[ Arandjel81 @ 22.10.2014. 08:04 ] @
Pozdrav.
Imam windows server 2008 u firmi i opsluzuje oko 40 racunara.
Problem nastaje sad kada je hdd prepunujen i treba da menjam sa nekim vecim .
Zanima me kako da ceo windows prebacim na drugi hdd a da pri tome ne izgubim nikakva podesavanja .
Hdd-ovi rade u raid0.
Drugo pitanje : zanima me jel moze na serveru da se stvore grupe koje mogu da pristupaju odredjenim direktorijumima, jer mi postaje dosadno da svakom korisniku pojedinacno dozvoljavam sta moze da vidi , lakse bi mi bilo ako moze da se napravi grupa pa da toj grupi dodeljujem korisnike koji mogu da vide odredjene fajlove.
[ citizenx @ 22.10.2014. 08:25 ] @
kao prvo taj RAID0 je cista glupost, jer ti ne pruza nikakvu redudanciju. Ako crkne 1 disk, izgubio si sve. Ja bih isao na varijantu da napravim kompletan image sistemske particije i smestio na mreznu lokaciju. Izvadio ta 2 diska, kupio 4 veca, postavio ih u RAID5. Po meni je RAID5 najbolje opcija ako se uzme u obzir cena-kvalitet, jer 3 diska rade, a 4. je hot-spare, odnosno to je idle disk koji stupa na scenu ako jedan od ona 3 crkne...

A sto se tice grupa, te grupe se zovu security groups i to je osnovno pravilo kako se dodeljuju prava na share folderima. Prava za pojedinacne korisnike se dodeljuju u specificnim situacijama, ali svakodnevno vidjam da ljudi to rade.
[ valjan @ 22.10.2014. 11:12 ] @
Imaš odlične programe za kreiranje image-a diska koji mogu autoamtski da prilagode veličine particija koje kopiraju tako da se prilagode novom disku. Naravno, dok kreiraš image server ti je offline. Ja sam već par puta bio u prilici da moram da menjam diskove na nekim prastarim serverima na kojima iz ko zna kojih razloga nije bio implementiran mirror RAID, i upravo me ovaj image softver spasio da ne moram sve da ponovo instaliram i ponovo podešavam.

Što se drugog dela pitanja tiče, zavisi da li ti je server deo aktivnog direktorijuma ili "samostalni zanatlija" u okviru neke workgrupe, princip je u suštini isti u oba slučaja samo što ti AD dozvoljava da kreiraš i grupe računara a ne samo korisnika i da njima dodeljuješ odgovarajuća prava. Tamo gde kreiraš korisnike imaš opcije da kreiraš i grupe, pa u njih dodaš korisnike koje želiš, a kad na nekom folderu dodeljuješ pravo pristupa, dodeliš ga grupi a ne korisniku.