[ stex @ 12.11.2014. 12:04 ] @
Poceo sam da ucim javu i neke stvari mi nisu bas najjasnije sto se tice rada sa bazom podataka. Samo da napomenem da sam pre radio u PHP-u pa mi je verovatno nacin ucenje pogresan jer pokusavam da idem slicnim logikom.

Da li je uopste moguce (ili da li je to dobra praksa) napraviti univerzalnu klasu koja ce raditi konekciju, select, insert, update, delete za bilo koju tabelu? Video sam neke primere i svi daju primer na samo jednu odredjenu tabelu. A to rade zbog prepareStatement. Recimo, kako bih ja uradio, klasa sql.java bi imala u konstruktoru konekciju za bazu podataka, a metode bi bile select (recimo getResult("tabela","uslov","limit") i tako slicno sa svim metodama), insert, update, delete. Ako ne moze tako, zar se pravi klasa za svaku tabelu posebno? A ako moze, kako se resava onda problem sa prepareStatement?

Takodje sam kod dosta primera za CRUD video da se konekcija sa bazom vrsi u svakoj metodi. Zasto to rade?

Kod PHP-a sam se na pocetku konektovao na bazu, izvrsio sve potrebne upite i na kraju zatvorio konekciju. Po ovome sto vidim u javi je neka praksa da se za svaki upit izvrsi konekcija. Zasto je to tako?
[ nemnesic @ 12.11.2014. 15:46 ] @
Pozdrav,

posto vec znac PHP i imas neku osnovu ja bi t preporucio da odmah krenes sa nekim java ORM-om - kao sto je hibernate. Olaksace ti zivot i neces morati da pises boiler plate code za konekciju za bazom pa dugacke select statements itd. Imaces neku analogiju sa php-om i mozes da uporedis neke stvari ako si koristio neki php ORM (redbean php ili neki framework).

A sto se jave i CRUD-a tice moraces da pogledas neki framework. Ja vec godinama koristim Grails mogu ti reci da sam prezadovoljan.
[ stex @ 12.11.2014. 17:04 ] @
Ali ja ne zelim da imam veze sa PHP-om :) Samo sam hteo da kazem da verovatno pogresno ucim zbog predhodnog iskustva. A i za pocetak ne bih voleo da ucim nesto preko frameworka.
[ bgd2500 @ 13.11.2014. 12:37 ] @
> Takodje sam kod dosta primera za CRUD video da se konekcija sa bazom vrsi u svakoj metodi. Zasto to rade?

Moguce da je u pitanju primer za pocetnike. Za iole ozbiljniji projekat treba koristiti db connection pool.
Pool vodi racuna o kacenju na bazu i otvaranju/zatvaranju konekcija. Kad ti zatreba da izvrsis neki upit
zatrazis konekciju iz pool-a, odradis sta treba i vratis konekciju.