[ risp73 @ 25.10.2014. 20:24 ] @
Jeftine kineske LED sijalice kupujte samo kod Kineza! Prošle godine sam renovirao kupatilo i tom prilikom na plafon ugradio jednu LED sijalicu od 15W i iznad etažera četiri manje od po 6W. I sve je izgledalo fino, ali nažalost kratko. Nakon par mjeseci jedna mala je počela da blinka, vrlo precizno kao da ima ugrađen kvarcni oscilator. Frekvencija je bila nešto iznad 1Hz a odnos signal/pauza je bio otprilike 1:1. Pokušao sam da ustanovim da li je problem u drajveru ili u sijalici ali nisam uspio, krivca nisam mogao da lociram ni nakon svih mogućih kombinovanja drajvera i sijalica na dva sijalična mjesta. Nisam ništa reklamirao jer nisam znao koju komponentu da reklamiram. A onda je jednog dana došlo do promjene, frekvencija je ostala ista ali se odnos signal/pauza promijenio, bljeskovi su postali vrlo kratki i nakon desetk minuta bi se sve stabilisalo (u prvoj fazi je za normalizaciju bilo potrebno svega minut-dva). A onda se jednog dana sve samo popravilo, sva sijalice su proradile - ljepota. Ali opet za kratko. Umjesto malih, problem je počela da pravi plafonska sijalica, ali na svoj način – nije htjela ni da se upali. Ovoga puta sam je vratio u prodavnicu i ljubazni prodavac mi je rekao će morati da je pošalje proizvođaču. Kada se čekanje odužilo pitao sam ga šta se dešava i dobio odgovor da proizvođač mora (pretpostavljam neka komisija) da ispita zašto sijalica ne svijetli, da je možda ja nisam namjerno pokvario. Nije pomoglo moje ubjeđivanje da ja ne znam kako bi je uništio (nije otvarana i nema nikakvih spoljnjih oštećenja) osim je demontiram, pronađem trofaznu utičnicu i priključim je na 380V, a u ovim godinama bi se nerado verao po merdevinama. Nije pomoglo ali je nova sijalica ipak stigla kroz desetak dana. Ja taman pomislio da je problem konačno riješen kad prije desetak dana i ova nova prestade da radi. Vratio sam je naravno prodavcu i čekajući njegov odgovor doživio novo iznenađenje, neprijatno naravno - ponovo je počela da blinka ona mala. Danas je konačno stigao i odgovor "proizvođača", reklamacija se ne uvažava jer, otprilike: "pa priznali smo jednom reklamaciju, ne očekuješ valjda da ćemo mi stalno priznavati reklamacije za istu sijalicu". Ko "proizvođaču" proizvodi sijalice mogu samo da pretpostavim, na njegovom sajtu uostalom doslovno piše "U našim proizvodnim pogonima vršimo proizvodnju pojedinih dijelova rasvjetnih tijela, ...". LM, jeftine LED sijalice kupujte kod Kineza (po višestruko nižoj cijeni) pa kad vam neka i otkaže nećete imati za čim da žalite, jeftino ste je i platili. Priznajem, pobijedili su me. Mala sijalica blinka, umjesto velike plafonske svijetli dobra stara klasična sijalica a ja odoh kod poštenog i poslovnog Janka (lokalnog Kineza) da kupim prave sijalice. Uvjeren sam da će duže trajati. Jer Janko zna šta je poslovnost iako kod njega nigdje ne piše ono "proizvođačevo": "Naši kupci su naš prioritet". [att_img] |