[ Lavlja_Jazbina @ 05.11.2014. 17:19 ] @
Ljudi ko ljudi.Mnogo pametovanja i licnih interesa pa se izvali po neka novina, da pitam ja ovde da li je to tako.

Rodjaku pored sume se nalazi njiva x osobe.X osoba kaze ako rodjak ne posece sumu da ce ga prijaviti!? Da li ima negde gde bi procitao da to i jeste tako ?

Hvala,UjNa me zamolila.
[ noreniou @ 05.11.2014. 18:50 ] @
Koliko mi je poznato, klasifikacija odnosno klasa zemljista gde se nalazi suma igra veliku ulogu - tipa ako je klasa 5. il 6. onda ne sme da se sece bez dozvole > visa klasa -moze
(mada ovo treba uzeti u obzir i najbolje proveriti u nekom sumskom gazdinstvu) - kao i Ako npr. drvece pravi veliku senku na susednu parcelu vlasnik, te parcele, ima pravo da trazi da se grane potkresu.

Ovde je slucaj da vlasnik zeli da isece sumu sa svoje parcele kako bi je pretvorio u obradivu povrs, ali da isto ne moze da odradi bez dozvole sumskog inspektora.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.11.2014. 19:18 ] @
Citat:
drvece pravi veliku senku na susednu parcelu

Uh,hrastovi su po 20-30metara visine.Ko ce to potkresivati ? Sto se tice clanka,ovde je kontra.Brat ne bi da sece.Ispade da si prevaren ako kupis parcelu na kojoj se suma,jer ispade da i nije tvoja !
[ Darko Nedeljković @ 05.11.2014. 20:04 ] @
Verovatno je stablo na rodjakovoj parceli a krosnja delom na komsijinoj parceli. Sklon sam misljenju da sve sto se nalazi iznad komsijine parcele, to je njegovo vlasnistvo, pa on to ima pravo da posece, ali to je samo licno misljenje zasnovano na zdravom razumu, a nikakvog znanja o zakonima o parcelama nemam.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.11.2014. 07:01 ] @
Odlino razmisljas.Za tu visinu drveta je i logicno..