[ zoccy @ 20.10.2014. 13:54 ] @
Pozdrav svima. Može li me neko uputiti na link za primer kako napisati Java aplikaciju za ranije (non-android) mob.telefone koja šalje SMS poruku na određeni broj sa datog telefona (npr. plaćanje parkinga)?
[ Texas Instruments @ 20.10.2014. 15:41 ] @
Guglaj "java me send sms" ima dosta primera. Npr. http://developer.nokia.com/com...ow_to_send_text_SMS_in_Java_ME
[ Java Beograd @ 20.10.2014. 16:13 ] @
Jako teško - do nikako.

Naime, kad se pojavila Java ME, svi proizvođači su se momentalno "uplašili" tog razvoja, i po definiciji je Java ME bila ekstremno osakaćena. Ne da nije moglo da se pristupi SMS, nego nije moglo da se pristupi ničemu. Zato se Java ME svela na igrice i tako ponešto.

Onda su proizvođači skopčali da ta Java i nije tako đavolska rabota, pa su počeli da nude svoje pakete, za development, ali ne kao nešto univerzalno, nego kako se ko setio, a onda i kako se šta od toga implementiralo na pojedinim platformama (mislim ovde na matičnu ploču telefona sa originalnim softverom).

Tako se došlo do jedne izuzetno ružne i nikakve šarenolikosti, gde si imao da naprimer Nokia 7650 (lupio sam broj) i telefoni sa istom pločom podržavaju jedan skup funkcionalnosti, a, onda Nokia 7670 (opet sam lupio) podržava sasvim drugi skup funkcionalnosti, tj. Java klasa.

Naravno, Siemens ili Sony-Erikson (tada se proizvodio) imao je skroz druge Java ME pakete, i opet, naravno, aplikacije pisane za Nokiu nisu mogle da se koriste na Sony Eriksonu. Isto važi i za sve ostale proizvođače. I šta je ostalo ? Ništa. Ostale su poneke igrice, koje su vešto napisane da rade na određenom većem broju telefona, ili specijalno, custom razvijene aplikacije za tačno određen tip.

Onda je ostao problem, kako da korisnik dođe do svoje aplikacije i td. i td.

Sve u svemu Java ME je veoma, veoma neslavno završila.

Dakle, moguće je, ako i samo ako, postoje proizvođačeve Java klase ponuđene za upravo takav tip telefona.

Hvala Bogu, Android je guji stao na vrat, i dozvolio developerima da se razmahnu !
[ zoccy @ 31.10.2014. 18:55 ] @
Pozdrav.Hvala na odgovorima.Pokušao sam (ipak) napraviti aplikaciju u Java ME za slanje SMS poruka konkretno za Samsung F480 (MIDP 2.0).Prvo sam je kompajlirao sam(SMSSend) pošto sam instalirao Java SE (JDK 7u71),samsung SDK 1.2.2,Java ME SDK 3.0.5 i NetBeans 8.0.1 (nije lako uskladiti ih),prebacio sam na telefon ali problem je što neće da izvrši slanje poruke iako nema poruke da postoji greška u aplikaciji.Inače,radi se o ovoj aplikaciji http://developer.samsung.com/j...veloping-SMS-Based-Application .Ima tu već gotova aplikacija TextBinaryMessage.zip koju sam takođe prebacio na telefon i opet neće slanje SMS poruke(samo se prekine kada izaberem "send").Može li mi neko reći gde bi mogao tu biti problem i da li je do podešavanja samog telefona?