[ Vojislav954 @ 19.11.2014. 20:26 ] @
Potrebna mi je dioda sa efektom tunelovanja ali je nisam nasao u domacim prodavnicama elektronskih komponenti. Da li znate neki uredjaj u kome se nalazi tunel dioda?
Postoji li mogucnost da je nadjem u servisu za popravku kucnih elektronskih uredjaja?
Postoji li neko kolo koje ima slicne efekte? Znam da mnoge stvari imaju podrucje smanjenja jacine struje dok se napon povecava u strujno-naponskom grafiku, ali mi treba komponenta (kolo) koja takve osobine ispoljava na nizim naponima (za razliku od iskrista, neonskih i elektronskih cevi).
[ emiSAr @ 19.11.2014. 20:40 ] @
Tunel diodu ne vidjoh od ranih 60-tih (HEATHKIT tunnel dip meter). Za kakvu aplikaciju ti treba? Procitaj ovo:
http://www.vk6fh.com/vk6fh/lambda_diode.htm

pOz
[ Vojislav954 @ 19.11.2014. 20:45 ] @
Hvala na linku. Treba mi za oscilator ali i za jos neke primene. Da li je moguce da se ne proizvodi ni jedan uredjaj u kome ima tunel diode?
[ emiSAr @ 19.11.2014. 21:06 ] @
U uredjajima komercijalne-kucne elektronike nema je. Slabo se koristi iz razloga sto daje veoma mali napon oscilatora, negativna karakteristika je oko 100-200mV.
Evo o pronalazacu i kako radi:

pOz
[ Vojislav954 @ 20.11.2014. 14:05 ] @
Hvala na pomoci.
[ RoRa @ 21.11.2014. 16:15 ] @
U profesionalnim uređajima tunel dioda je nalazila primenu u, naprimer, vremenskim bazama osciloskopa kao brzi prekidač. Tunel diode se i danas proizvode za primenu u mikrotalasnom području ali ne od germanijuma već od galijum arsenida. Sa promenom materijala ide i visoka cena ovih dioda.