[ notebookFun @ 28.11.2014. 13:32 ] @
| U poslednje vrijeme cesto mijenjam elektrolite na maticnim plocama pa me interesuje sledece.
Znam da kod eletrolita napon moze biti veci ili jednak a da kapacitet mora biti isti. Recimo da na ploci imam fabricke elektrolite 1800uF 6.3V, ja ih zamjenim sa 1800uF 16V znam da ce ploca da radi ali me interesuje kako se ponasaju da li ima nekih mana?
Planiram da kupim vecu kolicinu elektrolita pa bih kupio ove sa vecom voltazom jer se mogu ubacivati i na drugim mjestima gdje se trazi 16V ali me interesuje da li je ovo bas jednako u radu ili je bolje da mjenjam sa bas identicnom voltazom? |
[ Branko.R @ 28.11.2014. 13:43 ] @
Možeš da staviš elektrolite i veće voltaže i kapaciteta. Važno je da, oni oko procesora budu za naznačenu temperaturu i da fizički možeš da ih smestiš (ako su gusto pakovani).
[ notebookFun @ 28.11.2014. 14:23 ] @
Nisam dobio bas precizan odgovor, volio bih da se jos neko ukljuci u temu. Lako mi je smjestiti elektrolite malo ostavim vece nozice i to je to (kao na slici)....Sto se tice temperature pratim i to...
Da li ovi elektroliti od 16V oslobadjaju vecu temperaturu iako rade na nizoj voltazi?

[ emiSAr @ 28.11.2014. 15:28 ] @
Kod takve situacije kada je elektrolit veceg napona ima i neznatno veci ESR, a jos kad ga stavis "na visokoj nozi" povecas mu i ESL, tako da gdje je god
moguce pakuj elektrolite na sto krace nozice, moze biti nesto vece voltaze ali trazi isti promjer i raster nozica.-Pogotovo na MB, obicno se radi o SW konvertorima.-
pOz
[ notebookFun @ 28.11.2014. 16:06 ] @
Citat:
emiSAr: Kod takve situacije kada je elektrolit veceg napona ima i neznatno veci ESR, a jos kad ga stavis "na visokoj nozi" povecas mu i ESL, tako da gdje je god
moguce pakuj elektrolite na sto krace nozice, moze biti nesto vece voltaze ali trazi isti promjer i raster nozica.-Pogotovo na MB, obicno se radi o SW konvertorima.-
pOz
Hvala EmiSAr, uvijek se obradujem kada vidim tvoj odgovor ;)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.