[ mrkii @ 17.11.2014. 22:03 ] @
Brat imao svadbu i dobio disk sa slikama.
Prvo, slike ne idu redom kako su slikane, iako idu redom po imenima (DEJ_5409, DEJ_5410 ....)
Drugo, nema EXIF informacija. Koristim program Exifer za automatsko preimenovanje prema datumu i on kaze da nijedna slika nema EXIF.
U ACDSee u properties kaze da je Modified 13. novembra a slikano je 14. novembra ...
Nista mi nije jasno, pa sada svaki mobilni ima normalne EXIF informacije. Da li je neka mucka u pitanju? Ne mogu da znam ni u koliko sati je slikano.

Ima li ko ideju kako mogu da se povrate informacije.
Screenshot je iz ACDSee properties.
[ risp73 @ 18.11.2014. 16:36 ] @
Vidim niko ti ne odgovara, ni ja nemam riješenje ali bi ti predložio da malo preciznije opišeš svoj problem.
Možda ti neko pomogne.

- Kojim aparatom su slike snimljene i odakle ti prefiks DEJ_, koliko znam Nikon ima prefikse DSC_ i DSCN_?
- Šta podrazumijevaš pod "slike idu"? Znači li to da je slika DEJ_5410 snimljena prije slike DEJ_5409?
- Ako ACDSee vidi exif, znači da exif ipak postoji ali ga Exifer ne vidi. Pogledaj na nekom drugom računaru,
drugim programom, npr. programom FastStone Image Viewer.
- Zbunjuje te razlika u datumima "slikano" i "modified". Da li su ti datumi na aparatu i računaru usklađeni?
...

[ S A J A @ 18.11.2014. 20:24 ] @
Foto aparat stavlja EXIF informacije na sliku ali te informacije posle mogu da se uklone u procesu obrade slike. Moguće je da je fotograf namerno ili slučajno uklonio te informacije. Ili je možda nešto drugo u pitanju, koliko vidim sa onog screenshota, deluje mi kao da EXIF info postoji pa mi nije baš jasno kako ga program ne prepoznaje. Možda da pošalješ jednu originalnu sliku pa da pogledamo.
[ risp73 @ 18.11.2014. 21:33 ] @
Citat:
S A J A: ... Moguće je da je fotograf namerno ili slučajno uklonio te informacije...

Ne bi rekao.
mrkii je "...dobio disk sa slikama". Pretpostavljam da je u pitanju CD ili DVD (a ne HD), pa pošto je prikačio exif (ACDSee), fotograf ga očigledno nije uklonio. Ako ga je neko i uklonio mogao je to da uradi tek kad su slike prebačene na HD. Meni izgleda vjerovatnije da je exif tu ali ga Exifer zbog nečega ne vidi.
[ mrkii @ 19.11.2014. 15:53 ] @
Hvala na odgovorima :)
Evo jedne slike pa pogledajte.
Slikano je 14.11. oko 13.00, pa ako to neko moze da vidi iz podataka lepo bi bilo.

https://www.sendspace.com/file/2xccs2

1.2MB
[ risp73 @ 19.11.2014. 16:52 ] @
Slika i njen exif su sasvim u redu, i dalje vjerujem da ti probleme pravi Exifer.

Ovako sliku vidi FastStone Image Viewer:

[att_img]
[ mrkii @ 19.11.2014. 17:29 ] @
Da, kada pogledam u faststone na taj nacin dobijem za neke slike priblizno tacno vreme.
Ta slika sigurno nije napravljena u to vreme, vec eventualno, sat vremena ranije. Znam po jednoj od narednih slika gde kaze 5 popodne, a sigurno je 4 jer je u to vreme bilo vencanje. Nazalost, neke druge slike bas mnogo mase vreme.
Evo primera druge slike koja je napravljena sigurno oko 15.45, a faststone daje dva potpuno druga vremena.

U prilogu je i ta slika u originalu pa pogledajte:
https://www.sendspace.com/file/lpw3m1

[ risp73 @ 19.11.2014. 19:33 ] @
Da ponovim stara pitanja:
- Šta podrazumijevaš pod "slike idu"? Znači li to da je slika DEJ_5410 snimljena prije slike DEJ_5409?
- Da li su ti datumi na aparatu i računaru usklađeni?

i postavim jedno novo:

- Da li je moguće da je fotograf za malo više od šest sati ovim Nikonom napravio 2742 snimka (DEJ_5362.JPG ... DEJ_8104.JPG) – svakih osam sekundi jedan?


Možda je ovo objašnjenje:
Profesionalni fotografi svadbe često snimaju sa više aparata (dva ili više snimatelja) pa poslije slike strpaju u jedan folder. Ako na barem jednom aparatu vrijeme nije bilo tačno podešeno dobije se otprilike ovo što si ti dobio. Koliko Nikona je snimalo svadbu?

Na posljednjoj slici koju si prikačio ispada da je slika zapisana na disk prije (13. novembar) nego je snimak napravljen (14. novembar). Na prvi pogled izgleda nelogično, ali ne mora da bude.
Gornje vrijeme predstavlja vrijeme kada je slika zapisana na disk, određuje ga operativni sistem i tačno je koliko je tačno podešeno vrijeme na računaru.
Donje vrijeme računar uzima "iz slike", iz metafajla ugrađenog u sliku. A to vrijeme definiše fotoaparat u skladu sa na njemu postavljenim vremenom. Ako neko vrijeme (na računaru ili aparatu) nije dobro podešeno dobije se ovo što si ti prikačio.
[ mrkii @ 19.11.2014. 20:39 ] @
Mislim da si u pravu i da vreme nije dobro podeseno na oba aparata (barem sam zakljucio da su dva, nisam obratio paznju).
Ima oko 800 slika i slikanje je pocelo oko 13h, a zavrseno u ponoc.
Slike idu lepo redom od DEJ_5353 do DEJ_5706 ali vreme nije tacno i to bas netacno, i od DEJ_8094 do DEJ_8661 i isto vreme nije tacno (izgleda po 1h unapred sto sam resio). Problem je sto je slikano izgleda malo jednim aparatom, malo drugim, pa je ispao haos kada se gledaju fotografije (veselje, maticar, veselje maticar...).
U principu to mi ne bio problem, da ih hronoloski poredjam (preimenujem po vremenu slikanja) pomocu programa Exifer, ali on ne prepoznaje EXIF fotografija.

To mi je najcudnije jer sam sredjivao hronoloski slike sa raznih telefona i gomile fotoaparata i nikada, ali nikada nisam imao taj problem. I sada ispade problem sa profesionalnim aparatom! Da zeza EXIF. Ako mi neko ne pomogne savetom, ici ce brat kod fotografa da mu trazi da sredi slike hronoloski. Ovako nema smisla!
[ risp73 @ 19.11.2014. 22:24 ] @
Nikako da shvatim vidiš li ti exife ili ne vidiš? Žališ se da ih ne vidiš, a svako malo postaviš po neki ;-)

Fino pokreni FS, namjesti se na CD sa slikama, pomjeri miša uz desnu ivicu ekrana tako da se pojavi exif pa točkićem miša prelistaj slike i kaži nam vidiš li ili ne vidiš exife. Bez te informacije možemo da nagađamo u nedogled. Ako slike gledane FS-om imaju exif, a Exifer ga ne vidi, sve je jasno.

Ovoga puta si čini mi se imao i sreće, sudeći po snimcima koje si postavio izgleda da su neki snimci napravljeni Nikonom D300, a neki Nikonom D800.
Razdvoji snimke u dvije grupe (D300 i D800), pažljivim gledanjem i upoređivanjem ocijeni koliko jedan model "kasni" u odnosu na drugi pa jednom od njih ručno promijeni vrijeme svakog snimka. Ovo je naravno izvodljivo ako FS vidi exife.

Opet nas zbunjuješ: Kažeš "Slike idu lepo redom od DEJ_5353 do DEJ_5706" a u prethodnom postu si postavio sliku DEJ_8104 koja bi se teško uklopila u ovaj raspon.

Fotograf jeste pogriješio što nije sinhronizovao vrijeme na svojim aparatima, ali ja i dalje vjerujem da je exif na slikama dobar, ali da taj tvoj Exifer ima probleme sam sa sobom.
[ mrkii @ 19.11.2014. 23:14 ] @
Pa, ispade da slike imaju EXIF, ali netacan. Pogledao sam i pomocu ACDSee i on pokazuje podatke kao i FastStone.
Zbunilo me je to sto Exifer pise da nema EXIF podataka (screenshot), a to mi se nikada nije desilo ni sa najprostijim telefonom, kamoli profi aparatima koji su korisceni.
I to ce verovatno ostati misterija, zasto ne prepoznaje.

U svakom slucaju jako je neprofesionalno da tako daju DVD sa slikama koje nisu hronoloski poredjane. To je nedopustivo za nekog ko se time bavi i zivi od toga.
Plus da ne podese vreme u fotoaparatima, strasno, pa to je prvo sto se uradi kada uzmes aparat u ruke. Profesionalci.
A i da je dobro podeseno vreme, opet slike ne bi isle redom (zbog naziva fajlova).
Verovatno je tacno da bih mogao da odgonetnem razliku u vremenu na koje su podesena dva aparata (a razlikaje velika) i da promenim, ali je jebancija i to ne bih ja trebao da radim.
Ma neka ode brat kod ovih profi fotografa i kaze im da odrade svoj posao.

Hvala u svakom slucaju :)
[ risp73 @ 20.11.2014. 13:14 ] @
Citat:
mrkii: ... Exifer pise da nema EXIF podataka ... I to ce verovatno ostati misterija.

Nema tu nikakve misterije, problem je u tvom računaru/programu.

Vidim da koristiš Win7 i vjerovatno neku verziju Exifera stariju od deset godina. Pogledaj ovaj sajt http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/ pa ćeš da vidiš da je Exifer posljednji put update-ovan septembra 2002. godine, i da je to definitivno posljednji update. Kako očekuješ da će da radi pod Win7 kad se Win7 pojavio tek nekoliko godina kasnije?Citat:
mrkii: ... A i da je dobro podeseno vreme, opet slike ne bi isle redom (zbog naziva fajlova).

Šta podrazumijevaš pod ovim da "slike ne bi išle redom zbog naziva fajlova", kud bi to slike "išle"? Ako misliš na redoslijed kojim ih vidiš WinExplorerom (ili nekim sličnim programom) onda treba da imaš u vidu da taj redoslijed zavisi samo od toga kako si program podesio, šta si mu rekao kako da sortira fajlove. Ako želiš da ih vidiš sortirane po datumu sredi datume pa kaži WinExploreru da ih sortira po "Date Picture Taken".

[att_img]

Pozdrav
[ S A J A @ 20.11.2014. 15:03 ] @
Utvrdi koliko je vreme pomereno i nađi program koji radi korekciju, kao na primer ovaj: http://www.softpedia.com/get/M...-Tools/Exif-Date-Changer.shtml

Onda u FastStoneu imaš rinejmovanje po exit vremenu i to bi trebalo da bude to.

[ mrkii @ 20.11.2014. 15:19 ] @
@ risp73
Znam da je star program u pitanju, ali napisah da sam ga hiljadu puta koristio, sa fotografijama iz najrazlicitijijh foto aparata, pa i telefona, i uvek je bez problema prepoznavao EXIF. Super mi radi posao i zato ga ne menjam, odlican je za preimenovanje fajlova i za watermark prema datumima i sl, najbolji koji sam sreo po tom pitanjua probao sam brojne programe (dajte neki predlog ako znate neki odlicni program za tu namenu). Imam instaliran i FastStone i ACDSee i Irfan. A ovde nece lepo da radi sa dva savremena, profi aparata. Cudno, u najmanju ruku, zar ne?

U pravu si za ovo drugo, prebrzo sam napisao, znam za sortiranje fajlova po razlicitim kriterijumima.

@ S A J A
Resio sam na kraju prilicno dobro.
Prvi aparat je imao 1h razlike u odnosu na pravo vreme i to sam automatski podesio za sve slike u FastStone, koji ima tu opciju +/- sati, minuta, a onda ih preimenovao tipa 14h 12m 15s (opet automatski, istim programom), da bi isle redom.
Drugi aparat je imao vremensko odstupanje oko 8.5h pa sam se tu igrao dok nisam gotovo ubo pravo vreme i preimenovao ih u isti format kao prethodne. Nekoliko slika se nije uklapalo pa sam ih rucno preimenovao da bi "legle" na mesto.
Sada je valjda ok.

Hvala svima na pomoci :)