[ ash @ 12.11.2014. 21:47 ] @
TLDR: zamolio bih za prijedlog koji univerzalni objektiv da uzmem za svakodnevno koristenje, a da je bolji od onog 18-55 koji imam?

Duga verzija:
Kupio sam prije pola godine D3100 uz koji je dosao 18-55 objektiv iz naslova. Nisam imao vise novca da trosim i neko vrijeme sam bio sasvim zadovoljan. Potom se priblizio dan zbog kog sam inicijalno i uzeo aparat - rodjenje djeteta - pa sam se odlucio na kupovinu jos jednog objektiva. Poslije dosta njuskanja i odvagivanja, nasao sam onaj drugi (35mm) kojim sam apsolutno prezadovoljan. Ali, ima ali.

35mm mi je skoro savrsen za slikanje po kuci, gdje dosta boravimo. Osim sto bi bilo bolje da je malo 'kraci' (ne zamjerite na zargonu - ne bih sad da guglam koji je korektan termin). Nekad mi zafali prostora da bih uhvatio sve sto zelim. A onim 18-55 sam jednostavno nezadovoljan. Jednom kada sam vidio kako izgleda fotografija uhvacena sa ovim od 35mm, one uradjene sa 18-55 mi jednostavno ne rade posao. Uz sve to, uskoro ce mi trebati i objektiv koji ce trebati moci malo da nazuma i uhvati klinca kako trci i cupa cvijece kod babe u dvoristu.

Sta sada da uzmem da moze uraditi super fotku u kuci iz relativne blizine, ali da moze odlicno da posluzi i napolju kada jurimo po dvoristu. Ne trebam neki velik zoom, ali da je ipak malo veci od onih 55mm koje mi pruza ovaj sto vec imam.

Volio bih proci super jeftino, ali mi je jasno da to nece biti bas moguce.

Unaprijed zahvaljujem na korisnim savjetima.

Pozdrav!