[ 1vi @ 26.10.2014. 10:04 ] @
Pozdrav svima.
Imam ugovor sa SBB i trenutna brzina interneta je 25Mb. Od istih sam dobio i ruter (Cisco) koji se deli onima koji imaju 3mix paket (Internet+Telefon+TV).
Laptop HP Pavilion 15 od tih 25Mb "hvata" samo 3-4Mb, ponekad i do 9Mb (samo ponekad i kratko). HP laptop ima 6GB memorije, 2Gb grafička, 750Gb hard i nov je (ovogodišnji model) Pokreće ga Win 8.1. U prostoriji se nalazi i manji MSI laptop (10") i on gura oko 10Mb signal. Na laptopu sam probao i lan kabl i slična je brzina. Na mobilnom Samcung Galaxy S4 mini "ide" signal (na speedtest.net) do 25Mb.
Ima li neko ideju šta da uradim na laptopu da bih imao brzinu koja mi je data ugovorom?. Prtobao sam i sa nekim drajverima, i ništa...Dolazili su i iz SBB-a i proveravali i po njima je sve OK. Jedan od njih reče : "Najverovatnije je u pitanju neki virus, crv..." Kontrolisao, proveravao sa više antivirus programa, besplatnih, free na 30 dana, antimalware.. i ista stvar.
Hvala na trudu, morao sam malo opširnije, i pomoći. Sve najbolje.
[ gilopile @ 26.10.2014. 10:27 ] @
Hmmm...

Poceo da pisem o standardima Wi Fi, i setovanju u ruteru B, G, N....Ali ako radi Wi Fi na mob-u, tj. ako izvlaci max brzinu, onda je problem do samog laptopa definitivno. Ili Wi Fi kartica radi u B standardu ili je neki krs. Pokusaj da u device manageru/network Wi Fi ( tvoja kartica ), properties /advanced, pa stavi na only G ili N, ako podrzava ta kartica i taj ruter. Sto se mrzezne tice, isto proveri kako je setovan port u device manager-u/advanced. Stavi na 100MB Full duplex..pogotovo ako ti na mreznoj iza sija samo zuti LED. Ako ne pomogne, pokusaj i sa zamenom LAN kabla...

A kao sto kazu iz SBB-a, nije iskljuceno i da neki virus pravi problem. Kako bi to proverio, podigni neki live Linux i testiraj. Kako i gde si proveravao brzinu? Ako ides preko speed test-a, pokusaj sa promenom servera...Povuci nesto direkt, drajver sa sajta i sl...pa vidi kako ide....
[ 1vi @ 26.10.2014. 10:32 ] @
OK. Da proverim što si mi predložio pa javljam. Hvala.
[ calexx @ 26.10.2014. 10:39 ] @
Ako je tako i na kablu, onda ne moraš da proveravaš wireless, nešto drugo brlja. Da li možeš da probaš još neki laptop/desktop na kablu? Možda je dobra varijanta da digneš neki live linux pa probaš sa njim, tu sigurno neće da se navuče crv, štetočina, neželjeni apdejt, dodatak, biloštaštomožedazabrlja. ;)

Ili je možda previše uređaja i dovoljno je da bar jedan vuče malo više pa za ostale nema ništa. Neki komšija se navukao i gleda jutjub/deli slike/skida filmove? Isključi wireless, poveži samo laptop kablom pa probaj onda.
[ 1vi @ 26.10.2014. 11:04 ] @
OK. Probacu i na lan. Ako ne odgovorim za 10min znaci da je isto ili malo bolje. Evo slike Device Manager-a Nisam uspeo da se snadjem po onom tvom jer mi ne pise tako kako si mi ti savetovao. Hvala.

[ 1vi @ 26.10.2014. 11:19 ] @
Probao upravo naLAn kabl i čak je manja brzina (provereno na više servera na speed test net) i ide oko 1.40-2Mb. Što se lampica na LAN tiče ima ih dve ispod, Jedna, ka meni, svetli neprekidno bele boje, a druga, ka monitoru/iza utičnice kabla, treperi narandžastom bojom.
[ 1vi @ 26.10.2014. 11:27 ] @
Ima li ovde nekog pdešavanja...

[ gilopile @ 26.10.2014. 13:20 ] @
Ne moras to da diras... oznaci `Speed & Duplex i tu postavi fiksno 100MB full duplex pa probaj. AKo ne proradi mreza, samo disable/enable Realtek PCIe family..tj. LAN Ako nece tako, onda vrati na Auto-Negotiation. Pa napisi koja lampica svetlucka na LAN konektoru kada surfas, Obe ( zelana i zuta) ili samo zuta?

Male su sanse da je tu nesto zabagovalo, ali ipak probaj. Ako ostane isto, preskeniraj sa spybot search&destroy i malwarebyts-om. Ako ne nadje nista, onda Neki live Linux ili fresh Win pa probati. Jbg, mora tako, sta da se radi...
[ 1vi @ 26.10.2014. 16:40 ] @
Evo me opet, nakon izvršenih nekih testova.
I dalje na win 8.1 i Lan kabal i WiFi brzina je oko 3.7Mb. Lampica ka meni svetli belo konstantno a iza Lan kabla narandžasto i non stop treperi (kada je Lan kabl ukčljučen).
Stvar se menja u Linuxu. Ubacio sam CD sa Ubuntu (mislim da je 10...onaj koji sam imao) i pokrenuo u Live modu. WiFi nisam uspeo da povežem (slabo razumevanje podešavanja u Linuxu) ali zato kada priključim Lan kabl i nakon instalacije odgovarajućeg Adobe Flash Plejera izbršena provera na Speedtest-u i bzina je otišlaaaa ma 24Mb! To je ono što plaćam i što mi treba. Napomena: Kod ove situacije svetlela je samo bela lampica ispred kabla (ka meni) a ona druga iza kabla nije svetlela)
Opet sam se vratio na Win i isto. Brzina oko 3.7Mb.
Nadam se da sam dao detaljan opis da bi možda još nešto probali ili palo na pamet nekome.
Da li možda da probam da isključim Defender (om je 8-ci dovoljan) i instaliram neki drugi antivirus za Win 8.1. Da probam da nije do toga?
[ 1vi @ 26.10.2014. 17:20 ] @
Rešeno.
Deinstalirao sam drajvere ( na prvoj slici vidi Ralink i Realtek), resetovao i instalirao nove koje sam skinuo. I proradilo, tako da imam onih 24Mb.
Videću dokle i kako. Za sada to je to. Ako bude promena javljam. Hvala na savetu i pomoći. Sve najbolje i nadam se da će mekom omoći takođe ova tema. Sve najbolje.
[ anon115774 @ 27.10.2014. 09:52 ] @
Citat:
1vi: Videću dokle i kako.


Do sledeceg windows update-a. Onda ces opet morati da deinstaliras drajver i da ubacis novi. Isti problem imam sa jednim hp-om i Broadcom wifi uredjajem.

S tim da na eth nemam tih problema nego samo na wifi.

Ako ti se sledeci put to desi pusti ping do modema. Ako je situacija ista kao i kod mene trebalo bi da ti se gubi svaki drugi paket (u proseku).
[ 1vi @ 28.10.2014. 05:30 ] @
Da, upravo tako. I opet reinstal i onda OK.

Citat:
pusti ping do modema


Kako si mislio. Run-Cmd...Ili...