[ ivan.goran @ 20.10.2014. 17:51 ] @
šasija ks7c
Problem:tv došao neradi nikako nema s.b.Zamjenom elektrolita na B+ dobio s.b. no neće da startuje...
Na s.b. b+ napon iznosi 86V, prilikom pokušaja uključenja na trenutak b+ poraste na 150v i odmah počinje padati do 0v....
Kad opteretim mrezu sijalicom isto se ponaša s tim sto napon naglo opada....
Elektrolite sam naravno izmjenjao, diode i otpore u sekundaru pregledao, vertikalu sam vadio i bez nje se isto ponaša...
Ako neko ima ideju šta još da pogledam neka piše....Pozz....
[ I AM BORGS @ 21.10.2014. 10:45 ] @
Citat:
ivan.goran
Kad opteretim mrezu sijalicom isto se ponaša s tim sto napon naglo opada.....

nevalja ti mrežni dio, ponovo sve pregledaj , ispitaj , mjenjaj sve sumnjive elemente. jer da valja mrežni dio sijalica bi svjetlila jednakom jačinom stalno tj. napon bi bio konstantan , a ne padao.
[ ivan.goran @ 21.10.2014. 15:17 ] @
Dok je tv u s.b. rezimu taj napon je konstantan 86V i sijalica svijetli jednim intenzitetom, prilikom startovanja tv-a daljincem ili na taster napon na trenutak skoci na 150V(sijalica jače zasvjetli) i zatim pada na nulu(mreza prestaje sa radom)...
[ I AM BORGS @ 21.10.2014. 19:51 ] @
Citat:
ivan.goran:  napon na trenutak skoci na 150V(sijalica jače zasvjetli) i zatim pada na nulu(mreza prestaje sa radom)...

1. kad imaš 150 v tv bi proradio
2. i kada padne na nulu - proradi zaštita
3. traži neispravan element koji " obori napon "
[ ivan.goran @ 21.10.2014. 23:50 ] @
Rješeno, problem bio TL431, ubacivanjem novog kola tv proradio, u startu sam ga mjenjao no kako nisam imao novo kolo ubacio sam neko sa jedne rashodovane šasije i ispostavilo se da je i to neispravno......jbg marfi..... :D
[ I AM BORGS @ 22.10.2014. 12:32 ] @
Ok - drago mi je da si uspio !