[ anakin14 @ 30.11.2014. 09:46 ] @
1) preduzetnik nije u pdv-u ali se približava granici. Sa obzirom da se prilikom "prelaska" preduzetnik briše, novonastalo prrduzeće je potpuno nova pravna forma sa novim pib-om i matičnim brojem da li se nastavlja kontinuitet pdv-a i da li se treba prjaviti u pdv ili sačekati promet od novih 8 000 000 za ulazak?

2) ukoliko imamo neke dugove prema dobavljačima da li na neki način prelaze u novonastalu pravnuformu ili se sve radi odvojeno kao i da je preduzetbička radnja zatvorena a novo preduzeče otvoreno.

3) Koja je uopšte razlika izmedju jednostavnog brisanka preduzetnika i osnivanja društva i ovog takozvanog "prelaska"?

4) Sta raditi sa kasom? Posto planiram da od 1 januara budem d.o.o, koji nacin postoji osim kupovine jos jedne kase samo zbog prevodjenja pa je posle prodati sto je apsurdno odrzati kontiunitet poslovanja a da to ne bude piskaranje po fiskalnim blokovima???

5) Da li stanje zaliha repromaterijala prrnosim kao stanje zaliha ili unosim kao osnivacki kapital kao da sam i osnivao potpuno novo preduzece? Tek onda stvarno ne razumem u cemu je razlika od osnivanja novr pravne forme?

Hvala vam na odgovorima.
[ Darko_zed @ 30.11.2014. 10:09 ] @
Slicna pitanja sam i ja postavio i saznao ovo da ako si duzan dobavljacima lakse za tebe da platis sada ili kao da postoji nacin da preneses dug na drugu firmu samo ako si ti vlasnik nove firmem , nisam siguran u to ali tako knjigovodje pricaju . Dugovanja prema tebi su problematicna , moj slucaj recimo , tu je problem kako naplatiti posle ...
Radnike povlacim sa sobom to nije problem .
Zalihe materijala unosis kao osnovni klapital jer ti i osnujes potpuno novo preduzece inace , novi pib i maticni i ime takodje.
Advokak obavezan u pocetku zbog papira , bolje tako , i oko 500 eurica se treba platiti drzavi za osnivanj doo preduzeca , osim ako nesto nisu promenili .
Za PDV se prijavljujes i cekas ponovo promet od granice dovoljne za ulazak , jednostavno sve kreces ponovo .


Poz i nadam se da sam pomogao ,a i nadam se da ce se javiti neko kompetentniji jer i mene interesuje ova tema ..
[ ljubisal @ 01.12.2014. 07:33 ] @
Pre nego što dam odgovore, mislim da treba još jednom preispitati da li zaista postoji potreba za prebacivanjem u doo. Ukoliko je glavni razlog plaćanje manjeg poreza preporučujem da svoju računicu proverite putem našeg Kalkulatora za preduzetnike jer se može pokazati da je bolje ostati preduzetnik.

Evo odgovora:
1) Po meni nema kontinuiteta po pitanju PDV-a. Međutim tu ima nekih specifičnosti i treba se dodatno raspitati. Kako nismo imali prelazak preduzetika koji je u PDV u društvo sa ograničenom odgovornošću (već samo onog koji nije u PDV-u) nemam odgovor iz prve ruke. A neke stvari se zaista ne mogu znati dok ne dođe takav slučaj.
Možda pomogne i službeno mišljenje - strana 65
http://www.mfin.gov.rs/UserFil...0misljenja/bilten%206-2010.pdf

2) prema propisima svi dugovi i sva potraživanja prelaze na novu pravnu formu

3) glavna razlika je u tome što prelazak iz preduzetnika u doo predstavlja kontinuitet poslovanja uz promenu pravne forme (sa preuzimanjem svih obaveza, potraživanja itd), dok novi doo i brisanje preduzetnika to ne znači

4) kasa je posebna priča i najbolji odgovor u vezi sa kasom mogu dati u servisu koji treba da izvrši defiskalizaciju sa preduzetnika i fiskalizaciju na doo

5) potrebno je svu imovinu preneti kao ulog u novo društvo, što se radi u Odluci o osnivanju

Još jednom preporučujem da se proveri da li zaista postoji potreba za prelaskom u doo, ili se može ostati preduzetnik.

Takođe, možda je bolja opcija osnovati novi doo, a izbrisati preduzetnika. Na ovaj način se smanjuje mogućnost da se bude praktično blokiran određeni period (zbog kase, računa u banci i slično). Mislim da advokati manje naplaćuju registraciju novog doo, u odnosu na promenu pravne forme. U našoj praksi jedan od razloga prelaska iz preduzetnika u doo je slučaj kada je nemoguće ili vrlo teško promeniti neki ugovor koji je potpisan na ime preduzetnika (kao na primer kredit, lizing, ili ugovor o prodaji sa nekom velikom domaćom ili stranom firmom) i onda je rešenje prelazak u doo, jer takav ugovor nastvlja da važi.

Treba proveriti i da li je slobodno novo ime doo-a.
[ anakin14 @ 01.12.2014. 14:43 ] @
Znaci pod 1) ako sam sada ima 7 800 000 do 1.januara i prvog januara prebacim u doo, fakticki je ulazim u pdv nego cekam novih 8 000 000 da bih usao? To pitanje mi je najbitnije?
[ S A J A @ 02.12.2014. 15:17 ] @
Anakin, nešto izgleda nisi dobro razumeo. Prilikom ulaska u pdv, preduzetnik ne mora da menja pravnu formu. Ne moraš da otvaraš doo da bi bio u pdv-u. Prosto kad budeš probio limit za pdv, prijavićeš se za pdv sistem ali i dalje možeš ostati preduzetnik. Ne postoji nikakva granica do koje "ide" preduzetnik pa da mora doo. Možeš da imaš firmu veličine Microsofta a da bude preduzetnik.

Drugo je to ako si hteo da se prebaciš na doo iz nekih drugih razloga. U tom slučaju ti savetujem da ugasiš preduzetnika i da registruješ doo od nule. Konverzija preduzetnik->doo nije jednostavna, ima tu dosta pravnog i knjigovodstvenog posla i moraćeš da angažuješ ljude koji će ti to masno naplatiti. S obzirom da ništa specijalno ne dobijaš konverzijom u odnosu na gašenje pa osnivanje (osim u nekim specifičnim slučajevima) jefitinije je i brže da ideš na drugu varijantu.
[ anakin14 @ 02.12.2014. 17:44 ] @
Niste vi mene razumeli.

Ja sam preduzetnik koji sigurno od 1og menja pravnu formu u privredno društvo.

Prilikom brisanja preduzetnika i osnivanja doo, bicu na nekih 7 800 000.

Moje pitanje je da li ukoliko prelazim iz preduzetnika u doo mi se resetuje promet za pdv ili ide dalje pa nakon jos 200 000 treba da se prijavim.

Da bih dalje razjasnio situaciju zasto bas hocu da predjem u doo umesto osnivanja - jedan je razlog. Da bi u banci postojao duze i imao bilans prosle godine radi boljih opcija za kredite.
[ trader6 @ 02.12.2014. 17:54 ] @
Koliko ja znam doo mora da bude u sistemu PDV
[ anakin14 @ 02.12.2014. 18:02 ] @
Ne mora do 8 000 000.
[ pctel @ 03.12.2014. 07:47 ] @
Ja zaista nemam nikakvih iskustava sa promenom pravne forme, ali realno razmisljajuci, ako nastavljas kontinuitet pib i maticnog broja trebalo bi da nastavis i kontinuitet prometa. Nego, jesi li ti proverio u banci da to funkcionise tako, a ne da ti pise datum osnivanja onaj datum kad izvrsis promenu? U tom slucaju, kad napravis prvi dinar prometa i odes u banku da ti izdaju potvrdu o prometu u toku poslednjih godinu dana, sta ce na njoj pisati - samo taj jedan promet, ili i svi prometi koje si napravio kao preduzetnik?
Imam jedno pitanje za tebe - sta sprecava preduzetnika da napravi sebi ogromnu pozajmicu, tipa vise miliona, koje ne mora stvarno ni da ima, vec samo donese dva naloga u banku - jedan kojim uplacuje sebi pozajmicu, a drugi kojim podize sve to za troskove? Tako bi na doo mogao preneti obavezu da ti vrati pozajmicu i time omogucio sebi neoporezovano podizanje novca na duze vreme, sto je otprilike prva zelja svakog vlasnika doo :-)
[ S A J A @ 03.12.2014. 21:54 ] @
Citat:
anakin14:
Niste vi mene razumeli.
Ja sam preduzetnik koji sigurno od 1og menja pravnu formu u privredno društvo.
Prilikom brisanja preduzetnika i osnivanja doo, bicu na nekih 7 800 000.
Moje pitanje je da li ukoliko prelazim iz preduzetnika u doo mi se resetuje promet za pdv ili ide dalje pa nakon jos 200 000 treba da se prijavim.
Da bih dalje razjasnio situaciju zasto bas hocu da predjem u doo umesto osnivanja - jedan je razlog. Da bi u banci postojao duze i imao bilans prosle godine radi boljih opcija za kredite.


Resetuje se promet.

Što se tiče prelaska u doo, svakako dobijaš novi PIB i novi MB pa taj prelazak nije baš prelazak kako ti misliš.


[ anakin14 @ 03.12.2014. 22:01 ] @
Hvala puno na informaciji. A koliko mi po vama treba vremena za celu proceduru? Da li mogu da stignem za 1.januar.2015?
[ pctel @ 03.12.2014. 23:40 ] @
Mozemo li onda znati koji je pravi razlog ove akrobatike - sada je jasno da u banci niti cete postojati duze, niti cete moci da koristite proslogodisnji bilans, niti ce kreditnog sluzbenika uopste zanimati nacin osnivanja privrednog drustva? Ako dan nakon promene pravne forme izvucete promet u banci, videcete da nikada niste imali nikakvog prometa. Stari vlasnik racuna gasi sve racune u banci, a novi otvara potpuno druge...
Takodje, zanima me da li je vama u interesu da budete u sistemu PDV ili van sistema i zbog cega?

@S A J A
a sta sa mislis o finti sa pozajmicom koju sam ja gore pomenuo? Mislim, meni je logicno da kad prelazis u DOO ne mozes preneti dugovanja, ali za svaki slucaj, pokretac teme je i to pomenuo pa pretpostavljam da ga zanima.
[ anakin14 @ 03.12.2014. 23:58 ] @
Prosto je - povecava se promet, dolaze novi poslovi, ne zelim da budem preduzetnik koji je pravna forma namenjena za neke druge stvari (citaj domaca radinost ili porodicna mala radnja) vec preduzece, zbog mnogih stvari a neke od njih su:

1) obaveze prema državi i način obračuna istih
2) mogucnost dokapitalizacije i mogucnost procene vrednosti
3) ozbiljnost prema ozbiljnijim klijentima
4) prednost na konkursima i tenderima
5) ozbiljniji kandidat u bankama za kredit
6) okrenutost investicijama a ne profitu

U banci mi kazu da gledaju naslednost preduzetnicke radnje i prometa iste kada se predje u doo ukoliko postji odluka u kojoj se naglasava da je to nastavak obavljanja delatnosti u promenjenoj pravnoj formi.
zato sam se odlucio za prelazak umesto prostof brisanja i osnivanja novog jer u 2015-oj planiram da prilicno investiram u dore poslove i banka mi moze biti dobar prijatelj u tome.

Eto to je cela misterija.

E a generalno mnogo mi je cudno sto se u Srbiji kao prednost i mana preduzeca navode stvar koje su apsolutno irelevantne i to govori o poslovnoj neozbiljnosti naseg naroda.

Za predbost se kaze to sto se odgovara imovinom pravnog drustva a ne vlasnika. Ne planiram da odgovaram i da idem u stecaj tako da ne znam sto bi mi ovo bilo bitno.

Za manu se kaze mnogo vece kazne. Ne planiram da radim bilo sta sto bi pruzrokovalo kaznu tako da ne znam sto bi mi ovo takodje bilo bitno.

Sto se tice fibte sa pozajmicom - no can do bro.
pozajmica je pozajmica, i ne vidim sta si dobio, novac koji si pozajmio preduzetnickoj radnji, ne ulazi u prihod, kao sto novac koji si digao iz doo-a ne ulazi u trosak. Samo si prosetao novac, nista drugo.

Hvala na odgovorima, pozdrav.


[ pctel @ 04.12.2014. 09:19 ] @
Da, razlozi su na mestu.
Sto se pozajmice tice - ti si gore pomenuo da zelis da doo nasledi dugovanja od preduzetnika, pa ako to zaista moze, pade mi na pamet zasto ne bi nasledio i dugovanje prema vlasniku, jer bi bilo jako fino ako moze da se zapocne poslovanje doo sa dugovanjem prema vlasniku od naprimer 10 miliona dinara. Posle kad ti treba novac samo podignes i umanjis dugovanje, izbegnes sve poreze i doprinose. Mene to vise zanima u smislu da li je moguce da je drzava ostavila toliku rupu u zakonu, nego sto tebe savetujem da to radis, znaci cisto teoretisanje, sirenje znanja.

Sad kad si objasnio razloge, postavlja se drugo pitanje - kako to planiras investicije, a zelis da ostanes van PDV-a, meni je prilicno logicno da neko ko planira da reinvestira vecinu prihoda i cak investira i vise od toga (zaduzivanjem kod banke), kako to da takav neko nalazi interes da bude van PDV-a. Narocito sto pominjes tendere, saradnju sa pravnim licima i slicno, iz iskustva ti kazem da vecina njih gleda sa podozrenjem na doo van sistema pdv, tako da sigurno imas jak razlog zasto ne zelis da budes u pdv-u od prvog dana?
[ anakin14 @ 04.12.2014. 09:52 ] @
Ja cu svakako uci u pdv za 4,5 meseci. Cisto mislio sam ako ne moram odmah, ustedecu par hiljafa evra za pdv do polpvine godine, a investicije cu da sprovodim u drugoj polovini. Zasto da je ustedim ako mogu.
[ S A J A @ 04.12.2014. 20:44 ] @
Citat:
pctel:
Imam jedno pitanje za tebe - sta sprecava preduzetnika da napravi sebi ogromnu pozajmicu, tipa vise miliona, koje ne mora stvarno ni da ima, vec samo donese dva naloga u banku - jedan kojim uplacuje sebi pozajmicu, a drugi kojim podize sve to za troskove? Tako bi na doo mogao preneti obavezu da ti vrati pozajmicu i time omogucio sebi neoporezovano podizanje novca na duze vreme, sto je otprilike prva zelja svakog vlasnika doo :-)


Da, možeš da radiš takve i slične stvari sa pozajmicama. Što se toga tiče, ljudi su vrlo kreativni, video sam sve i svašta. Samo treba paziti.
[ S A J A @ 04.12.2014. 20:48 ] @
Citat:
anakin14:
Hvala puno na informaciji. A koliko mi po vama treba vremena za celu proceduru? Da li mogu da stignem za 1.januar.2015?


Ne bi znao koliko to traje, to su knjigovodstveni i pravni poslovi, verovatno ćeš morati da angažuješ advokata (koji su u štrajku), ili nekog super-knjigovođu ali s obzirom da se radi o žešćoj birokratiji ne verujem da može brzo.