[ goranrst @ 25.10.2014. 10:13 ] @
Postavio bi jedno mislim lagano pitanje za vas,ali ipak da pitam jer nisam baš previše iskusan sa umrežavanjem, pa ako sam pitanje postavio na pogrešno mjesto izvinjavam se administraciji.

Prije par dana sam počeo raditi u nekoj firmi (RS BiH), firma ima više računara u različitim kancelarijama (mislim ukupno 5 kancelarija i desetak računara), u jednoj kancelariji je ADSL modem MTEL i to onaj stariji-crni koji nema mogućnost Wireless konekcije, taj ADSL modem je spojen onim mrežnim kablom za Switch-er, a iz Switcher-a idu svi ostali kablovi do pojedinih računara, a neki od računara su i umreženi i to sve lijepo radi i funkcioniše!

E sad pošto mnogi koji tu rade imaju novije telefone koji imaju mogućnost kačenja na Wireless ( a ponavljam da ovdje trenutno nema wireless konekcije) odlučili su ta zamjene stari modem sa novim četveroportnim ADSL modem+router npr.Huawei HG552e kako bi mogli imati internet konekciju i na telefonima (ili eventualno na nekom laptopu).

Pitanje je: Kada donesu taj ADSL modem+ router dali je potrebno jednostavno samo taj novi npr.Huawei HG552e spojiti u već postojeći Switch-er i da sve bude u redu kao što je i sada a naravno imaće i wireless konekciju.

Znači da sve bude spojeno po principu: Telefonska utičnica --- Spliter --- Huawei HG552e (npr. Port1-Lan1) --- Switch-er --- a iz njega mrežnim kablovima do određenih računara (tj njihovih mrežnih kartica). Hvala unaprijed.

[ calexx @ 25.10.2014. 10:27 ] @
Ako je onaj prvopomenuti modem ipak modem/ruter, onda se baš tako povezuje, ali je potrebno da je i novi modem/ruter podešen kako valja. Ako ga uzimate od provajdera, onda će to oni da srede. Ako nabavljate onako, onda neko mora da podesi ADSL konekciju a možda i još nešto.
[ goranrst @ 25.10.2014. 10:59 ] @
To sam juče pogledao onako brzinski i jedno je sigurno da prvopomenuti modem nema mogućnost wireless konekscije (pa valjda onda nije i ruter) i spojen je kablom (UTP Patch) za switcher, iz svičera idu ostali kablovi do određenih računara.
Mada tu sam vidio i još jednu veću kutiju za koju ne znam čemu služi jer takvu prvi put vidim ( to im je neko spojio prije više godina). Nemaju server je im netreba, ustvari im je potrebno da svaki računar ima internet i to je to, a da sa novim modemom imaju mogućnost wireless konekcije na telefone.

A novi modem će im donijeti oni iz MTEL-a (telekoma) ali iz iskustva nisam baš siguran u njih, a firma nema informatičara, a koliko mi se čini da sam ja od svih ostalih koliko toliko iskusniji pa zato sam i postavio pitanje.
[ calexx @ 25.10.2014. 11:22 ] @
To što nema wireless znači da nije wireless ruter ali ne znači i da nije ruter. A teoretski može da bude i samo modem plus neki (opet ne-wireless) ruter ili da je modem/ruter plus svič. Najbolje da napišeš njihove tačne oznake.
Ako to provajder stavlja, nemojte da ih pustite da odu dok sve ne radi kako očekujete. ;)
[ goranrst @ 25.10.2014. 12:53 ] @
Dobro hvala, oznake nemogu znati prije ponedeljka, tada ću vidjeti. Napomenuću im da provajdera ne puštaju dok provjere dali imaju internet konekciju na svim računarima.

Edit:
U suštini sam ja razumio cjelu stvar ovako: Da bi nekih desetak računara imalo internet potrebno je:običan telefonski kabl, Spliter, Modem npr.Huawei HG552e (pošto takav donose svakom); Switch-er-sa dovoljnim brojem portova; dovoljan broj kablova određenih dužina (UTP Patch) u zavisnosti od broja računara i naravno da oni iz provajdera podese modem koji donesu, i to bi moralo biti dovoljno.
[ calexx @ 25.10.2014. 15:44 ] @
Uglavnom, osim ako tih desetak korisnika nisu navučeni na potrošnju. ;) Zavisi i od brzine koju ćete da imate jer nije svejedno da li će to da bude 4/1 ili 100/4.