam da ponekad uspostava razgovora traje malo duze, jedno 4-5 sek (pre nego sto pocne da zvoni).
Nisam primetio echo o kome pricate, mada i ne koristim fiksni preterano, jedva i 200min iz pretplate potrosim.

Prednost je besplatan caller ID, mogucnost provere preostalih minuta, listinga kao i zabrana pozivanje inostranih/mobilnih preko portala mojsbb. (ne znam da telekom nudi ovako nesto, nekako mi je njihov portal uvek bio zbunjujuc)

Zavisnost od struje jesta mana, ali opet svako ko, kao ja, ima bezican telefon je svakako zavistan od struje, jer baza nece da radi bez iste :)

Naravno sve zavisi od toga sta neko ocekuje od fiksnog telefona i koliko cesto ga koristi, ali za obicne kucne korisnike mislim da nije losiji od Telekomovog fiksnog.
[ calexx @ 23.10.2014. 22:00 ] @
Sada je uglavnom nebitno, osim ako nekome baš znače mane jednog ili drugog. Kao što tebi nestanak struje ne znači ništa jer ionako ne bi mogao da koristiš telefon koji zavisi od struje, tako i meni ne znači ništa prednost SBB-a zbog CID-a jer ga i ja imam fraj. ;) Meni je prednost to što imam dve linije koje plaćam nešto 659 plus 85 ... a imam neograničen fiksni.

Kako god, fiksni mi je tu zato što moja majka ne može drugačije, nema mobilni i ne ume ni da ga koristi a ima neke navike da malo duže priča sa nekima pa sve taman odgovara. Da sam ja u pitanju, odavno bih odjavio.

E da, SBB nema flet, zato sam i napisao tzv flet.
[ KZL @ 24.10.2014. 00:20 ] @
Nema ni telekom flet :)
Ako mislis na Box paket to je samo za pozive u Telekom Srbija mrezi, sto je isto "tzv flet" :P
[ mr. ako @ 24.10.2014. 02:07 ] @
Tzv flet koji pokriva 99% fiksnih poziva. :)
[ calexx @ 24.10.2014. 08:10 ] @
SBB u reklami kaže da je to što nudi flet ka svim fiksnim mrežama i na njega sam mislio. Imaju oni pravi flet unutar mreže i to je OK. Telekom lepo piše, 150 minuta ka svim fiksnim mrežama u Srbiji i (u Box paketu) neograničeni razgovori u fiksnoj mreži Telekoma Srbije. Sve je tačno napisano i zna se šta je. SBB nije morao da dodatak nazove flet nego prosto 1500 minuta ka svima i bilo bi u redu. Mada mislim da su tu teško omašili jer ladno mogu da daju pravi flet (ovo nije ponuda za biznis korisnike) i ne verujem da bi više od 1% koristio preko 1500 minuta a ne bi bilo ovakve priče o ponudi koja laže i verovatno bi na osnovu tog poštenog detalja dobili više korisnika.

Posebna priča je to što ja znam samo jednog koji je prešao na SBB telefon a oni koji su mi potrebni zbog fiksnih poziva su redom na Telekom fiksnoj. E da, valjda ide i reklama da je 88% korisnika prenelo broj u SBB a ne kažu da je izostavljen podatak da se to odnosi na 88% onih koji su preneli a da je inače taj broj skoro na nivou statističke greške.
[ Aleksandar Đokić @ 24.10.2014. 10:04 ] @
Citat:
Tzv flet koji pokriva 99% fiksnih poziva. :)


Jos koliko vremena ce biti taj procenat? Kako je krenulo ne zadugo, osim ako ne zoves babu na selu.
[ radojko2 @ 24.10.2014. 12:40 ] @
Tri meseca koristim SBB fixni i imao sam problema da povremeno nema zvuka (ne cuju me ili ja njih) i posle poziva sluzbe dosli su i promenili razdelnik i kablove na sistemu i nesto podesavali u modemu.Sada radi mada povremeno prilikom uspostave poziva ceka malo duze(5-6sek.)nekoliko puta prilikom poziva se ne cuje nista.Znaci jos imaju mana i decijih bolesti.Posto fixni koristim sve manje ,posle poskupljenja telekoma ugasio sam dva fixna i presao sa jednim na SBB.Mislim da je po kvalitetu za sada ipak telekom bolji,ali posto imam sve ostale usluge kod SBB i fixni mi nije vise tako bitan moze da prodje...
[ mr. ako @ 26.10.2014. 03:21 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Citat:
Tzv flet koji pokriva 99% fiksnih poziva. :)


Jos koliko vremena ce biti taj procenat? Kako je krenulo ne zadugo, osim ako ne zoves babu na selu.

Recumo ja nikad necu prebaciti broj u SBB, Telekomova zica je jednostavno pouzdanija od SBB-ove mreze na struju.
Mozda uzmem kao dodatni broj, tacnije, verovatno cu uzeti u jednom trenutku, ali necu gasiti Telekom.
I ne samo zbog pouzdanosti, vec i zbog cinjenice da je ta linija placena za uvodjenje toliko da je nikad ne ugasis. :D
A dodatni razlog je i taj, sto SBB nece nikad imati vecinski udeo trzista u fiksnoj, tako da ce Telekom biti u prednostu uvek. Kao sto je sada mt:s u mobilnoj, meni je vecina kontakata na mt:s, manji deo u Telenoru i zanemariv (par komada) u VIP. U fiksnoj ce taj odnos biti jos veci u korist Telekoma, jer je trziste inertnije i manje atraktivno za inovativne ponude. A i baza korisnika je starija. A i danas nikoga mnogo ne interesuje fiksni toliko da mota ponude gde ce mu za 100 din manje ponuditi neku added value uslugu koju ce koristiti jednom u nikad. Bitnije ce ti biti da taj jedan put godisnje kad uzmes fiksni u ruke, on radi, jer si ga uzeo da nazoves distribuciju i pitas sto nema struje.


[ CakNoris @ 28.10.2014. 10:33 ] @
Pokušaću da sumiram dobijene podatke. Neka me neko ispravi ako sam pogrešio.

Telekom standardni standardni paket fiksne telefonije:
- Mesečna naknada direktni (150 minuta u telekomovoj fiksnoj mreži)- 659.00RSD
- Paket Omnifon - 142.00RSD (Identifikacija pozivajućeg pretplatnika, Poziv na čekanju, Preusmeravanje dolaznih poziva, Konferencijska veza),
- Ukupno za fiksni + napredne usluge: 801.00RSD (za 150 minuta)
- Cena minuta van paketa prema fiksnim mrežama u Srbiji - 1.20RSD
- Cena minuta van paketa prema mobilnim mrežama u Srbiji - 8.00RSD
- Kvalitet veze,
- Veći broj pretplatnika,
- Manja zavisnost od struje (gotovo da je nema)
- Za uspostavu veze je potrebno 1-2 sekunde
- Procenat korisnika: cca 99%


SBB standardni paket fiksne telefonije:
http://www.sbb.rs/Telefonija/5364/Jeftina+fiksna+telefonija.shtml
- Mesečna naknada 390.00RSD (caller id + 200 minuta uključeni u cenu)
- U 200 minuta su uključneni pozivi ka svim fiksnim brojevima u Srbiji i još preko 70 zemalja iz zone 1
- BESPLATNI RAZGOVORI U MREŽI - Pozivi ka SBB mreži, Telemach BiH i Telemach Slovenija se ne naplaćaju.
- Ukupno za fiksni + napredne usluge: 390.00RSD (za 200 minuta)
- Cena minuta van paketa prema fiksnim mrežama u Srbiji - 1.00RSD
- Cena minuta van paketa prema mobilnim mrežama u Srbiji - 9.00RSD
- Kvalitet veze (dešava se eho u razgovoru),
- Manji broj pretplatnika,
- Veća zavisnost od struje (zavisi od struje u kući)
- Za uspostavu veze je potrebno 4-5 sekundi
- Procenat korisnika: cca 1%

Treba uporediti i u paketima kakva je situacija, ali sada nemam vremena i dovoljno informacija.
[Ovu poruku je menjao CakNoris dana 28.10.2014. u 12:27 GMT+1]
[ bachi @ 28.10.2014. 10:36 ] @
To je to, osim što imaš typo kod SBB, ima manji broj pretplatnika, a ne veći.

Dakle, kao što rekoh, jedina prednost SBBa je cena, dok je sve drugo na strani Telekoma.
[ mihojla @ 28.10.2014. 11:30 ] @
Mislim da dvojnici plaćaju manju naknadu mada ne znam koliki je procenat istih.
[ dralle @ 28.10.2014. 11:40 ] @I ne samo zbog pouzdanosti, vec i zbog cinjenice da je ta linija placena za uvodjenje toliko da je nikad ne ugasis. :D
A dodatni razlog je i taj, sto SBB nece nikad imati vecinski udeo trzista u fiksnoj, tako da ce Telekom biti u prednostu uvek. Kao sto je sada mt:s u mobilnoj, meni je vecina kontakata na mt:s, manji deo u Telenoru i zanemariv (par komada) u VIP. U fiksnoj ce taj odnos biti jos veci u korist Telekoma, jer je trziste inertnije i manje atraktivno za inovativne ponude. A i baza korisnika je starija. A i danas nikoga mnogo ne interesuje fiksni toliko da mota ponude gde ce mu za 100 din manje ponuditi neku added value uslugu koju ce koristiti jednom u nikad. Bitnije ce ti biti da taj jedan put godisnje kad uzmes fiksni u ruke, on radi, jer si ga uzeo da nazoves distribuciju i pitas sto nema struje.


[/quote]
Linija je placena i dalje postoji, kabl koji sam platio je jos uvek na mojoj kuci.Sutra ako hocu da se vratim na Lelekom mogu cim se prijavim - ALI NECU NI U LUDILU.
Dva telefonska broja sam preneo sa lelekoma na SBB, sa 1300 dinara za nista, sam presao na 0,00 dinara pretplate za jedan i 1,00 dinara pretplate za drugi telefon.
Imam sve sto telekom nema i plus 1500 minuta ka svim fiksnim telefonima u Srbiji i 200 minuta ka inostranstvu.
Prosli mesec sam potrosio 1150 minuta i ostalo mi je jos 350+200 minuta.Za 4050 dinara imam sve HD kanale i preko 100 digitalnih tvi radio kanala, video klub,
tv unazad 72 casa, snimi i gledaj , d3go na tri aparata, sbb wi-fi, UNIFI .....
Ako sam nesto propustio dopunicu drugi put.
[ calexx @ 28.10.2014. 11:51 ] @
Dvojnici plaćaju upola ali pu, pu, ne povratilo se. ;)
Citat:
CakNoris: Pokušaću da sumiram dobijene podatke. Neka me neko ispravi ako sam pogrešio.

Telekom standardni standardni paket fiksne telefonije:
- Mesečna naknada direktni (150 minuta u telekomovoj fiksnoj mreži)- 659.00RSD
- Paket Omnifon - 142.00RSD (Identifikacija pozivajućeg pretplatnika, Poziv na čekanju, Preusmeravanje dolaznih poziva, Konferencijska veza),
- Ukupno za fiksni + napredne usluge: 801.00RSD (za 150 minuta)
Telekom daje 150 minuta prema svim fiksnim mrežama u okviru pretplate.

Ovde sad postoje i podvarijante koje utiču na planiranje. Za SBB telefon moraš da imaš i SBB kablovsku što je dodatni trošak. Ko već ima, onda je druga priča ali opet mora da se potpiše ugovor na dve godine dok kod Telekoma (odnosi se na postojeće korisnike, ne znam kako je za nove) to ne postoji mada ... to se i ne menja tako brzo pa i da se potpiše ugovor, nije strašno. Sad sam pogledao, Telekom nudi priključak za dinar uz dve godine ugovora što nije loše za one koji nemaju.
Zaboravio sam koja je prednost Omnifon paketa ali imaš varijantu da samo CID plaćaš 89,71 mesečno. Ja na ISDN imam te neke dodatke ali osim CID nisam nikada koristio ostalo.

Treća priča je da li koristiš još neku uslugu Telekoma ili SBB-a jer u tim kombinacijama može da se još malo dobije.

Za mene SBB ima prednost za onoga ko ima nekoga u inostranstvu i često razgovara pa će onih 200 minuta da bude baš od koristi. Za pozive po Srbiji je jedina prednost cena (ako računamo da neko već plaća održavanje) ali onda može da se piše i o manama kojih ima.
[ calexx @ 28.10.2014. 12:05 ] @
Citat:
dralle: Dva telefonska broja sam preneo sa lelekoma na SBB, sa 1300 dinara za nista, sam presao na 0,00 dinara pretplate za jedan i 1,00 dinara pretplate za drugi telefon.
Imam sve sto telekom nema i plus 1500 minuta ka svim fiksnim telefonima u Srbiji i 200 minuta ka inostranstvu.
Prosli mesec sam potrosio 1150 minuta i ostalo mi je jos 350+200 minuta.Za 4050 dinara imam sve HD kanale i preko 100 digitalnih tvi radio kanala, video klub,
tv unazad 72 casa, snimi i gledaj , d3go na tri aparata, sbb wi-fi, UNIFI .....
Ako sam nesto propustio dopunicu drugi put.
Ne možeš da porediš babe i žabe, nije isto pretplata za dva telefona i neki ful SBB paket. Ovde se priča o čistim telefonskim varijantama.

Ako već hoćeš poređenje, uzmeš (ko može, naravno) MegaBox koji košta oko 3.600 i za te pare imaš 50/2 internet, fiksnu telefoniju sa 150 minuta u svim fiksnim mrežama i posle toga neograničeno u Telekom fiksnoj, IPTV plus HD (nemam pojma koliko ima programa ali ima dovoljno, u nekim detaljima su bolji od SBB, u nekim gori) i moblini postpejd sa nekim saobraćajem. To je već za poređenje sa SBB paketima. Od SBB dodatnih sitnica je kečap OK ali D3go još štuca i muca (a i ne radi na linuxu), wifi je bar ovde apsolutno neupotrebljiv, maksimum je dva digitalna televizora u paketu (Telekom nudi valjda do 5) ... ali sve ovo ode van teme.
[ madamov @ 28.10.2014. 13:11 ] @
Ja prešao na Fiber Power Trio Gold Premium i dobio ovo:Za ovih nedelju dana nikakvih problema sa telefonom, a stvarno ne znam odkud podatak o 4-5 sekundi za uspostavljanje veze, to ne primećujem?

Moja računica je bila sledeća:

PRE: Telekom fiksni 750 RSD plus SBB Net i TV (20/1, D3 sa dodatim HD paketom bez HBO) 3914 RSD, ukupno 4664 RSD
SADA: SBB fiksni (svi fiksni za džabe, onih 200 minuta ostaje za insotranstvo), Internet 100/8, D3 na dva TV-a, D3GO, HBO2GO, apsolutno svi programi ukupno 6080 RSD
[ CakNoris @ 28.10.2014. 18:11 ] @
Kada se u problematiku uvedu i kablovska televizija, Internet, IPTV i mobilna telefonija onda je prilično komplikovano utvrditi ko je bolji, jer zavisi od toga šta kome treba i da li je u prilici da koristi sve usluge koje kompanije pružaju.

Trenutno u zgradi korisimo 4 telefonske linije od Telekoma, SBB-ov Gold Extra Duo (Net + D3) i Telenorovu mrežu za mobilne.
Što se neta i IPTV ne bih prelazio kod Telekoma iz više razloga, ali ne bih o tome pošto je tema o telefoniji.
Takođe ne bih ni mobilni prebacivali od Telenora do Telekoma, jer smo zadovoljni i imamo ugovorne obaveze.

Iz mog ugla, prebacivanje Telekomovih fiksnih brojeva na SBB bi bila ostena ušteda:
Trenutno kod Telekoma za 4 linije plaćamo 801*4=3.204RSD
Kod SBB-a bi plaćali za 4 linije 390*4=1.560RSD
Mesečna razlika je 1.644RSD, odnosno 19.728 godišnje.

Ako je kvalitet veze približno isti onda je jasno da bi bilo pametno da odjavimo barem tri linije i da zadržimo jednu za bekap u slučaju da nema struje da nam radi telefon.

@madamov

Jel si mozda merio koliko vremena prodje od trenutka kada okrenes poslednju cifru telefonskog broja do momenta kada cujes signal da zvoni?
Da li si primetio eho, sustanje i slicno tokom razgovora?
Generalno kako bi uporedio cistocu zvuka izmedju Telekoma i SBB?[Ovu poruku je menjao CakNoris dana 28.10.2014. u 19:41 GMT+1]
[ KZL @ 29.10.2014. 03:27 ] @
Citat:
madamov:
a stvarno ne znam odkud podatak o 4-5 sekundi za uspostavljanje veze, to ne primećujem?


Meni se desava ponekad, ne uvek. Mozda ima veze sa tim koga zovem, ne koristim previse fiksni pa nisam primetio zakonitost po kojoj se ovo dogadja :) Inace sve ostale usluge u paketu (tv, internet) mi rade odlicno - bolje i stabilnije nego kod telekoma.

@calexx, kakav je to MegaBox paket? Glavni razlog zbog koga sam napustio telekom box je mnogo manja brzina interneta u poredjenju sa SBB, nisam znao da moze da bude i preko 10Mb/s?[ mr. ako @ 29.10.2014. 03:50 ] @
Citat:
CakNoris:
Pokušaću da sumiram dobijene podatke. Neka me neko ispravi ako sam pogrešio.

Telekom standardni standardni paket fiksne telefonije:
- Mesečna naknada direktni (150 minuta u telekomovoj fiksnoj mreži)- 659.00RSD
- Paket Omnifon - 142.00RSD (Identifikacija pozivajućeg pretplatnika, Poziv na čekanju, Preusmeravanje dolaznih poziva, Konferencijska veza),
- Ukupno za fiksni + napredne usluge: 801.00RSD (za 150 minuta)
- Cena minuta van paketa prema fiksnim mrežama u Srbiji - 1.20RSD
- Cena minuta van paketa prema mobilnim mrežama u Srbiji - 8.00RSD
- Kvalitet veze,
- Veći broj pretplatnika,
- Manja zavisnost od struje (gotovo da je nema)
- Za uspostavu veze je potrebno 1-2 sekunde
- Procenat korisnika: cca 99%


SBB standardni paket fiksne telefonije:
http://www.sbb.rs/Telefonija/5364/Jeftina+fiksna+telefonija.shtml
- Mesečna naknada 390.00RSD (caller id + 200 minuta uključeni u cenu)
- U 200 minuta su uključneni pozivi ka svim fiksnim brojevima u Srbiji i još preko 70 zemalja iz zone 1
- BESPLATNI RAZGOVORI U MREŽI - Pozivi ka SBB mreži, Telemach BiH i Telemach Slovenija se ne naplaćaju.
- Ukupno za fiksni + napredne usluge: 390.00RSD (za 200 minuta)
- Cena minuta van paketa prema fiksnim mrežama u Srbiji - 1.00RSD
- Cena minuta van paketa prema mobilnim mrežama u Srbiji - 9.00RSD
- Kvalitet veze (dešava se eho u razgovoru),
- Manji broj pretplatnika,
- Veća zavisnost od struje (zavisi od struje u kući)
- Za uspostavu veze je potrebno 4-5 sekundi
- Procenat korisnika: cca 1%

Treba uporediti i u paketima kakva je situacija, ali sada nemam vremena i dovoljno informacija.
[Ovu poruku je menjao CakNoris dana 28.10.2014. u 12:27 GMT+1]

Ovo nije korektno poredjenje, jer SBB fiksni ne mozes imati bez pretplate za kablovsku TV.
Tek kada u pricu uvedes i IPTV (ekvivalent kablovskoj pretplati) tj. neki BOX, onda bi moglo poredjenje. Jer kao sto je calexx vec rekao, tada minuti idu na stranu Telekoma, jer ih ima vise (neograniceno), ne samo onih 150min.

Takodje i ovo "- Veća zavisnost od struje (zavisi od struje u kući)" ne stoji, jer zavisi i od SBB mreze. Jer ako ne stane struje, sansa je da njihova mreza ne radi.

[ zeenmc @ 29.10.2014. 08:58 ] @
Da li je neko kacio SBB telefon na Asterisk centralu i da li ima nekih komentara na tu avanturu ? Uzeo sam od ortaka Orion SIP, nisam se jos nateroao da to probam da konfigurisem, ali uglavnom, zanimaju me komentari u vezi SBB, posto su veoma losi na racun ORION-a.
[ calexx @ 29.10.2014. 11:48 ] @
Citat:
KZL: @calexx, kakav je to MegaBox paket? Glavni razlog zbog koga sam napustio telekom box je mnogo manja brzina interneta u poredjenju sa SBB, nisam znao da moze da bude i preko 10Mb/s?
To je vdsl varijanta Box paketa, potrebno je da linija može da izvuče 50Mbps (kažu da je osnovni uslov da si na manje od 300m od centrale ili isturenog stepena) i onda po ceni Box4+HD paketa (oko 3.600) dobiješ Box sa 50/2 brzinom.
[ CakNoris @ 29.10.2014. 12:57 ] @
Citat:
mr. ako:
Ovo nije korektno poredjenje, jer SBB fiksni ne mozes imati bez pretplate za kablovsku TV.
Tek kada u pricu uvedes i IPTV (ekvivalent kablovskoj pretplati) tj. neki BOX, onda bi moglo poredjenje. Jer kao sto je calexx vec rekao, tada minuti idu na stranu Telekoma, jer ih ima vise (neograniceno), ne samo onih 150min.

Takodje i ovo "- Veća zavisnost od struje (zavisi od struje u kući)" ne stoji, jer zavisi i od SBB mreze. Jer ako ne stane struje, sansa je da njihova mreza ne radi.Naravno da sve zavisi od potrebe korisnika, kvaliteta servisa provajdera na konkretnom mestu i ugovornih obaveza, tako da je nemoguće napraviti poređenje koje sve ovo uzima u obzir.

Pošto sam ja korisnik SBB-a (kablovska, Internet i IPTV) i Telekoma (fiksna telefonija), iz mog ugla ovo jeste korektno poređenje.
Ko može da bira između Telekoma i SBB (srećom spadam u tu grupu), što se tiče interneta i IPTV, uglavnom biraju SBB zbog bržeg interneta i boljeg uređaja za IPTV (makar je tako bilo pre par godina), tako da smatram da je poređenje na mestu.

Takođe pamtim kad me je SBB spasio od korišćenja Interneta preko dvojničkih ili PCM linija Telekoma (imao sam ih paralelno sve do 2011.).
I pored silnih molbi i zahteva Telekomu 10 godina im je trebalo da mi ponude punu telefonsku liniju (da nije PCM) uz koju može i ADSL.


[ pisac @ 30.10.2014. 00:28 ] @
Citat:
dralle:Sutra ako hocu da se vratim na Lelekom mogu cim se prijavim - ALI NECU NI U LUDILU.
Dva telefonska broja sam preneo sa lelekoma na SBB, sa 1300 dinara za nista, sam presao na 0,00 dinara pretplate za jedan i 1,00 dinara pretplate za drugi telefon.
Imam sve sto telekom nema i plus 1500 minuta ka svim fiksnim telefonima u Srbiji i 200 minuta ka inostranstvu.


Ma to je sve OK, odluka ko odluka. Međutim, možda treba imati u vidu neke stvari. Recimo jedna od njih je da je Telekom državna firma kojoj je naređeno da poskupi kako bi korisnici u što većem broju prešli kod privatnika. To nije nekakva teorija zavere, to je zaista tako i svako ko ima pamćenje može i da se seti da je pre neku godinu telekom prigovarao zbog toga što mu je Ratel bespogovorno naredio da podigne cene kako bi desilo upravo to što si ti i uradio.

Ko se seća seća se, a ko se ne seća evo da podsetim da je nekada davno svaki lokalni razgovor bio jedan bedni impuls bez obzira na trajanje, u skorije vreme pretplata 50din a lokalni impulsni interval 3min danju a noću i dalje jedan impuls, pa je pretplata išla na 200 pa (po naredbi Ratela) 500din, a eto sada je 6XX din a lokalni razgovori besmisleno skupi bez ikakvih jeftinih tarifa.

E, sad, treba imati u vidu da ti nisi time što je SBB sada jeftiniji bolje prošao, ti u stvari plaćaš sada skuplje SBB nego što bi plaćao Telekom da nema takvih prodanih korumpiranih duša u državi koji zbog stranog kapitalističkog interesa naređuju poskupljenje. Tako će biti i sa strujom kada dođe vreme za privatizaciju, biće svima u stvari skuplje bez obzira što je jeftinije kod privatnika amerikanca.

Takođe može se imati u vidu da je SBB privatna (sada čini mi se američka) firma u kojoj verovatno ne postoji nikakva ozbiljna kontrola ko šta i kako prisluškuje i snima, ali to ipak ostavljam za razne teorija zavere.

A meni inače najvažnije: telefon koji ne radi bez struje u stanu u stvari nije uopšte telefon. To je: glupost.
[ madmax-wifi @ 30.10.2014. 01:00 ] @
Dogod se provajder nebude mogao menjati na zici(parici), ne vredi ni raspravljati... ovo sada je vise improvizacija...
A i zasto svi koji hoce imati ADSL moraju imati i fixni kod Telekoma, mozda nekome netreba fixni...
[ madamov @ 30.10.2014. 15:42 ] @
Citat:
CakNoris:

@madamov

Jel si mozda merio koliko vremena prodje od trenutka kada okrenes poslednju cifru telefonskog broja do momenta kada cujes signal da zvoni?
Da li si primetio eho, sustanje i slicno tokom razgovora?
Generalno kako bi uporedio cistocu zvuka izmedju Telekoma i SBB?


Meriću sledeći put.

Nisam primerio nikakav eho ni šuštanje, i čini mi se da je zvuk nekako lepši, puniji, ne znam kak oda se izrazim. Ne mogu da kažem da je bolji, nikada nisam imao problema sa fiksnom linijom tog tipa, pa ne znam.
[ calexx @ 30.10.2014. 20:11 ] @
Meni se optika sada ne sviđa, za više para se dobije malo veći upload ... izgleda da su se teško posvađali sa logikama pa tu omašili, kao što su omašivali kod cena za internet vs za pakete. Mislim, internet paket L+ sa 60/3 košta 2.990 dinara dok digitalni duo net košta 2.554 a ima istu brzinu plus gomilu koječega preko toga. Još gore, digital trio košta 2.944 tj manje nego čist internet a osim 60/3 se dobija pun HD paket, telefonija sa 200 plus "flat" sa još 1500 minuta i opet još svašta. Neko ko je smišljao cene se odavno oprostio od logike. Možda bih razumeo da može na 12 meseci ali su sve ovo ugovori na dve godine.
Cene su bez održavanja mada je to svejedno.

E da, ova optika i nije neka optika ako se koristi FTTB, kod mene je ionako optičko čvorište u susednoj zgradi pa sam praktično na nekakvoj optici. Za to vreme exe-net postavlja FTTH a upravo ovih dana bi trebalo da razgovaram sa njima jer su ponudili da dovedu optiku i u moju zgradu. Da nemam ugovor sa SBB-om, ladno bih zamenio ovo za exe-net paket u kome bih imao 80/8 uz teve programe. Ipak, svakom ugovoru jednom dođe kraj.
[ madamov @ 31.10.2014. 08:58 ] @
U Trio i Duo paketima je cena održavanja uključena.
[ calexx @ 31.10.2014. 10:01 ] @
Postoje cene i sa i bez održavanja, ja sam napisao cene bez. Tako onda Duo Ekstra Gold sa održavanjem ne košta 2.554 nego 3.690 a Trio Ekstra Gold ne košta 2.944 nego 4.080.

Konkretno, puna cena za L+ internet (60/3) je 2.990+1.136 tj ukupno 4.126 dok je cena Trio Gold Extra paketa ukupno 4.080 a osim 60/3 se dobijaju i Plus i HD paket, D3go, kečap, klub zona, 200 minuta ka inostranstvu, 1500 minuta u fiksnoj u Srbiji, wireless ruter, unifi ... sve to za manju cenu nego čist 60/3 internet. Ne vidim logiku.
[ E-Milos @ 23.01.2015. 18:31 ] @
Nisam hteo da otvaram novu temu nego da se nadovezem na vec postojecu, elem presao ja na fixni sbb uzevsi trio digital silver paket, posle par manjih intervencija sve radi ok, medjutim kada sam hteo da okrenem besplatni broj 0800 xxxxxx halo shop jedne firme dobio sam poruku od aparata da poziv nije moguc. Nazovem ja halo shop druge prodavnice opet aparat kaze da poziv nije moguc. Poziv tih brojeva nije moguc sa mobilnih telefona. Sa moje strane ja sam u stvari u mraku. Na poziv call centra sbb bobio sam odgovor da je jedino resenje da se strpim DVE nedelje pa ce onda MOZDA poziv omogucen. Da li je eko imao slicna iskustva?

[Ovu poruku je menjao E-Milos dana 24.01.2015. u 11:40 GMT+1]
[ E-Milos @ 03.02.2015. 19:55 ] @
Sto se cuti nije valjda sbb poceo da radi savrseno?
[ Dbradonjic @ 15.02.2017. 13:13 ] @
U firmi sam prebacio fiksni na Sbb i zeznuo se. Uopste mi ne radi POS terminal za kartice. Uzas jedan.
Iz firme koja mi je prodala POS terminal, kazu sam ja ko zna koji kupac koji se zali na Pos terminal preko Sbb-a
[ rajco @ 15.02.2017. 13:21 ] @
Postoji opcija i za mrežni POS, dosta brže i stabilnije radi, ali se u nekim bankama doplaćuje ako ste manji korisnik.
[ Dbradonjic @ 15.02.2017. 13:59 ] @
Zasto se zove "Mrezni" Pos?.
Da li taj mrezni pos pomaze i kod takve lose veze
[ rajco @ 15.02.2017. 14:10 ] @
Zove se mrežni jer radi preko LAN-a, odnosno interneta, preduslov je da imaš isti :).
[ Dbradonjic @ 15.02.2017. 14:33 ] @
Hvala ti na ovoj informaciji. Imam lan i internet, jos kad bih mogao ovaj terminal da povezem preko Lana