[ Branko.R @ 03.11.2014. 16:48 ] @
Google je nedavno službeno najavio Android L, novu verziju najpopularnije mobilne platforme na svetu, koja će nositi ime Lollipop.
Naujveća novina je vizualno poboljšanje korisničkog UI-a, koje je Google nazvao Material Design.

Platforma među ostalim donosi nove, fluidnije animacije, pregledniji dizajn, izraženiju paletu boja, promenjeni multitasking meni i donosi nove mogućnosti upravljanja glasom. Takođe, uvedene su i nove sigurnosne opcije, a developerima je na raspolaganju preko 5.000 novih API-ja.

Prema nekim saznanjima, od starijih modela telefona ažuriranje na Lollipop mogu očekivati:

Google
Googleov novi Nexus 6 na tržištu će se pojaviti s instaliranim novim Androidom, a ažuriranje će dobiti Nexus 4 i 5.

HTC
HTC One M8 i prethodna generacija One M7 takođe će dobiti Android 5.0 a očekuje se 90 dana od lansiranja operativnog sustava.

Motorola
Motorola je objavila, prva i druga generacija modela Moto X i Moto G dobiće novi Android, kao i Moto G LTE, Moto E, Droid Ultra, Droid Maxx i Droid Mini.

Samsung
Samsung se još nije službeno oglasio oko ažuriranja, ali nagađa se kako će novi Android stići na Galaxy S5 već u decembru. Samsung je, na Twitteru, nagovestio mogućnost da će Galaxy Note 4 se dobiti Lollipop, a vrlo je verovatno da će ažuriranje biti omogućeno i za Galaxy S4 kao i Galaxy Note 3.

LG
LG takođe nije još službeno objavio koji modeli će dobiti Lollipop. Glasine s tehnoloških blogova nagoveštavaju da će novi Android dobiti LG G3 do kraja godine, a za LG G2 početkom 2015. godine.

Sony
Japanski proizvođač je na svom blogu nedavno objavio da Android 5.0 stiže na celu Xperia Z seriju