[ Maverick kid @ 26.03.2004. 16:37 ] @
| Evo o cemu se radi, imam Celeron na 733 MHz i 256 mb sdram, HDD 20 GB itd, OS mi je XP, prije par mjeseci racunar mi je poceo nenormalno usporavati, dakle sve sto radim ide izludzujuce sporo, nekazem da mi je hard disk bas prazan ali i prije je bio istom kolicinom podataka zatrpan pa je opet radio puuuuuno brze. Ako neko ima neki prijedlog ali softwerski bio bi mu zahvalan da mi javi jer nemam bas para za extra memoriju i sl, dakle podesavanje parametara u biosu ili u samom win XP to je ono sto bi mi za sada pomoglo.
Hvala |
[ VRKY @ 26.03.2004. 20:17 ] @
Pa probaj ga malo pročistiti sa nekim programom kao TuneUp Utilities ili možeš ovako Start-All programs-Accessories-System Tools-Disk Cleanup .I usput probaj Defragmentirati HDD sa programima poput Diskeeper-a.Ali nisam 100% siguran.
POZDRAV
[ VRKY @ 26.03.2004. 20:21 ] @
E zbilja esi li pravio System Restore point-e.Jel ti to isto zauzima dosta prostora a možeš ih izbrisati ovako Start-All programs-Accessories-System Tools-Disk Cleanup .KAd ti učita te podatke za brisanje otiđi na More Options i na ono zadnje i Cleanup
[ skarahas @ 26.03.2004. 20:26 ] @
Nažalost tu se ne da dosta napraviti ako je taj Celron koji imaš mislim da je uopće uspjeh ako WinXP podigneš..malo MHz prijatelju..nažalost tu se nema što softwerski..ostaje hardwer...procesor..i to na GB..ništa bez toga..
[ NLO @ 26.03.2004. 21:03 ] @
lepo uzmesh napravish backup, formatirash hard, instalirash ponovo xp (ili 2k bolje al kako ocesh) onda uzmesh pogasish shminku, nepotrebne servise, system restore i josh neke gluposti.. ubuduce gledash shta instalirash.. i sve ce ti normalno raditi..
inace hardwerski ti je komp sasvim ok za xp..
[ znalacminimalac @ 26.03.2004. 21:33 ] @
Citat: skarahas: malo MHz prijatelju...
Pa meni XP radi savim fino na 665 MHz, 256 RAM. Doduše Pentium, ne Celeron, ali to ne bi trebalo imati veze.
[ -doktor- @ 27.03.2004. 00:34 ] @
Ma hardware je sasvim OK i može bez problema da gura Win XP pa čak i Photoshop, Corel i slične zahtevnije stvari.
Ja kući imam Celeron 950MHz, BX ploču i 256MB SDRAM-a i sve ide kao podmazano. Doduše malo sporije nego na poslu (gde imam Pentuim IV 2.4GHz, i875 ploču i 512MB DDRAM u dual modu) ali radi OK.
Ako je ova konfiguracija lepo radila pod Win98 verovatno će tako ili možda za nijansu sporije (ali stabilnije) raditi i pod XP-om.
Pošto pretpostavljam da je hardware OK treba samo se pobrnuti malo o "higijeni" Windows-a:
1. Deinstaliraj sve programe/igre koje ne koristiš.
2. Nekim antivirusom dobro "pročešljaj" windows.
3. Nadji program za uklanjanje adware-a i detaljno skeniraj njime disk
4. Defragmentuj disk
5. Pogledaj da nemaš previše aktivnih programa u memoriji (obično onih što se lociraiju u systray) i podesi ih da se ne startuju zajedno sa Windows-om kako ti ne bi zauzimali memoriju bez potrebe (npr. nema potrbe da ti firewall ili ICQ budu startovani ako nisi stalno na Net-u).
Ukoliko ništa od ovog ne pomogne probaj da "angažuješ" nekog prijatelja/rođaka/komšiju ili ponovo izloži problem ovde ali sa mnogo detaljnijim opisom problema (šta tačno imaš od hardware-a, za šta koristiš PC, koje programe imaš, kad ti se i u vezi čega usporio PC).
[ kUdtiHaEX @ 27.03.2004. 09:04 ] @
I pogledas usput temu WIndows FAQ - obavezno za pocetnike u Windows Desktop forumu.
[ filipc @ 30.03.2004. 13:27 ] @
Ako oces da ti komp radi brze slusaj:
reinstaliraj windows i ako tvoja ploca podrzava overklokuj celerona na 1100 mhz
Overklokovanjem ces ga ubrzati ja sam celerona overklokovao od 2.4 ghz na 3ghz
Znas li sta radi leti od brzine!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Skipi @ 30.03.2004. 20:03 ] @
Pa reci bar coveku koliko je to dobro za Procesor
[ filipc @ 30.03.2004. 21:57 ] @
@skipi:
ne znam sta ti mislis ali za mene je odlicno temperatura je manja nego na 2.4ghz ali sam kupio jaci kuler a voltaza ista 1.47 v .
Za mene je ovo odlicno
[ -doktor- @ 30.03.2004. 22:47 ] @
Današnji PC su poprilično složeni sklopovi, nije lako dati neku preciznu dijagnozu pogotovo ako nemaš precizan opis problema.
Poenta kod kod ovakvih problema je da se nađe "usko grlo" i da se ono ukloni.
Problem može biti i softverske i hardverske prirode.
Overklokovanje može dati rezultata u procesorski zahtevnim programima (igrice, audio/video kompresija i sl.) ali nema neke preterane uticaj na Office, surfovanje i slične (nezahtevne) stvari.
[ kUdtiHaEX @ 31.03.2004. 08:57 ] @
Ma dajte bre ljudi :)
Desava se vremenom da Windows uspori iz nekog razloga...prevelika i neoptimizovana reg. baza (procitaj FAQ u WIndows desktop), podaci rascepkani na sve strane po disku (defrag), preveliki broj startup programa (FAQ)....
Jednostavno, posle odredjenog vremena, instalacija od 0 je prirodna stvar...kakva crna OC-ovanja to nema veze sa zivotom :D
[ srdjandakic @ 31.03.2004. 09:23 ] @
[ ivanvuk @ 01.04.2004. 03:44 ] @
Ljudi, sve to shto govorite je sasvim na mestu, ali ako je Windows lepo shljakao pa onda pocheo da usporava, ja bih PRVO rekao choveku da PROVERI KULER.
Dakle, proveri da ti nije sluchajno stao, ili usporio ventilator na procesoru, proveri temperaturu procesora, vrlo je moguce da se takve stvari deshavaju kada stane ventilator. Posebno na Pentium procesorima koji podnose visoke temperature bez nekih vidnih greshaka.
Kod drugarice nije radio Plug & Play a sve ostalo je bilo savrsheno! Dakle ne prepoznaje plug & play modem i zvuchnu. I zashto? -> Crko kuler. Trip!
[ kUdtiHaEX @ 01.04.2004. 09:26 ] @
Ma to nema veze sa vezom...kakve ima veze kuler sa brzinom sistema  To znaci da onima koji imaju kulere koji se vrte na 6000 rpm sistem radi brze nego onima koji imaju kulere koji se vrte brzinom od 2000 rpm 
[ ivanvuk @ 02.04.2004. 02:17 ] @
Ne batice, ili me nisi dobro razumeo, ili ja nisam dobro objasnio!
Naravno da nema nikave veze da li procesor ima 30 ili 55 stepeni.
Ali
I TE KAKO IMA VEZE AKO RADI NA 70-80 STEPENI
Pentium procesori su sposobni da funkcionishu na tim temperaturama, ali pochinju da prave razne probleme koji se razlikuju od sistema do sistema. Standardni simptomi crkavanja ventilatora su iznenadno usporenje sistema sa najchescim, ali ne i obaveznim "blue screen of death"
Nadam se da se slazesh sa mnom?
Eto objasnijo :)))
[ Virtu@lP @ 02.04.2004. 21:29 ] @
Neka proveri da li mu racunar radi u PIO ili DMA modu. Kod mene je to bio problem jednostavno se sam prebacio u Pio mod.
Pozdrav
[ kUdtiHaEX @ 02.04.2004. 22:16 ] @
Citat: ivanvuk:
Ne batice, ili me nisi dobro razumeo, ili ja nisam dobro objasnio!
Naravno da nema nikave veze da li procesor ima 30 ili 55 stepeni.
Ali
I TE KAKO IMA VEZE AKO RADI NA 70-80 STEPENI
Pentium procesori su sposobni da funkcionishu na tim temperaturama, ali pochinju da prave razne probleme koji se razlikuju od sistema do sistema. Standardni simptomi crkavanja ventilatora su iznenadno usporenje sistema sa najchescim, ali ne i obaveznim "blue screen of death"
Nadam se da se slazesh sa mnom?
Eto objasnijo :)))
Ljudi se tripuju za dzabe. Ako je proizvodjac rekao da su sve temperature do 90 stepeni podnosljive, u cemu je problem????
[ virtualx @ 02.04.2004. 23:06 ] @
i ja imam slicnan problem samo sto kod mene komp radi sporo uvijek.
imam:
maticnu K7VZA
graficka sis315 64MB
sd ram 256MB
hdd 20GB
AMD duron 800MHZ
kad izadjem iz nekog zahtjevnog programa ili igrice komp toliko uspori da treba 10-ak sekundi dok udje u my documents.
znam da bi trebao mijenjati procesor i stavljati jos memorije ali nema se para.
[ Dark_Runger @ 02.04.2004. 23:13 ] @
Mani se overklocka.Ne zaboravi da imas celeron koji nije napravljen za takva forsiranja.Kao sto je neko vec rekao backup-uj podatke i uradi clean install xp-a i pogasi one "sto sarenije,budali milije" efekte (stavi na best performance).Ti sareni efekti ZDERU memoriju,toliko je zderu da i sam microsoft predlaze da se pogase na slabijim masinama (cak sam imao to pitanje na MCP (XP) ispitu).I pazi sta instaliras,ne gomilaj programe koje ne koristis itd.Ja radim clean install svaka dva meseca i windows sljaka kao leptir.Uzgred proveri kuler,skini ga namazi termalnu pastu ponovo,izduvaj prasinu.Pregrevanje proca je opasna zajebancija za OS.tvoj celeron bi trebao da radi na max 45-50 (jul-avgust) stepeni,sve preko toga dovodi do pada performansi.
[ mickeybaki @ 04.04.2004. 00:41 ] @
Sto se tice overklokinga, overklokovati celeron sa 2.4 na 3 GHz je sasvim ok jer su procesori koji se prodaju sa ovim frekvencijama fizicki isti. Ali to coveku ne resava problem, vec ga moze samo zbuniti. Ja sam imao slicnih problema (dodusa sa dosta jacom masinom) i resio sam ih tako sto sam poiskljucivao sve stvari koje mi ne trebaju a koje windows sam loguje na pocetku, i uklonio sve suvisne stvari u startapu. Vindows mi se od tada nije ni jednom zaglavio, a izgleda kao 98ca ali je mnogo stabilniji.
[ ivanvuk @ 04.04.2004. 04:36 ] @
Citat: kUdtiHaEX
Ljudi se tripuju za dzabe. Ako je proizvodjac rekao da su sve temperature do 90 stepeni podnosljive, u cemu je problem????
Ne bih sada da zapochinjem neke rasprave, ali podnoshljivo, i preporuchljivo je vrlo razlichita stvar! Da, ljudi se tripuju i to vrlo, ali nema to veze sa nashom prichom, ja ti govorim iz iskustva.
Dakle, pentium nece izgoreti na 90 stepeni (a mozda i 'oce?? :)) ali reci mi da li ti imash ventilator na svom pentiumu?
Nisam rekao da je to sigurno jedini problem, samo sam choveku rekao da pre svega proveri hladjenje, da se ne zamlacuje sa softwareom ako nije to u pitanju.
OK?
[ jacqueline030 @ 07.04.2004. 08:51 ] @
imam win 2k.Pri disk clean up, pocinje ciscenje ali se racunar zakuca na 10% zavrsenog ciscenja i tu je kraj.Defragmentiranje ide bez problema.Kako da iskljucim neke aplikacije koje se podizu sa dizanjem win 2k?
[ Ivan Starčević @ 07.04.2004. 12:43 ] @
Run>msconfig>startup mada meni to ne radi na 2k, postoji mnogo programa koji imaju editor te svrhe npr. RegistryCheckUP
[ bgd @ 08.04.2004. 23:42 ] @
- napravi back-up
- formatiraj disk
- instaliraj XP uz pomoc XPlite ( www.litepc.com/xplite.html - potrazi ga na mrezi - ko trazi naci ce)
- zagarantovano ubrzanje
[ BluesRocker @ 13.04.2004. 14:53 ] @
Citat: virtualx:
kad izadjem iz nekog zahtjevnog programa ili igrice komp toliko uspori da treba 10-ak sekundi dok udje u my documents.
znam da bi trebao mijenjati procesor i stavljati jos memorije ali nema se para.
Pa je l ti problem da sacekas minut dva da ti se windows vrati iz virtuelne memorije, posto je radnu privremeno preuzela igra? A moze i restart, ni to nije dugo u odnosu na visesatno igranje iste.
[ deshasrk @ 13.04.2004. 15:08 ] @
Citat: bgd:
- napravi back-up
- formatiraj disk
- instaliraj XP uz pomoc XPlite ( www.litepc.com/xplite.html - potrazi ga na mrezi - ko trazi naci ce)
- zagarantovano ubrzanje
Ima li nesto slicno za instaliranje w98!???
Mislim da mi je doslo vreme za formatiranje diska:(
[ BluesRocker @ 14.04.2004. 10:26 ] @
Ima 98lite na istom sajtu, mada bi ti bilo korisnije da cd od 98-ice iskoristis kao podmetac za pivo.
[ Ivan Starčević @ 14.04.2004. 15:59 ] @
[ NinaSu @ 03.08.2008. 07:50 ] @
Koji proizvodjach je to rekao???
Meni je eto crko cooler...ne skroz...ali nije radio kao pre...shto je prouzrokovalo temperaturu od 100 stepeni vetj u BIOS-u...naravno otishao mi i procesor....Pa bash bih volela da vidim taj procesor koji radi na 90 stepeni bez problema!!!
Inache imala sam Intel Celeron procesor 1.7
I meni usporava windows....ali uradim reinstalaciju i defragmentaciju ostalih particija i radi kao nov...
Da nisi mozda promenio antivirus pa ti novi vishe troshi memoriju i procesor?
[ Flash411 @ 03.08.2008. 10:04 ] @
Prije nego odgovoris na temu,pogledaj datum zadnjeg posta!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|